Danes so na zahodni strani soboške knjižnice odkrili skulpturo imenovano Rastoča Knjiga Murska Sobota.

Danes je luč sveta ugledalo obeležje Rastoča knjiga Murska Sobota. Rastoča knjiga je sicer vseslovenski kulturni in izobraževalni projekt, ki poudarja pomen knjige, kulture, znanja in odličnosti slovenskega naroda. 

V  projektu sodeluje že več različnih institucij, ki projekt uresničujejo bodisi z obeležji, razstavami ali drugimi dejavnostmi oziroma opomniki. Projektu se je pridružila tudi Pokrajinska in študijska knjižnica Murska Sobota. 

Kip izpod rok Mirka Bratuše je nastajal štiri mesece

Meseca junija so poslali povabilo k pripravi idejne rešitve za postavitev obeležja Rastoča knjiga Murska Sobota. V njem je bilo zapisano, da naj bo javna plastika oziroma spomenik izveden v trajnem materialu, v tem primeru v bronu, prav tako pa naj izraža umetniško interpretacijo, izpovednost, komuinkativnost z okoljem, v katerem bo postavljen, hkrati pa mora izkazovati mojstrsko obvladovanje danih materialov.

Povabilu se je odzval akademski kipar Mirko Bratuša, ki je kip ustvarjal v zadnjih štirih mesecih. Osrednja figura lika je hobotnica, pomembno vlogo pa imajo tudi školjke, ki spominjajo na knjige.

Za 30 tisočakov vredno obeležje je večino prispevalo ministrstvo

Vrednost kipa je 26.970,00 evrov brez DDV oziroma 29.532,15 evrov z DDV.

Sofinancira ga Ministrstvo za kulturo RS v višini 21.000,00 evrov v okviru odobrenih programov Ministrstva za kulturo RS za obeleževanje 100. obletnice priključitve Prekmurja in združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. 

Razliko bo iz lastnih sredstev prispevala Pokrajinska in študijska knjižnica Murska Sobota.

Komentarji (49)

gasparini (ni preverjeno)

Bravo, 27 tisoč EUR odlično zapravlenih.

Težko bi kakšno čednejšo investicijo za te pejnez najšli.

Sploj pa v politično omadeževanon Prekmurji.

Andrej1 (ni preverjeno)

Prosim še za razlago, kaj pomeni posamezni del kipa in kako je povezan z Rastočo knjigo Murska Sobota.

Jjs (ni preverjeno)

Razlaga ti nede hasnola.

In reply to by Andrej1 (ni preverjeno)

Dead three (ni preverjeno)

Grdo izgleda. Če ne bi znal ka je sporočilo kipa ne bi nikoli pomislil da predstavlja rastočo knjigo. Bole spomenik slovenskim tajkunskim hobotnicam.

bossmann (ni preverjeno)

Ka je pa vragi tou za pesjega črejva.?

Dead three (ni preverjeno)

Ko sem prvič videl kip je bila moja prva asociacija "Črejva na plout" in tudi zdaj, ko vem kaj predstavlja se tega ne morem znebiti.

kasparov

Ge san pa mislo, ka je tou plinski grelec šteri de v zijmi segrejvo kadilce, gda do sideli na kavi.

In reply to by Dead three (ni preverjeno)

Putin (ni preverjeno)

Hahaha...
Moj je Lepši!

šparet (ni preverjeno)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Ka bi li vij imbecili delali, če bi na Sobotainfo onemogočili komentejranje? Ge bi izlivali svoje frustracije, svojo primitivnost, dokazovali svoj IQ sobne temperature in sramotili Prekmurje in Prekmurce?

meli75 (ni preverjeno)

Saj onemogočajo komenteranje, pri člankaj režima ;)

In reply to by šparet (ni preverjeno)

Machoo (ni preverjeno)

V prvi vrsti Prekmurje sramotijo takšne koruptivne nebuloze za 27.000,00eur obenem pa v drugon članki piše kak mamo prinas najnižje penzije in plače

In reply to by šparet (ni preverjeno)

Yeap (ni preverjeno)

Imbecili so (posredno) plačali tole skulpturo,zato tudi imajo pravico povedat svoje mnenje.V dandanašnjem času ko za vsako jajce plačaš davek na kvadrat se politična garnitura meče z kvazi umetnostjo medtem pa ljudje za hišo sadijo krompir da preživijo mesec.

In reply to by šparet (ni preverjeno)

Bindi (ni preverjeno)

Meni zgleda grozljivo. Te pa se muza malo dale, pa mamo horror kotiček v mesti.

Domačinček (ni preverjeno)

Ponosen na novo pridobitev. Komaj čakam, da razkažem sorodnikom. Šparavno deluje ta kip. Hrane bo sigurno manj šlo za obiske, ker jim bo dvigovalo želodec, ko bodo to videli. Pogoj: obvezen ogled pred kosilom. za stranske učinke pa zdravnik ali farmacevt.

bralka (ni preverjeno)

Groza in strah.Bokse bi bilo,ka bi tu bijla kaksna knjiga,cije poleg knjiznica.Ge je,nasa prava kmecka pamet...

SeveLado (ni preverjeno)

Nejso mogli prodati na primorskem, pa so na prekmurskem... Zaluštala se mi pica z morskimi sadeži.

100-100 (ni preverjeno)

Rejč KNJIGA je prekmurskoga izvora. Kak Prekmurec san ponosen na naše lidi tak Prekmurske kak ostale iz cejle Slovenije šteri so kak koli pripomogli k kulturi nas Slovencof. Trbe biti ponosen na spomenik šteri, či seveda znaš malo premišlavati, dosta pove o lidaj šteri so tu živeli. Edni gledate na tou kak zapravleni pejnez, pa bi radi fse spomenike stare pa nove ftopili v vaša ekonomska bluzenja. Spodrli vse, samo ka bi meli majcko vekši falajček bogastva , itak pa ste nej srmaki. Pa preštite kakšno knjigo , nede van škodilo. Samo nej v tekočon stanje-ta preveč na možgane vdari.

? (ni preverjeno)

Debil!

In reply to by 100-100 (ni preverjeno)

doktore (ni preverjeno)

50 eur pa so nej mogli dati enomi, ka bi to grdo fasado odzadaj malo doj zapral!!

cezar (ni preverjeno)

toga kao kipara Mirka Bratušo vrčti iz Sobote vred z ten zmazkon, isto napravti s tistin ka je tou potrdo, pa tudi tistoga ka je tou plačo. Lejko se je zaj...i z tujimi pejnezami, dosta drugih stvari bi se lejko napravlo za tou. Lejko bi plačali položnice tistin ka nemajo, …. Za bruhati...

Jjs (ni preverjeno)

Telelele.

In reply to by cezar (ni preverjeno)

Gost30 (ni preverjeno)

Of kipar si pa mane roke, ka boga za đajca zgrabo. Mene spominja na Kučana, kak li svojih usranih lovk nemre v penzijo dati.

micikaaa (ni preverjeno)

to je za šolane lidi..mi mali to ne razmimo....

Om (ni preverjeno)

mali ljudje vse to dobro razmijo, ker imajo pošteno srce! Nejso tak nori kak si mislijo ti veljaki! Prišla bo vura, ko bo treba račune položiti pred Vsevišnjim, Tam se nebo dalo sprenevedati!

In reply to by micikaaa (ni preverjeno)

Transilvania (ni preverjeno)

100-100 , ker izgleda , da si strokovnjak bi te prosil , da še nam poveš kaj ta skulptura pove o ljudeh , ki so živeli tu .

100-100 (ni preverjeno)

Ka povej-več kak 160 pesnikof ,pisatelov je registreranij na področji Prekmurja. Tou so lidge šterin smo lejko faležni ka smo gnes den del Slovenije. Povej ka knjige pa tuj tiste šteri pišejo trbe spoštovati. Velki pesnik Nazor je pravo ka tisti narod šteri nema sfojih knjig, svojih pesnikov, pisatelof je nej narod. Lidge mergemo, napisana rejč , pesmi ostanejo. Tudi po ton lejko občutimo kak so inda živeli.

In reply to by Transilvania (ni preverjeno)

? (ni preverjeno)

Jooooj, kakšna poceni patetika. Bruuuuh!!!

In reply to by 100-100 (ni preverjeno)

100-100 (ni preverjeno)

Tou je fse ka znaš iz sebe spraviti. Mogoče ti nede škodilo či se fčlaniš v knjižnico, pa kakšo knjigo prešteš.

In reply to by ? (ni preverjeno)

ČREJVA NA PLOTI (ni preverjeno)

Da to pogledneš, točno tak izgleda kak čreva na ploti. Naj to razložim deci ka to pomeni, da so se dečki negda zbili so se znali tak zbiti ka so tudi njihova čreva visela na ploti, Evo to je ta spomenik, SRAMOTA.

Nateg (ni preverjeno)

Ka pa kip cicoline kak se naga sonci nedo postavili? ..... Svasta majka rodila.

bralka (ni preverjeno)

Cudo,ka se svejt stojij,ka se vse dogaja v toj Soboti.

Mura14 (ni preverjeno)

Taman ka se mas kama poscati gor ?

febo m (ni preverjeno)

Pa 150,000 € Gutaljevi .Dobro bi bilo da ta denar iz lastnih žepov da šerif i Đurov .To je naš denar

čarni vrag (ni preverjeno)

To je nej podobno ničemi. Mene spominja na kakšen stari parni stroj.

Munt (ni preverjeno)

Ka še nede konec zapravljanja pejnes za takšne norosti, tej župan je rejsan čuden kak vsi rdečkari. Tej pejneze bi se dalo bole pametno ponucati, nej ka se vozimo po cestaj "sama jama"!

plitkipotok (ni preverjeno)

Kelko san ge razmo članek je 21000 eurov dalo ministrstvo, in oni so jih dali točno za to! Neje občina dobila 21000 eurov na račun ka bi z njimi prosto razpolagala ali?

In reply to by Munt (ni preverjeno)

Sobočanec II (ni preverjeno)

Muza pa ta Knjiga kera raste glih vkup pašeta. Malo bliže bi jih lejko dali. Oba sta preseška od kiparstva. Dobro ka so tisti na ulici Štefana Kovača bole vkraj ka si človek žmaj ne pokvari.

Transilvania (ni preverjeno)

100-100 , nisva se razumela , ne rabiš mi opisovati stanja v Prekmurju na področju proze in poezije , ti meni samo prosim odgovori , kaj ta skulptura pove o ljudeh , ki živijo tu ? Pa ne bom več , ker ne želim biti nesramen .

100-100 (ni preverjeno)

Skulptura o lidaj šteri tü živejo ne povej nika. Pa mislin ka je tüj to ne namen te skulpture. Guči pa o lidaj šteri so živeli in šteri so nan Prekmurcon nekaj dali. Fajn pa ka se kulturno polemizejra.

In reply to by Transilvania (ni preverjeno)

milan 1 (ni preverjeno)

Lep spomenik je.

Lol lol (ni preverjeno)

GE PA JE ČLANEK O SABINI GUTALJ ?! VEČ KAK 200.000€ BOMO PLAČALI OBČANKE IN OBČANI MURSKE SOBOTE ZARADI KOMUNISTIČNE DIKTATURE JEVŠKA IN ŽIDANA ! MISLIN KA TUMI SLEDI ODSTOP S POLOŽAJA ŽUPANA ALI KA?!

kuna (ni preverjeno)

Upam, da bo sedaj bolj jasno, zakaj sobočanci mate davek na deževnico. Aja +DDV. Itak...

In reply to by Lol lol (ni preverjeno)

jaoj. (ni preverjeno)

Evo, cvet prekmurskih primitivcov je palik prišo na svoje. Ka tou si med sebov pišete kere članke morete vsi naenkrat komentejrati? Ali tou samo po naklučji vedno vsi pod isti članek pišete nebuloze? Kak vas je nej sran ka ste tak prizadeti...

Karasss (ni preverjeno)

Zakoj so nej postavili staro kočijo u sred sobote .Saj je sobota pretežno kmetijska vejs??????????

bingelj (ni preverjeno)

Grelec, kot jih imajo na terasah bifejev. In neka kača se je okrog namotala. Bi mi še kdo povedal, če je mogoče sedanja šefica knjižnice imela koga iz politike v ozadju, da je prišla na ta odličen stolček? Na takšno delovno mesto ne prideš kar tako.

Pavel (ni preverjeno)

Nisem presenečen nad kritikami, ki ste jih opravičeno in odgovorno zapisali. Zakaj je spomenik tak kot je? Zato ker se o tem kaj bo javni spomenik odloča mimo javnih razpisov! V preteklosti so bili razpisi javno objavljeni z določenimi kriteriji s strani strokovne komisije. Na razpis so se lahko prijavili vsi kiparji (ne samo izbranci), ki so svoje osnutke predstavili občanom in širši skupnosti. Na ta način so občani dobili možnost odločanja in izbiro predloga, s katerim so čutili, da je to del njihove kulture.
V tem primeru pa je občanom vsiljena nekultura, ki jo širijo nekulturni ljudje. Vsi ljudje nismo neumni! Iskrena in odkritosrčna kultura biva pri ljudeh, ki si prizadevajo za resnico, moralo in etiko. Na žalost smo te vrednote zapravili in bo potrebno veliko volje, časa in energije, da bo naše življenje bolj kulturno. Če bomo iskali vzroke pri drugih se ne bo nič spremenilo! Začeti je potrebno pri svoji lastni kulturi in prevzeti odgovornost in se javno odzvati na nekulturno delovanje politikov in delavcev javnih inštitucij, ki naj bi skrbeli za kulturo slovenskega naroda. Dvoličnost oziroma dvojna morala nas vodita v pogubo. Kaj lahko človek razbere iz obrazov prisotnih na otvoritvi?

Micka. (ni preverjeno)

F komisiji so ponavadi po drugi liniji ne strokovni.

In reply to by Pavel (ni preverjeno)

Micka. (ni preverjeno)

Spomenik je lep. Drugič če slikate slikajte osebo ne mikrofon.

Pavel (ni preverjeno)

Lahko napišete deset stavkov, kaj je lepega na tem spomeniku? Lepo ali grdo ne pove veliko o kvaliteti likovnega dela, zato ker je ta kriterij relativen in se skozi zgodovino spreminja glede na družbeno zavest oziroma stanje duha, ki vlada v tej družbi. Spomenik je zrcalo sodobne družbe. Pomembno je to, kar se skriva za videzom in namenom postavljenega spomenika. Tisto kar je nevidno odtehta vrednost spomenika! Kako je zastavljen projekt? Kdo odloča o kriterijih in izbiri avtorja? Ali je prostor postavitve primeren? Kakšno sporočilnost nosi spomenik? Kakšen je odziv javnosti? Ali spomenik spodbuja ljudi k branju knjig oziroma k vednost? Ali smo dovolj iskreni in pošteni pri ocenjevanju spomenika?
Jaz upam, da bo postavljen spomenik spodbudil ljudi k razmišljanju! Vsi smo soodgovorni za stanje v družbi, ki je moreče, apatično, depresivno, nekreativno, destruktivno.....

In reply to by Micka. (ni preverjeno)

Starejše novice