Pomurski policisti ta teden na pomurski avtocesti - počivališče Dolinsko izvajajo poostren nadzor.

V nadzoru pomurski policisti poudarek dajejo na ugotavljanju hitrosti vožnje ter kontroli tovornih vozil. Poleg policistov v nadzoru sodelujejo še cestninski nadzorniki Darsa in podjetje Cestel, ki izvaja tehtanje. 

Pred kratkim je bil na pomurski avtocesti nameščen tudi nadzorni sistem, ki je učinkovito predselektivno orodje za merjenje osne obremenitve. Sistem zazna potencialnega kršitelja ter rezultate tehtanja skupaj s sliko vozila in registrskimi tablicami posreduje policistom na nadzorni točki.

Kot je pojasnil Srečko Šteiner iz Sektorja uniformirane policije, so pomurski policisti letos obravnavali nekaj več kot 200 prometnih nesreč, v katerih sta dve osebi izgubili življenje, enajst jih je bilo hudo telesno poškodovanih in nekaj manj kot 60 lahko telesno poškodovanih.

Glede na ukrepe, ki so povezani z zajezitvijo epidemije koronavirusa, ko promet poteka nekoliko bolj sproščeno, so se odločili, da ta teden izvajajo poostren nadzor, saj želijo ugotoviti, kakšno je stanje glede prevoza tovora, socialne zakonodaje, pri tovoru pa ugotavljajo tudi, ali je ta pravilno naložen.

Zaradi tega je na razcepu za Dolgo vas nameščen sistem, ki dela predselekcijo in na nadzorno točko sporoči, ali je katero vozilo pretežko oziroma ni naloženo, kot ima zapisano v prometnem dovoljenju. 

“Potem ga tu ustavimo, kontroliramo in mu v primeru kršitve izrečemo sankcije,” pojasnjuje Šteiner.

Največ kršitev pri tujcih

Zaradi epidemije koronavirusa se je promet v zadnjem mesecu sicer močno zmanjšal, trenutno je tovornega prometa na pomurski avtocesti za 30 do 40 odstotkov manj kot pred epidemijo. 

“Večina voznikov je tujcev pri katerih zaznamo tudi največ kršitev. Večina kršitev je povezanih s tovorom, ali so preveč naloženi, je tovor nepravilno pritrjen, nekaj pa je tudi kršitev na področju socialne zakonodaje,” pojasnjuje Šteiner. 
 

Kot je še za konec povedal Šteiner, je potrebno tudi upoštevati, da so se zaradi epidemije ukrepi na področju socialne zakonodaje možno zrahljali.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
čarni vrag (nepreverjen)

Neverjetno, zdaj so še začnoli tovornjake kontrolirati. Ka so pa delali do zdaj? Sedeli po kafičaj?

Uzlp (nepreverjen)

Odkar berem sobota info, mi ni treba več brati poptv sranja.

Starejše novice