Foto: bralka Sobotainfo
Bralka Sobotainfo je v Kupšincih ob potoku Ledava opazila velik poseg v okolico Ledavskega potoka. Za obrazložitev smo se tako obrnili na Direkcijo Republike Slovenije za vode, Sektor območja Mure.

V uredništvo Sobotainfo smo prejeli pošto zaskrbljene bralke, ki je do sedaj na vseh institucijah, na katere se je obrnila, kot pravi, naletela na gluha ušesa.

»Na lokaciji potok Ledava v Kupšincih (Mestna občina Murska Sobota) sem pred tedni opazila velik poseg v okolico Ledavskega potoka, vsa drevesa so podrli, par dni nazaj pa na veliko začeli kopati z bagri,« je zapisala bralka Sobotainfo.

Bralka je v pismu omenila tudi problem domovanja živali: »Šokirana sem predvsem zato, ker so imeli tu domovanje bobri, ki so zaščiteni, v krošnjah je gnezdilo nešteto vrst ptičev, tudi taki, ki so letos bili videni po dolgem času, da ne govorim o nešteto drugih živalih, ki je našlo tu zavetišče pred vročino, dežjem in tudi mrazom.«

Z direkcije za vodo odgovarjajo ...

Da bi zadevi prišli do dna, smo se obrnili na Direkcijo Republike Slovenije za vodo, Sektor območja Mure.

»Mi v skladu z letnim programom izvajamo redna vzdrževalna dela, kar smo tudi predstavili zavodu za varstvo narave. Nismo imeli nikakršnih pripomb in vzpostavljamo pretočni profil,« je za Sobotainfo povedal vodja Sektorja območja Mure Anton Kustec.

»Če tega ne bomo naredili, bomo ogrožali okoliška kmetijska in stavbna zemljišča,« je še zaključil Kustec.

Komentarji (19)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
realnooo (nepreverjen)

opet virtualna bralka:)
PROSIM NE ZMISLAVLITE SI ZGODBIC:)

..... ..... (nepreverjen)

Daj vtihni že enkrat ka si dosaden kak sriska.

In reply to by realnooo (nepreverjen)

carni vrag (nepreverjen)

a je tebi bik v glavo prdnil da si tak fuknjeni

In reply to by ..... ..... (nepreverjen)

Trewe (nepreverjen)

Zupan je iz Kupsinec, njega pijtjte??

Vinetu (nepreverjen)

pa v leto šolo si ti hoda, Direkcije za vode je državna institucija in ne občinska,zemljišče je od direkcije iz z njim upravlja,kaj te lahko tu občina naredi. saj zaradi takih kak si ti je za vse občina kriva....

In reply to by Trewe (nepreverjen)

vodka (nepreverjen)

Ko bi pa poplavljalo bi pa spet bila panika.

Ich (nepreverjen)

Naj si bobre domau pela....baba smotana...

Aoxd (nepreverjen)

Letni program, če bi redno izvajali letni program ta drevesa ne bi bila tako velika. Sedaj po par letih pa bi že morali pridobiti kakšno soglasje za ta poseg, ker v tem času so že naseljene kakšne vrste živali.

..... ..... (nepreverjen)

sem videl na drevesu tvojo mamo
kako se je po riti praskala

In reply to by Aoxd (nepreverjen)

štajerec

Nad populacijo bobrov se je potrebno zamisliti,razmnožujejo se hitro,ker nimajo naravnega sovražnika.Povzročajo pa vedno več škode na kmetijskih in gozdnih površinah.Kanadski bober pa sploh ne spada v naše okolje,je invazivna vrsta.

..... ..... (nepreverjen)

tebi tudi fali kašen koleščke v lobanji
Tudi ti si tu invazivna vrsta
potem takem tudi ti tukaj nebi sme živeti
ker prej so tu bili Rimljani

In reply to by štajerec

Vinetu (nepreverjen)

pa kelko jaz vem bobri ob vodi živijo, ob tekoči vodi....koliko pa je te v kanalu vode....ta bralka malo fantazira.....če pa bi bilo zaraščeno in morebiti zaradi tega poplave,pa tudi ne bi bilo vredu

Darjan123456789 (nepreverjen)

Naj se sprehodi malo ob Muri, da vidi kak bobri posegajo v naravo...

Hajtižak (nepreverjen)

Bodo prišli lovci in jih spostrelajo

zver

vodotoke in odvodnjavanje je potrebno reševati. Eno so habitati eno pa kanali, ki nam pri večjih padavinah omogočajo odvodnjavanje (odtekanje vode), da nas ne zalije. Denarja za celotno vzdrževanje za vse vsako leto je premalo zato se določeni zarasejo in postanejo "habitati". Jih je pa potrebno čistiti. Čiščenje v nulo je pa najbolj ekonomično.
Bobri so pa nova težava, ki jo bo potrebno reševati, saj delajo velike škode in jih je preveč. Naravnega sovražnika praktično nimajo in se množijo kot dokaj hitro kot ostali glodalci.

Ich (nepreverjen)

Verjeto je pa v bližini na hektarje gozdov naj se ptiči odseliji tja in tam gnezdijo. O tem pa ta bralka nič ne govori....

Bison (nepreverjen)

Mogoče pa bi res bilo domov boljše peljati bobre, kot zgoraj nekaj idiotov z norimi komentarji.

Peter11 (nepreverjen)

Vsak poseg v domovanje bobra je prepovedan in kazniv! Bober je zaščitena živalska vrsta in po zakonu je divje in zaščitene živali prepovedano preganjati, ubijati, uničevati njihova domovanja, jim na kakršen koli način škodovati!

Hjeba (nepreverjen)

ali jim je jebat mater tudi prepovdanno

In reply to by Peter11 (nepreverjen)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice