Kako hitro bi se lahko nepremišljeno dejanje končalo tragično, smo videli včeraj v Lendavi. Policisti so namreč ugotovili, da je včerajšnjemu padcu otroka iz tretjega nadstropja botrovalo neodgovorno dejanje mame, ki je otroka pustila samega v stanovanju. Slednji jo bo kot kaže odnesel zgolj z lažjimi poškodbami, na Centru za socialno delo Pomurje pa opozarjajo, da se takšne stvari ne smejo dogajati.

V Lendavi bi se nepremišljeno in neodgovorno dejanje včeraj lahko končalo usodno za triletnega otroka. Ta je namreč padel iz odprtega okna v tretjem nadstropju, pri tem pa pristal na zelenici ob bloku. Ravno ta je očitno preprečila hujše poškodbe. Sreča v nesreči je bila, da otrok ni padel na betonska tla, pri čemer bi se vse skupaj lahko končalo povsem drugače.

"V ambulanto nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma Lendava je mama v naročju prinesla otroka. Zdravnik, ki je delal takrat, ga je prednostno obravnaval, otrok je bil nato prepeljan v Splošno bolnišnico Murska Sobota. Od tam so ga v stabilnem stanju odpeljali naprej v Maribor," pravi Olga Požgai Horvat, direktorica ZD Lendava.

Otrok ne smemo puščati samih

Pri padcu je utrpel zgolj nekaj lažjih poškodb, zaradi morebitnih notranjih poškodb pa je ostal na opazovanju. Do neljubega dogodka je prišlo, ker je otrok ostal sam. Zaradi tega je mama osumljena kaznivega dejanja zanemarjanja mladoletne osebe. Na Centru za socialno delo Pomurje pravijo, da takšno početje ni sprejemljivo. 

"Najprej bi rada izpostavila, da so starši dolžni pri izpolnjevanju svoje starševske skrbi skrbeti za otrokovo največjo korist. Vselej moramo upoštevati kakšna je starost otroka, kakšne so njihove potrebe, kakšen je njihov razvoj in temu primerno potem tudi odreagirati. In če je otrok majhen, vsekakor ni primerno, da se ga pušča samega," pravi Sandra Fekonja, direktorica Centra za socialno delo Pomurje.

Včasih lahko starše zavede otrokova starost in ne pomislijo, česar vse so že zmožni.

V takih primerih, ko morda starši ne vedo, kako primerno ravnati, je dobro da se obrnejo na center kot institucijo, ki jih lahko usmerja, jim lahko pomaga pri tem, da znajo primerno poskrbeti za otroka. Vendarle pa moramo biti pri teh stvareh previdni in če nismo prepričani, raje ravnajmo tako, da smo bolj previdni kot pa manj," še pravi Fekonja.

Upamo lahko le, da bo ta primer, ki se k sreči ni končal tragično, služil kot opomin, da otrok ne gre podcenjevati in je zanje potrebno primerno poskrbeti.

S spleta

Komentarji (11)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Brkwa (nepreverjen)

Stop lažni epidemiji vse je to nateg in zločin nad človeštvom.

Csd (nepreverjen)

Joj gospa ... teorija je eno praksa pa drugo ... 😃

******* (nepreverjen)

Tocno tak, pametni so ka 100 bogof, me zanijma ce ma sploj deco, ka ponavadi so tej pametne.

In reply to by Csd (nepreverjen)

vbvfb (nepreverjen)

naj zača tej CSD rešavati realne probleme. Samo gezik jih vkup drži.

. (nepreverjen)

Dobro ka mamo tak čedne.

100-100 (nepreverjen)

Ne so problem te v CSD, problem je cejla družba. Obsojamo, sami smo pa nika nej bokši. Mamo samo tou srečo, ka se nan je tou nej zgodilo. Rezultat takše dice, štero stariške non stop pazijo, nej samostojni nika vredni.

BRAVO DIREKTORKA (nepreverjen)

DOLGO SI RABILA, DA SI ODKRILA TOPLO VODO IN TO DIREKTORKA CSD - SRAMOTA.

Gsak (nepreverjen)

Dobro ka triletnomo diteti se nej mama nož v roke dala, ka si naj krü san vreže , če de lačen.
Vupan samo ka ma rejsan dober argument, ka je lejko pri teh letih taksoga navihančka pistila samoga doma pri odprti okni...
Vse me je groza da to pomislin, kakšna neodgovornost!!

1 (nepreverjen)

Ta ma v glavi slamo itak, kak prvo ga je pistijla samoga te ga pa še odnesla v ambulanto. Či je spadno doj iz tretjoga nasprotja ga niti ne bi smela gijbatim ka je možna poškodba hrbtenice pa lejko otrok dobij trajne poškodbe. Kokoš ena sreča ka je nej kaj hujšoga.

Dolga vassssss (nepreverjen)

Moje mnenje je da Direktorica podnujno odstopi pod nujno ——Naj si malo prebere kolikorkrat in zakaj se je to otroku to dogajalo .Pozna ona zelo dobro stanje družine ////Dajte njim še dajte ....Naredite enkrat kot je treba (mi je zelo žal otroka in prosim boga da bo čim prej dobro okreval🙏)

miloš (nepreverjen)

Ta polijzana in direktor sta zdaj odkrila toplo vodo .

Starejše novice