Foto: Doživetja v Pomurju
Bela narcisa je pri nas precej redka in uvrščena na rdeči seznam ogroženih rastlin.

Rastišče travniških narcis na pobočju srednjeveškega gradu v Negovi je najstarejše ohranjeno rastišče travniških narcis na tem območju Slovenskih goric.

Čeprav ni uradnih podatkov o tem, kdo in kdaj je tam nasadil te narcise, naj bi po navedbah najstarejših prebivalcev Negove, bilo rastišče starejše od sto let. To kaže na dolgo tradicijo prisotnosti teh cvetov na tem območju. 

Narcise pod negovskim gradom je prepovedano puliti ali trgati cvetje, enako kot beli lokvanj na Negovskem jezeru. 

V prvi polovici aprila, ko običajno zacvetijo narcise, Turistično društvo Negova-Spodnji Ivanjci pripravi odmevno in dobro obiskano prireditev Pohod med narcisami

Bela narcisa je znana po svoji lepoti in opojnem vonju. V Sloveniji ji ljudje dajejo različna imena, kot so beli ali gorski narcis, bedenica. 

Radiflorus je strokovno ime čebulnice, ki ji pravimo narcisa, po domače fünkesnica ali tudi ključavnica

Njena značilnost so črtalasti, sivozeleni pritlični listi in pokončno sploščeno steblo, iz katerega se razvije en sam prekrasen bel cvet.

Ta cvet ima šest suličastih belih cvetnih listov, ki so pri dnu klinasto zoženi. V sredini cveta je rumen privenček z rdečim robom, ki je tvorba iz zraslih krp na cvetnih listih in dodaja cvetu poseben čar.

Razširjena je po vsej Sloveniji, vendar je pri nas precej redka in uvrščena na rdeči seznam ogroženih rastlin. Zaradi svoje redkosti je tudi zavarovana rastlina, zato je pomembno, da je ne poškodujemo ali odnašamo z njenega naravnega rastišča. 

Ohranjanje takšnih naravnih območij in rastišč je ključno za ohranjanje biotske pestrosti in za zagotavljanje habitata za različne vrste rastlin in živali. 

Poleg tega pa tudi prispeva k ohranjanju lokalne identitete in bogati kulturno dediščino območja.

Komentarji (4)

administrator (ni preverjeno)

ni kaj lepšega kot se z kakšnim gayem valjati po narcisah
Takrat še drek smrdi po narcisah

Gost0011 (ni preverjeno)

Belega narcisa? Sobotainfo....ka van cigani pišejo texte?

Bindi (ni preverjeno)

"Dehteča rastišča belega narcisa"? Kakšen naslov je to? Moški spol, a obstaja "beli narcis"? Pisunček, prosim te, pojdi dokončat osnovno šolo.

Gost0011 (ni preverjeno)

sereš

In reply to by Bindi (ni preverjeno)

Starejše novice