Na polju sivke v Bakovcih pripravili poseben dogodek s terapevtsko masažo in izdelki iz sivke.

Letos mineva deset let, odkar se je družina Kovač odločila, da na polju zraven Lukačevega mlina v Bakovcih zasadi prve sadike sivke.

Polje sivke, ki so ga poimenovali Bakovka, se danes razprostira na kar 70 arih površine, vsako leto pa nasad še nekoliko obnovijo in dodajajo sadike.

Terapevtsko druženje ob nasadu sivke v Bakovcih

V čast 10. obletnici so lastniki dišečega polja pripravili poseben dogodek, na katerem so obiskovalcem predstavili sivko ter izdelke, ki se jih da pridobiti iz nje.  

Kot je na dogodku povedala lastnica sivkinega polja Vida Kovač, gre v njihovem nasadu za pravo sivko, ki se lahko uporablja za različne namene. Primerna je na primer v medicini, uporablja se proti komarjem, za pomirjanje po stresu, za lažje spanje, nadvse uporabna pa je tudi v kulinariki.

Kmetija Kovač iz domače sivke prideluje eterično olje, predvsem kot dišavnico. Pripravljajo pa tudi slivovo marmelado z dodatki sivke, čaj iz posušene sivke ter razne napitke s sivkinimi cvetovi

Obiskovalci so lahko poskusili jedi iz sivke in se prepustili masaži

Da je bil dišeč sivkin dogodek še bolj pester in gurmanski, so poskrbele tudi prav posebne jedi.

Lastnica Bakovke je na primer sivko uporabila za pripravo palačink, članici Turistično-kulturnega društva Puconci pa sta za obiskovalce kuhali puconske dödole z okusom sivke.

Na dogodku ob polju sivke so se obiskovalci lahko razvajali še z masažo glave z domačim eteričnim oljem, sivko pa so si lahko tudi nabrali in si dišeč šopek odnesli domov.

Predstavila se je tudi Osnovna šola Bakovci in se predstavila s projektom Balonček – kako zrak dobi obliko, pri čemer je v projektu sodelovala tudi kmetija Kovač, nasad sivke kot kulturna znamenitost vasi Bakovci. Dišeče polje pa je obiskal tudi toplozračni balon iz Balonarskega kluba Bakovci.

Komentarji (2)

Hudiček (ni preverjeno)

Hoblaj prišo?

Gabrijel (ni preverjeno)

Če tij falij, ga obišči ali pa na kavo pelaj.... pa še informacijo s prve roke dobiš.

In reply to by Hudiček (ni preverjeno)

Starejše novice