Slika je simbolična.
V finalu tekmovanja 6. Evropske statistične igre je v kategoriji starejših dijakov zmagala ekipa Kompot iz Ljutomera.

Evropske statistične igre so mednarodno ekipno tekmovanje, ki med srednješolci spodbuja zanimanje za statistiko in uporabo uradnih statističnih podatkov.

Evropsko tekmovanje iz statistike

Dijaki se na tekmovanju ob podpori mentorjev preizkusijo v različnih veščinah statistične pismenosti, kot so reševanje različnih statističnih problemov in nalog, iskanje podatkov ter priprava statistične analize.

Ob tem spoznavajo številne zanimive podatke o Sloveniji in evropskih državah, uporabijo pa tudi različna programska orodja za obdelavo in vizualizacijo podatkov, je zapisano na spletni strani urada.

Tekmovanje se izvaja dvostopenjsko, najprej na nacionalni, nato pa še na evropski ravni. Tekmovanje že od leta 2017 organizira Statistični urad Republike Slovenije v sodelovanju z Eurostatom in Statističnim društvom Slovenije. Tokrat je potekalo šestič, izvajalo pa se je v 18 evropskih državah.

Ljutomerska dijaka pometla s konkurenco

Za naziv evropskega zmagovalca se je tokrat pomerilo 63 najuspešnejših ekip. Njihova naloga pa je bila priprava kratkega videa o temi Blaginja, s katerim so morali prepričati mednarodno žirijo, ki je izbrala pet najboljših v vsaki kategoriji.

Kot so danes sporočili iz Statističnega urada Republike Slovenije, je v kategoriji A (to je 16-18 let) zmagala slovenska ekipa Kompot.

Sestavljata jo dijaka Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer, Nela Copot in Blaž Kolman, njuna mentorica je Irena Rauter Repija.

Zmagovalni video, s katerim sta dijaka prepričala strokovno žirijo, je na voljo za ogled na portalu YouTube. Kot so v obrazložitvi zapisali člani žirije, sta jih navdušili kreativna zgodba in tehnična kakovost videa.

Slovenijo zastopale še te ekipe

Slovenski uspeh na šestem mednarodnem tekmovanju v šolskem letu 2022/23 iz statistične pismenosti je dopolnila tudi ekipa Spominčice iz Gimnazije Novo mesto, ki se je v kategoriji B uvrstila na 5. mesto.

Slovenijo pa sta s svojima videoma zastopali še ekipi Patpamat (Gimnazija Murska Sobota) in Dimnikarji (Gimnazija Koper), so še dodali.

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Nevemkdojeto (nepreverjen)

Bravo!!!! Čestitke!

1235678 (nepreverjen)

bravo

Lukčev Mesec (nepreverjen)

ČESTITKE ‼️👍😀

Starejše novice