Bodoči dijaki se tudi v Pomurju podrobneje seznanjajo z vpisnimi pogoji, možnostmi in pogoji, s poklici oziroma delom, možnostmi zaposlovanja in nadaljevanja izobraževanja ter drugimi koristnimi informacijami, pomembnimi za odločanje o šolanju.

Informativni dnevi potekajo po celotni Sloveniji, mi smo obiskali informativni dan na Srednji poklicni in tehniški šoli v Murski Soboti in na Gimnaziji Murska Sobota.

Tako kot na večini srednjih šol, so vrata odprli ob 9. in jih bodo še ob 15. uri ter v soboto ob 9. uri. 

Tisti, ki si želijo iskanega poklica

Na srednji poklicni in tehniški šoli je bila telovadnica v jutranjih urah že dodobra napolnjena, kar pomeni, da je zanimanja za vpis veliko. Ravnatelj Ludvik Sukič je povedal, da pričakujejo okoli 250 na novo vpisanih dijakov, kar je približno isto kot lani. Gre za največjo pomursko srednjo šolo, ki izobražuje za največ poklicev. V vseh izobraževalnih programih imajo vpisanih okoli 850 dijakov in to število ohranjajo zadnja leta na isti ravni.

Sukič prednost pri vpisu na SPTŠ vidi v tem, da njihovi programi dajejo poklic: "Ko pri nas dijak konča triletni ali štiriletni program, dobi poklic. To pa je pomembno, ker mi izobražujemo za poklice, ki so zelo iskani, ne le v naši regiji, tudi širše v Sloveniji in v celotni Evropski uniji," je razložil.

Je gimnazija po krivici zapostavljena?

Velik obisk na današnjem informativnem dnevu je presenetil tudi ravnatelja soboške gimnazije Romana Činča, sploh glede na dejstvo, da je letošnja generacija ena manjših v Pomurju v primerjavi z zadnjimi leti. Činč je opozoril, da se v zadnjem obdobju daje preveč pozornosti poklicnemu izobraževanju in se na ta račun znižuje pomen gimnazijskih programov. 

"Nekoliko preveč je usmerjanja v poklicno-tehniško izobraževanje in je tako interes za gimnazijski program po krivici zmanjšan. Kot je povedal minister Pikalo, poklici prihodnosti danes še niti ne obstajajo, saj se svet zelo hitro spreminja in ravno gimnazija je tista stopnica, ki človeka usmerja v to, da se je sposoben prilagajati," je še pojasnil.
 

Danes in jutri potekajo v Sloveniji informativni dnevi za bodoče dijake in študente, za bruce je na voljo 18.636 mest, za študente višjih šol 11.664 in za dijake 23.782 mest. V okviru informativnih dni bodo tudi dnevi odprtih vrat študentskih in dijaških domov.

Komentarji (7)

Politicar (ni preverjeno)

Na visjo lopovsko smer politika! Poklic prihodnosti

tuncika

Izredno vzpodbudno in pozitivno usmerjanje otrok v življenje. Samo poklic vam lahko ponudi službo (tudi brez botrov) in tako bodo sami svoj gospodar (s.p, ipd). Čestitke staršem in tistim dijakom, ki ste se odločili za te smeri.

Poklic? (ni preverjeno)

Kak si ti globoki. Pa vsi deca so gnes prišli na vse šole poglednot kak bi prišli do nekšoga poklica. Ka misliš, ka so šli na informativne samo tak? Eja, samo neka pišeš.

In reply to by tuncika

nešče 32313 (ni preverjeno)

V mojih časih jih je več napravilo fakse, šteri so prišli iz srednjih strokovnih šol, kak pa ovi iz gimnazije... Či nejdeš na gimnazijo, še ne pomeni ka ne boš študejro. Študij pa nej garancija za slujžbo. Gnes den pa itak večina na fax ide, či de kdaj hasek s toga ali nej. Sistem, bolonjski vse je nači...point je, kak se znajdeš...

Nema veze (ni preverjeno)

Se popolnoma strinjam. Še dandanes je tako. Če greš v srednjo strojno šolo,kasneje še na ta faks imaš več strokovnega znanja in pa prakse iz te smeri kot pa kakšen gimnazijec,kjer nimajo strokovnih predmetov za to smer.

In reply to by nešče 32313 (ni preverjeno)

purd-i (ni preverjeno)

Dva zadnjiva komentara sta tak na pamet, ne obstaja boljša podlage za vse vrste fakultet, kot gimnazija ostalo je ozko strokovno za eno vrsto fakultete?

Nema veze (ni preverjeno)

Ne pa ni res! Kaj imajo gimnazijci podlage s predmeta strojništva?nič..res je da imajo več znanja z matematiko in s splošnimi predmeti...ampak iz strokovnih predmetov,katerih na oddelku gimnazija ni pa čist nič

In reply to by purd-i (ni preverjeno)

Starejše novice