Slika je simbolična.
Nekateri dostavljalci hrane delajo v neznosnih razmerah.

Sindikat Mladi plus ob poslabšanju delovnih razmer dostavljavcev hrane pri platformnih podjetjih ministrstvo za delo poziva k takojšni pripravi zakonodaje, ki bo tem delavcem zagotovila osnovne delavske in socialne pravice, podjetji Wolt in Glovo pa k dialogu in spoštovanju zakonov. 

Kot je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani uvodoma pojasnila predsednica sindikata Mladi plus, se je nanje obrnilo več dostavljavcev hrane, ki delajo za Wolt Slovenija, v stiku pa so tudi s kurirji pri podjetju Glovo.

Kurirji pri platformah še vedno niso v rednih delovnih razmerjih, četudi pogosto izpolnjujejo vse pogoje za to, temveč delajo v različnih oblikah: prek s. p., študentske napotnice, d. o. o. 

Pojavljajo se tudi primeri, ko imajo dostavljavci s statusom d. o. o. pod seboj še več drugih kurirjev, ki jih navadno plačujejo preko podjemne pogodbe, tu pa naj bi prihajalo do dodatnega izkoriščanja, saj naj bi bili ti dostavljavci še brez dodatkov, odšteti naj bi morali tudi 20 odstotkov provizije od celotnega plačila.
 

Znižanje urne postavke

Po besedah Jarčeve dostavljavci hrane sicer na splošno poročajo o zmanjšanju povprečne urne postavke, tako da naj nekateri ob aktualni inflaciji ne bi mogli več preživeti s svojim dohodkom. 

Za študente po zakonu velja minimalna urna postavka, »pri čemer pa ni jasno, kako se ta upošteva pri delu kurirk in kurirjev, saj je plačilo odmerjeno od dostav in teh dodatkov, ne pa od opravljenih ur«, je opozorila.

Sporno naj bi bilo tudi rekrutiranje novih kurirjev, medtem ko platforme že obstoječim ne zagotavljajo dovolj dela. Poleti namreč pride do upada povpraševanja po tovrstnih storitvah.

Za tiste, ki delajo prek študentske napotnice, medtem veljajo časovne omejitve, kdaj sploh lahko delajo. »Nesprejemljivo je, da lahko študentke in študentje delajo samo ob določenih urah, takrat ko je največ povpraševanja po dostavah. To jim onemogoča možnost primernega zaslužka,« je bila jasna sindikalistka.

Neplačane naloge, brez odmora za malico

Poleg tega morajo kurirji tekom delovnika opraviti številne druge naloge, za katere niso plačani, saj so plačani samo na dostavo. »Plačani niso ne za čakanje na nove dostave, ne za čakanje, ko restavracije zamujajo s pripravo hrane,« je popisala.

Kurirji delajo v vseh vremenskih razmerah, tudi v ekstremni vročini. V sindikatu Mladi plus v tej luči opozarjajo, da nimajo niti odmora za malico. Tega naj ne bi imeli niti študenti, ki delajo najmanj štiri ure in so do plačanega odmora za malico upravičeni po zakonu.

Poleg tega se pri tem delu ves čas pojavljajo nesreče, je nadaljevala Jarčeva. Vsi kurirji, s katerimi so govorili, so že imeli nesrečo pri delu, priznavali naj bi tudi, da vsak dan naredijo na desetine prekrškov cestnoprometnih predpisov.

»Ta pritisk oziroma plačni model, kot ga imajo, kjer je plačilo pogojeno s hitrostjo, tako v nevarnost spravlja kurirje in kurirke kot tudi vse ostale. Tudi v Sloveniji smo že imeli primer kurirja, ki je postal invalid,« je razkrila. 

Wolt sicer nudi zavarovanje, a le za hude nesreče, za poškodbe, zaradi katerih kurir več dni ne more delati in je zato ob dohodek, pa ne, je dodala.

Odnosi na delu izjemno slabi

Povedala je še, da so odnosi na delu izjemno slabi, da se razraščata rasizem in ksenofobija, pri čemer so tarča pogosto tujci.

Tisti, ki so kritični do delodajalca, pa so deležni povračilnih ukrepov.

»Za izražanja kritike, pritožb ali podobno se kurirke in kurirje kaznuje tako, da jih odklopijo oz. dajo v offline. Kaznovanje je vidno predvsem v tem, da se jim preprečuje možnost dela oz. zaslužka,« je navedla sindikalistka.

V imenu sindikata Mladi plus je zato pozvala vse dostavljavce, da se obrnejo k njim po pomoč. Kot je dejala, so pripravili spletni in anonimni obrazec, kjer lahko opišejo svoje izkušnje, težave in podajo svoje predloge.

Ob tem je izrazila upanje, da bo razvoj dogodkov v Sloveniji takšen kot v nekaterih državah, kjer so se kurirji za svoje pravice borili na sodiščih, vedno več pa jih je tudi organiziranih v sindikate, kjer kolektivno zagovarjajo svoje interese in so že dosegli sprejetje kolektivnih pogodb.

S kurirji se sicer že pogovarjajo tudi o stavki, pri čemer pa naj ta ne bi bila smiselna poleti, ko je dela manj, temveč takrat, ko bi podjetja to občutila.

Komentarji (24)

BratJouži (ni preverjeno)

Čakam, da se oglasi inštitut 8.marec

Tecumseh (ni preverjeno)

Pa tudi Luka Mesec... in oba tudi, zakaj ni primernega vodovoda na Krasu in zakaj so zaustavili Zakon o vodi, kateri je predvideval kar najhitrejšo izgradnjo vodovodov na Krasu.
In se bosta, pa tudi drugi geniji ekologije ob tragični novici, da je umrla prostovoljka!

In reply to by BratJouži (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

Pa dobro malo pomislite što omogouča tou izkoriščanje, vej pa či se smatraš ka te izkoriščajo jin povej na svidenje mladi se dajo izkoriščati pa dajte no.

breska (ni preverjeno)

Se strinjan. Meni tudi nej nigdar bilo jasno kak se lejko nešče buni ka ga izkoriščajo (ge koli, nej samo tu), pa te še vedno dale tan dela. To isto kak gda zalokani mouž doma ženo mlati ova pa ga dale rada ma, pa ga te še na sodišči zagovarja kak je prej dober oča. Isto je v teh primerih izkoriščanja delavcov. Vsi se đoučejo kak so izkoriščani pa premalo plačani pa v slabih elovnih pogojih.... in te še vedno tan dale delajo.

In reply to by . (ni preverjeno)

čarni vrag (ni preverjeno)

Ka si ti kakšen absolvent otroškega vrtca? Še nisi slišal, da so v realnem življenju včasih ljudje prisiljeni, da delajo v slabih pogojih. Ker nimajo kam iti. Zaradi skorumpiranega sodstva, ki ščiti delodajalce so delavske pravice mrtva črka na papirju.

In reply to by breska (ni preverjeno)

Ohhhh (ni preverjeno)

Ja bravo za tvoj izgovor. Gnes den on telko opcijah zaposlitev na trgi EU mores resno biti neksi nesposoben srmacek ka si prisiljeni delati v slabih pogojih. Nima kam iti prej…. pa sodstvo njemi je krivo. Bravo za taksno razmisljanje. Zato pa vedno znova pokvarjeni delodajalci najdejo en kup lolekov kere lejko izkoriscajo. Te se pa najdejo taksni kak si ti ka iscejo nekse izgovore s kerimi scejo opraviciti nesposobnost teh srmacekov.

In reply to by čarni vrag (ni preverjeno)

Likolnik (ni preverjeno)

Nesce se more zavzeti za sebe pa svoje delo,keroga mogoce rad opravlja. Nej je vse samo v odpovedi pa ne delaj vec. V zivljenji se je za marsikaj vredno boriti,pa tudi za sluzbo. Vi eni pa itak nejste za stabilnost svojoga zivljenja in z t3n posredno tudi drugih ,ka se pridejo.

In reply to by breska (ni preverjeno)

čivilum (ni preverjeno)

ja, res je. ampak služb ni in potem če grejo na socialko, pa vam spet to ne paše, ha? krteni ste kakorkoli!

In reply to by . (ni preverjeno)

Fhklll (ni preverjeno)

Kdo laze? Ti ali oni. Non stop o tem berem da bodo uvazali delovno silo iz filipinov iz bosne iz ne vem se kje, ti pa da ni sluzb???

In reply to by čivilum (ni preverjeno)

Dundek (ni preverjeno)

Služb ni?? Ge ti živeš? Trenutno je telko dela kak ga še nikdar neje bilo... samo manjak nesmeš biti pa nej dosta prebirati.

In reply to by čivilum (ni preverjeno)

bolek666 (ni preverjeno)

za marsikoga ni primerne službe, nori pa nismo, da gremo delat za drobiž. vi pa se samo puščajte izkoriščevati, dundeki.

In reply to by Dundek (ni preverjeno)

rote Mütze (ni preverjeno)

Kaj pa poštarji in Dostavljavci isto sranje drugo pakovanje

fefef (ni preverjeno)

tiste se ne bunijo, ker majo kredite pa stalno zaposljitev pa delajo.
Tau se samo študentska gamad non stop bune. Kama kole pridejo bi meli 15€ na vro pa sideli.

In reply to by rote Mütze (ni preverjeno)

Kerefek (ni preverjeno)

Isto se dogaja na POŠTI SLOVENIJA... Katastrofalni odnosi nadrejenih!!!! Občutil na svoji koži...
Pošta Slovenije po domače Slovenski DACHAU....

WoltGlovo (ni preverjeno)

Pa nemas ze zadosta sranja, ka si se ga nakopo?

In reply to by Kerefek (ni preverjeno)

lllla (ni preverjeno)

Zdaj v teh casih poslusamo samo kak primanjkuje delavcov na vseh podrocjih… Torej izbira je… Naj enostavno enjajo to delati in te do se avtomatsko spremenili pogoji zaposlitve za Wolt itd.! Sto pa koga sili ka je dostavljalec hrane

Wyioppp (ni preverjeno)

Dostavljalci hrane si samo dolocajo urnik, dneve kdaj bodo in koliko delali. Ce v tem glupem marksiticnem politicnem sindikatu ne poznajo nacina dela distabljalcev, se naj prej pozanimajo.

anton77 (ni preverjeno)

San tou lipou napijso na ton portali, kda je tou sranje v Soboto prišlo.... Pa ste me posrali pa zminusejrali do amena...

Likolnik (ni preverjeno)

Sploj se nejde o ton,ka bi to bilo sranje.
Trbej zadevo urediti,pa de vse stimalo.

In reply to by anton77 (ni preverjeno)

🤣🤣🤣 (ni preverjeno)

te odis nazaj gledat kelko minusov dobis? ti resno nemas zivota 🤣🤣🤣🤣

In reply to by anton77 (ni preverjeno)

Kar Ena (ni preverjeno)

Vsem, ki tako pametujete, da naj pustijo delo, če jim ne paše oz. so izkoriščani, v vednost: eni bi pač radi delali in ne bili socialni problemi, kot marsikateri od vas, ki pametuje s kavča na račun davkoplačevalskega denarja. Delat se spravite, pa bomo videli, a boste še tako 'pametni'.

popo (ni preverjeno)

ni problem služba, pač pa jebene nizke plače.

In reply to by Kar Ena (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

kak ges znan vecijnoma so tej dostavljalci mladi srednjo solci pa tu pa tan studenti. V pogodbi fajn pijse, ka majo flexibilen cas dela in kda pac nesce delate nede delo . Neznosnih razmeraj gucijmo, kda pa postare pa proizvodnje delavce gledamo cilau prozivodnje delavce keri v 44c v hali delajo pa nisce prsta ne premekne .... Srednjo solec pa lejko povej, pac nen delo tej den kda je vroce in de pac eno pijvo menje spil ali pa v caffe parke za eno rundo menje zapravo. Keri srednjo solec ali student pa scej zasluzete malo vec oz meti konstanten preliv pejnez pa de sau v proizvodnjo oz pogodbeno delat ge je fiksna placa. Je pa resno, ka be lejko Wolt ali pa Glovo njin dali nekse dodatek na voznjo oz dostavo cilau tistin, ka dostavljajo na E skirojaj ali pa na biciklinaj. Ci drujgo nej dodatek + nekso ohladitev med delon npr (gratis mrzle pijace ali pa gratis sladoled oz bilo kaj). Eto san npr naroco z mekica gesti in mi niti nej na misel prislo, ka be se pickaro na dostavljalca ka san mogo cakati 1h pa 20 min na mcdonalds pa san dobo mrzel pomfri in mi je dol viselo . Se drujgo je pa to pred narocilon vedno dati napitnino pa lejko je to 50 centof ali pa vec in tudi pomagate sten . Aja pozabo san omejniti tudi asfaltere pa delavce na streji. O ton pa sploj nemo gucali.

2087 (ni preverjeno)

Da me nekdo j**e v tej vročini in kaj še vse njemi te kufer za gesti nabijem na glavo in idem nekam božo mater .Ne vem za kaj sploh to delajo ti mladi ,če vidijo kako trpijo

Starejše novice