Festival Vinarium 2023 vabi na festivalski zaključek poletja.

Stolp Vinarium je že vse od leta 2015 turistični magnet Pomurja, ob njem pa se je v zadnjih letih uveljavil tudi Festival Vinarium.

Festival Vinarium je osrednji festival v širši regiji, letos pa se bo odvil med 24. avgustom in 2. septembrom.

Odvila se bosta tudi tradicionalen Bogračfest in Lendavska trgatev, obeležili pa bodo tudi 450. obletnico prve natisnjene knjige na slovenskem območju.

Na današnji novinarski konferenci predstavili celoten program

Na današnji novinarski konferenci so podrobneje predstavili celoten program, spregovorili pa so župan občine Lendava Janez Magyar, Martina Bukovec, direktorica Zavoda za turizem in razvoj Lendava in Zoltán Lendvai Kepe, višji kustos Galerije-Muzeja Lendava.

Martina Bukovec je v uvodu povedala, da letos nadaljujejo s tradicijo dogajanj v poznopoletnih terminih, dogodke pa so poenotili v celoto, dodali bodo tudi številna spremljevalna dogajanja.

Na Bogračfestu bodo nastopili Zlata žila in Mladen Grdović

V Lendavi postajajo tradicionalni tudi Etno večeri, v okviru katerih se bo v petih zaporednih večerih na letnem odru Gledališke in koncertne dvorane Lendava predstavila romska, slovenska, madžarska, hrvaška in srbska kultura.

Na Večeru lendavskih vin bodo obiskovalcem ponudili možnost okušanja in predstavitev nagrajenih vin.

Osrednja prireditev festivala Bogračfest, ki je hkrati tudi največja kulinarična prireditev v Sloveniji se bo odvila na zadnjo soboto v avgustu.

Na večernem koncertnem dogajanju bo nastopila skupina Zlata žila in dalmatinska zvezda Mladen Grdović.

Dan po Bogračfestu bo namenjen aktivnejšim udeležencem, ki bodo tekli po 244 stopnicah stolpa v sklopu Teka Vinarium, ki se po nekaj letih premora vrača na prizorišče.

Tudi letos tradicionalna povorka na Lendavski trgatvi

Ne Lendavski trgatvi tudi letos tradicionalna povorka, ki prikazuje šege in navade, med katerimi ne manjkajo vinska kraljica, starodobniki, konjska vprega ter vozovi okoliških naselij.

Letošnja trgatev bo ponudila tudi animacijski program za otroke, pravljično dvorišče ter folklorni program, kjer se bodo predstavili nastopajoči iz Slovenije, Madžarske, Srbije in Hrvaške.

Popoldne bo zbrane zabaval Ansambel Štrk, za večerno glasbeno dogajanje pa bodo poskrbeli člani skupine Parni valjar - Parni valjka Real Tribute.

450 let prve natisnjene knjige na slovenskem območju

V jubilejnem letu se v Lendavo vračajo vsa tri knjižna dela iz 16. stoletja.

»Razen starosti teh knjig je prava posebnost razstave še v tem, da sta dve knjigi izmed treh edina še obstoječa primerka originalov iz tistega časa.« je poudaril Zoltán Lendvai Kepe.

Eksponati bodo na ogled na dan Bogračfesta.

Vinarium med januarjem in julijem obiskalo 35.759 udeležencev

Magyar je ob pozitivnem trendu rasti obiska izjemno vesel, predvsem pa ob dejstvu, da turisti v Lendavi ostajajo dlje časa.

Tudi obiski lendavskih znamenitosti so v porastu; razgledni stolp Vinarium Lendava je med januarjem in julijem letos obiskalo 35.759 udeležencev.

Skupno od otvoritve naprej od 2. septembra 2015 do 31. julija 2019 beleži že več kot 600 tisoč obiskovalcev.

Komentarji (4)

főldi (ni preverjeno)

kakor koli da bi bar deževalo vse dnij

No, pa (ni preverjeno)

Kakšni földi, DF, sobočki klump, ti pač moreš zinoti prvi, pa to nesramno, kak stalno.

madjaracijacija (ni preverjeno)

Mađare svetvlen ka si precita knjigo ka de posta pismen.
Bukovec je prava bukovec

osvobojenec (ni preverjeno)

Še malo in bodo vodilni v Prekmurju, Vendski pokrajini !

In reply to by madjaracijacija (ni preverjeno)

Starejše novice