Foto: Jože Žerdin
Vaščani Dolnje Bistrice so se zbrali pri vaški kapeli na Miklavževem proščenju.

V vasi Dolnja Bistrica, občina Črenšovci, stoji ob pokopališču posebna vaška kapela, ki je posvečena svetemu Nikolaju.

Krajani so jo zgradili davnega leta 1881 predvsem z namenom, da bi jih sveti Nikolaj, ki je zavetnik brodarjev, mlinarjev in vodnih delavcev, obvaroval poplav.

Vaška kapela, ki je posvečena svetemu Nikolaju

Vas Dolnja Bistrica meji na reko Muro, ki je velikokrat poplavljala njihova imetja, domove in pridelke na polju. No, ko so pred leti zgradili obrambni napis vzdolž reke Mure so si krajani Dolnje Bistrice oddahnili in reka Mura več ne prestopa svojih bregov.

Kljub temu pa v spomin na leto 1881 in tradicijo, krajani Dolnje Bistrice skupaj z župnijo Črenšovci vsako leto pripravijo vaško proščenje ob godu svetega Nikolaja, oziroma na Miklavževo, torej 6. decembra.

Tudi letos so se v večernih urah zbrali pri kapeli svetega Nikolaja, kjer so imeli tamkajšnji duhovniki tudi zahvalno sveto mašo, cerkveni pevci pa so zapeli nekaj prazničnih pesmi.

Vsako leto pripravijo Miklavževo proščenje

Na proščenje ob godu svetega Nikolaja so prišli številni vaščani Dolnje Bistrice in tudi krajani drugih vasi črenšovske župnije. Miklavževega dogodka se je med drugim udeležila tudi županja občine Črenšovci Vera Markoja.

Po maši je, kot se za ta večer spodobi, med vse zbrane prišel tudi sveti Miklavž skupaj z angelčki. Zbranim je namenil nekaj lepih besed: »Bogdaj dobri ljudje. Veseli nas, ko praznujemo moj godovni dan, da sem ponovno prišel med vas krajane Dolnje Bistrice.«

Dejal je še, da v vasi živijo srečni in dobri ter pošteni ljudje, ki so deležni dejanja ljubezni do sočloveka, medsebojnega spoštovanja, sprejemanja in tudi dajanja odpuščanja.

Poskrbljeno za darila, bombone, pecivo in tople napitke

Ob tej priložnosti je angelček v imenu svetega Miklavža župniku in duhovnikoma v dar podaril skromno Miklavževo pozornost - darilo, ki so se ga zelo razveselili in se zanj tudi zahvalili. Po maši pa se je nato sveti Miklavž skupaj z angelčkoma sprehodil med krajani in najmlajšim podaril še bombone. Miklavža so pričakali tudi parklji.

Po maši so se vsi skupaj zbrali na prazničnem druženju ob kolesarnici. Sveti Miklavž se je vsem zahvalil, da so pripravili druženje in da skozi leto skrbijo za vaško kapelo.

Gospodinje iz Dolnje Bistrice so spekle pecivo. Možje so pajali kruh, ženske pa so ga namazale z zaseko in ocvirki in ga ponudile med vse zbrane. Poskrbljeno je bilo tudi za tople napitke, kot je čaj in kuhano vino.

Komentarji (1)

Mama mia (ni preverjeno)

Lepo in še enkrat lepo,da se vsaj nekaj pozitivnega pripravi za otroke in starejše.

Starejše novice