Dijaška organizacija Slovenije se je odzvala na pretep mladoletnic v Celju.

Posnetek pretepa mladoletnic v Celju pretresa Slovenijo. Celjski policisti so sporočili, da so identificirali pet mladoletnih osumljencev uradno pregonljivega kaznivega dejanja nasilništva.

Medtem je na družbenih omrežjih mogoče zaslediti številne odzive. Ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh je zapisala, da je vsakršno nasilje preprosto nedopustno in neopravičljivo: »Ne glede na to, kdo ga izvaja. S tem, ko delimo posnetek nasilja, trpljenje žrtve le še povečujemo.«

»Zavržno medvrstniško fizično nasilje je potrebno glasno obsoditi! To, kar je skupina podivjanih punc delala v Celju z nemočnim dekletom, je družbena žalost od žalosti,« se je odzval poslanec SDS Dejan Kaloh.

Preberite še:

Čeprav naj bi bile po neuradnih informacijah v incident vpletene osnovnošolke, so se na medvrstniško nasilje odzvali tudi v Dijaški organizaciji Slovenije. 

Kot so zapisali, so se odločili odziv nasloviti na osnovnošolce, srednješolce, profesorje, starše in vse akterje, vpletene v proces vzgajanja in izobraževanja mladih v Sloveniji.

Zapis Dijaške organizacije Slovenije objavljamo v celoti.

»V Dijaški organizaciji Slovenije se strogo držimo načela ničelne tolerance do vseh oblik nasilnega vedenja ali vedenja, ki nakazuje na kakršnokoli stopnjo nasilja. Zloraba lastne moči v prid ponižanja, nadzorovanja in razvrednotenja intergritete druge osebe vzpostavlja neravnovesje v medsebojnih odnosih, kar širše vzpostavlja nemir v družbeni blaginji. Vsak človek je nosilec človekovih pravic, a človekove pravice ne zagotavljajo, da lahko vsakdo počne, kar si zaželi. Svoboda enega posameznika se konča tam, kjer se začne svoboda drugega. Interesi posameznika morajo biti po tem načelu usklajeni s pravicami in interesi ostalih oseb. To v veliko primerih zahteva kompromise, ki terjajo popuščanje nasprotujočih si strani. V situacijah, kjer je vpletena več kot ena oseba, je naravno, da pride do konflikta, ki ga spodbudijo različna mnenja, misli, vrednote in življenjske izkušnje. Malo manj naraven, ampak poučen del odnosa je reševanje nastalega konflikta, kar omogoča samozavedanje, osebnostno rast in mnogokrat poglobi odnos z nasprotno stranjo.

Tudi sami se zavedamo obsega, ki ga nasilje dosega, k čemur pripomorejo tudi novo nastale oblike nasilja, kot je na primer spletno nasilje. To navadno združuje več oblik nasilja, ki so na spletu predstavljene brez olepšav, kot je bilo v dotičnem primeru celjskih dijakinj. V dejansko stanje omenjenega primera se ne bomo spuščali, a kot glas dijakov bomo vedno zagovarjali dejstvo, da generacije danes niso enake generacijam nekoč. Mladim je potrebno v poplavi informacij, ki so jih deležni, stopiti naproti in jih naučiti razumevanja lastnih čustev ter sočasno empatije. Dandanes je bolj kot kadarkoli prej samozavedanje in spoštovanje lastnih čustev ter interesov, dobra iztočnica za razvoj obzira za ostale člane družbe.

Mladi nasilja ne ustvarjajo le eden proti drugemu, temveč tudi sami proti sebi, z zavedanjem, da je za nasilje vedno odgovorna oseba, ki ga povzroča. Odrasle in odgovorne osebe izbiramo svoja dejanja po lastni presoji in svobodni volji. Vsaka oseba se lahko odloči, da bo, kljub težkim okoliščinam, izbrala nenasilno vedenje. Izvajanje nasilja je klic na pomoč in kot urejena družba, smo dolžni na klic odgovoriti z vzpostavijo učinkovite preventive, ki jo v institucije vnesemo z dobro prakso. Te v našem prostoru ni malo, vendar je ni dovolj le slišati, temveč jo je potrebno poslušati in jo vpeljati v vsakdan. Z le to pa bomo tudi znali kot družba pravilno odreagirati na travmatične izkušnje, ki jih utrpijo žrtve, in jim ponuditi primerno obravnavo, varstvo in podporo.

Vsi imamo možnost izbire vedenja, kot imamo vsi večjo ali manjšo potrebo po uveljavitvi sebe kot koristnega dela družbe. Potrebno je izbrati ustrezne načine, kot so iskanje življenjskih izzivov, pridobivanje in deljenje lastnega znanja ter izpopolnjevanje osebnih veščin. Neustrezne načine zadovoljevanja potrebe po moči v Dijaški organizaciji Slovenije neposredno zavračamo, kar izkazujemo s hitrimi odzivi na vse oblike nasilnega vedenja ter na situacije, ki so v naši pristojnosti tudi primerno odreagiramo. Poleg ozaveščanja, ki ga ponujamo skozi vsebinsko polne dogodke, pa se tudi sami neprestano izobražujemo na tem področju in se trudimo znanje, vzporedno s pristojnimi in strokovnjaki z določenih področij, širiti med mlade. Predvsem se trudimo biti dober vzor in kanal širjenja dobre prakse.«

Komentarji (23)

Opazovalec 360 (ni preverjeno)

To niso slovenke.

defaktolog (ni preverjeno)

in včem je fora če so ali nej?

In reply to by Opazovalec 360 (ni preverjeno)

pametni (ni preverjeno)

Če bi kdo moji hčeri grozil
da bo nesla domov zobe v vrečki
Vam garantirano povem
da bi smrkavec sam domov svoji fuknjeni mamici
prinesel njegova jajčka v vrečki
Če pa ne bi hotel ali mogel nositi jajčk
bi pa jačka dostavila njegovi mamici HITRA POŠTA
Starši so krivi
ker ne znajo zaščititi svojih otrok
In ta pubec bo potem lahko pel samo še pri Dunajskih dečkih
Ajde pubeci
kje je vam korajža
ste spizdili ko kurba s plesa

In reply to by defaktolog (ni preverjeno)

Nika-pasjeglava (ni preverjeno)

meni je en malinovec grozil da mi bo zobe razbil sem mu takoj odgriznila jajca
in sedaj poje aaalttt v operi

In reply to by pametni (ni preverjeno)

Nika-svinjskoglava (ni preverjeno)

saj tudi pubeci niso več taki kot bi morali biti
Jaz tistemu ki ni služil vojske sploh ne dam
naj drka mulc mamin pizdič
kaj si pa naj z njim počnem

In reply to by Nika-pasjeglava (ni preverjeno)

MaliPezdec (ni preverjeno)

Seveda, seveda, za tistega, ki je žrtev je klic na pomoč, za nasilneža pa klic na prevzgojo (malo tršo, če je treba); ne pa obratno kot je moč zopet razumeti iz sestavka. Vse se hoče relativizirati jebenti ...
In še enkrat: kdor bi takole reševal problem z mojim otrokom ...Bog mu pomagaj!

Plantave (ni preverjeno)

Podpijšen v celote.

In reply to by MaliPezdec (ni preverjeno)

črni puding (ni preverjeno)

"In še enkrat: kdor bi takole reševal problem z mojim otrokom ...Bog mu pomagaj!"

Resno? Nasilje z nasiljem?

In reply to by MaliPezdec (ni preverjeno)

MaliPezdec (ni preverjeno)

Ko boš imel otroke, boš razumel ...

In reply to by črni puding (ni preverjeno)

gledaj (ni preverjeno)

našega so tuj v šoli mlatili,zatal je pa še zaj tak zabiti

Pomehkuženi (ni preverjeno)

Ko se jih bo 4-5 spravlo na tvojega froca (ko ga boš mel) , ti samo gledaj ...

In reply to by gledaj (ni preverjeno)

Pomehkuženi (ni preverjeno)

Feler, namenjeno tistome mejkome pudinge!

In reply to by Pomehkuženi (ni preverjeno)

zlejve (ni preverjeno)

>V Dijaški organizaciji Slovenije se strogo držimo načela ničelne tolerance

In kak ukrepate torej? Nikak, samo motate. Kakšni koli poskusi ureditve so pa poseg v pravice posameznika, pa tudi če to neje, se to tak dugo vleče, te pa mamo kak mamo. Nasilje se tudi dogaja nad samimi učitelami v šolah - strani staršov in učencov, po možnosti pa še mobing s strani ravnatelov.

vn (ni preverjeno)

Dijaška organizaciji Slovenije ......ge ste bili do zdaj, to se že dugo dogaja....in ge je naša Nika pepa???? se ne javla, so jou tudi spre*ukali tak?

mehmeh (ni preverjeno)

Nika ma pavzo, je pravla. Je bila že čisto zdelana od vsega žretja pa potovanj.

In reply to by vn (ni preverjeno)

gondoljer (ni preverjeno)

V ton današnjon sisteme (šolskon) se po mojem red nešče napravite, rejsan pravi balkan smo, svaka čast

Gtghg (ni preverjeno)

Prosim, naj nekdo prebuta te modele na dijaški organizaciji, da preverimo ali bo to klic na pomoč

wertzuio (ni preverjeno)

bolana pamet kera vzpodbuja tistoga keri mlati

Laptop (ni preverjeno)

Sramota!!!! Kakšna varnost, še v Albaniji 🇦🇱 znajo red napravite, ka pa te še tü.

.. (ni preverjeno)

Kakšna drama vej pa da smo mij v šolo odili je bilou glij tak pretepov kelko ščejš samo nej bilou telefounof pa interneta ka bi se razbobnalo.

čarni vrag (ni preverjeno)

Kda san jaz odo v šolo se babe nej so mlatile. Te so bile še ženske ženske nej pa te gnejšnje ka ne veš če je muško ali žensko. Celo če so kakšne Šiptarke jim nihče ne vupa krivi prst pokazati. Za kakšno leto do šiptarska deca mlatila nej samo sošolce, ampak tudi učitelje.

Landini

Saj ne vem kdo je bolj primitiven. Krava, ki grozi in se dere ali krave, ki snemajo. No. Saj so le telice.

nesmisel smisla (ni preverjeno)

poanta!!!!!!!!!!!!!! ta nervozna shizofrena mladina(le skupina) ki se imenuje horda ali krdelo zveri uživajo da enega uničijo!!!! ta nasilna skupina je le avtorefleksija zaradi problemov družini oziroma travme iz nje in otroštva!!!!!! ker se ne morejo ali upajo spraviti nad starše pač izberejo eno žrtev za izločitev in pogubo kot je bilo to pri poganih!!!! sreča da je niso prisilili da bi se še dol vrgla s terase---bolana družba!!!!!!!!!!

Starejše novice