Slika je simbolična.
Na Centru za socialno delo Pomurje smo preverili, koliko mladoletnih oseb je bilo odvzetih v letu 2022, koliko v letu 2023, kakšni so najpogostejši razlogi za odvzem mladoletne osebe, in kakšno je stanje s stiskami družin in posameznikov v Pomurju.

V zadnjih mesecih pogosto slišimo o primerih odvzema mladoletnih otrok na območju Pomurja, kar odraža naraščajoče kompleksne družbene stiske, ki pestijo številne družine in posameznike v tej regiji.

V Pomurju zelo veliko dejavnikov tveganja

»Stiske družin in posameznikov v Pomurju so vedno bolj kompleksne,« ugotavljajo na Centru za socialno delo Pomurje in dodajajo, da je Pomurje regija, kjer je dejavnikov tveganja, da pride do vedenjskih in čustvenih težav pri otrocih, socialne izključenosti družine in do neustreznega izvajanja starševske skrbi, zelo veliko.

»Omenjeni dejavniki vplivajo na povečanje obsega dela na področju ukrepov za varstvo koristi otrok, nasilja v družini, v porastu so različne oblike zasvojenosti, vse večja je problematika na področju duševnega zdravja,« dodajajo.

»Stanje na področju ukrepov za varstvo koristi otrok skoraj nevzdržno«

Zaradi kombinacije vseh teh dejavnikov starši pogosto ne zmorejo opravljati svoje starševske vloge, vedno več je nasilja, tako med starši kot tudi nad otroci, pojasnjujejo na pomurskem centru za socialno delo.

»V zadnjem letu je postalo stanje na področju ukrepov za varstvo koristi otrok skoraj nevzdržno. Pri vseh primerih gre za izredno kompleksno in težko problematiko. 

Družinski zakonik pozna več ukrepov za varstvo koristi otrok, odvzem otroka je le en izmed ukrepov.«

Kaj so ukrepi za varstvo korist otroka?

Ukrepi za varstvo koristi otroka so začasne odredbe, nujni odvzem otroka in ukrepi trajnejšega značaja.

Sodišče ukrepe za varstvo koristi otroka izreče, če ugotovi, da je otrok ogrožen. Sodišče bo zaključilo, da je otrok ogrožen, če je že utrpel ali je zelo verjetno, da bo utrpel škodo.

Ta škoda pa je ali naj bi nastala:

  • zaradi ravnanja staršev ali
  • kot posledica otrokovih psihosocialnih težav (na primer vedenjske, čustvene, učne ali druge težave v njegovem odraščanju).

Škoda se lahko kaže na telesnem ali duševnem zdravju in razvoju otroka ali na otrokovem premoženju.

Sodišče bo pri odločanju upoštevalo načelo najmilejšega ukrepa, kar pomeni, da bo uporabilo ukrep, ki bo otroka zaščitil in hkrati čim manj posegel v pravice staršev.

Preden nadaljujemo s podatki, je smiselno zapisati, da je odvzem otroka staršem  skrajni ukrep, izvede pa se lahko na dva načina:

  • Odvzem otroka kot ukrep trajnejše narave: Otrok je tako ogrožen oziroma mu grozi, da mu bo nastala škoda, vendar ogroženost ni tako huda, da bi bilo treba odvzem izvesti takoj.
  • Nujni odvzem: Nujni odvzem otroka se izvede, ko je otrok tako hudo ogrožen, da ga je treba takoj odstraniti iz okolja, v katerem je. Ta ukrep je časovno omejen in podvržen sodni kontroli.

Po nujnem postopku odvzeli 13 otrok

Na Centru za socialno delo Pomurje so v letu 2022 na sodišče vložili 29 predlogov za izdajo začasne odredbe za izrek ukrepa za varstvo koristi otrok po družinskem zakoniku (omejitev starševske skrbi, odvzem otroka, odvzem starševske skrbi ...), v letu 2023 pa 79, torej za dobrih 172 odstotkov več.

V letu 2022 so vložili 24 predlogov za izrek ukrepa trajnejšega značaja za varstvo koristi otrok, v letu 2023 pa 57, torej za 110 odstotkov več.

Na centru v letu 2022 niso imeli nobenega nujnega odvzema otrok, v letu 2023 pa so po nujnem postopku odvzeli 13 otrok.

Lansko leto odvzetih 32 otrok

V letu 2022 je bilo skupno odvzetih deset otrok, v letu 2023 pa kar 32. Podatki po posamezni upravni enoti so v spodnji razpredelnici.

Najpogostejši razlogi za odvzem otroku v letu 2023 so bili neobiskovanje šole, nasilje, opuščanje starševske skrbi, nasilje nad mladoletnim otrokom, čustvene in vedenjske težave.

Vir: Center za socialno delo Pomurje

Nujno bi potrebovali še pet strokovnih delavcev

Kot so pojasnili na Centru za socialno delo Pomurje, je bilo v letu 2020 na področju ukrepov za varstvo koristi otrok zaposlenih 4,5 strokovnega delavca.

S prerazporeditvijo znotraj centra jih trenutno na tem področju dela 7,5.

»Bistvena naloga na področju ukrepov za varstvo koristi otrok je delo z matično družino z namenom, da odpravijo razloge, ki so privedli do ukrepov, toda zaradi prevelikega števila nujnih zadev in kompleksnosti posamezne zadeve, je delo z matično družino v ozadju.

Ta trenutek bi na področju ukrepov za varstvo koristi otrok nujno potrebovali še pet strokovnih delavcev,« še pojasnjujejo.

Komentarji (19)

Lukčev Mesec (ni preverjeno)

Ajajaj, kako zelo enostransko je vse prikazano.

Kaj pa nasilje otrok nad starši ❓❓❓

Tega dame na CSD na žalost ne poznajo.

Uboge mame tega ne povejo na glas in še najmanj, da bi šle to razlagat na CSD.

Tudi kakšen oče se vmes najde.

Problem so mladostniki zadnji razredi OŠ in srednješolci.

Gre predvsem za neprimerno vedenje do staršev in izsiljevanje za denar.

Še posebej so na udaru mame samohranilke, kjer fant doma prevzame vlogo očeta in ukazuje in ustrahuje mamo in še ostale morebitne mlajše otroke.

Tudi dekleta se ponekod najdejo, da so glavne v družini.

In zaradi nemoči in obupa se potem kakšen starš občasno zateče k raznim sredstvom od alkohola pa tudi do drog.

Preveč je tega, da bi tukaj dalje razlagal.

Papežovpolitik (ni preverjeno)

Jas lukcov mesec, ti maš vedno praf, točno fse je tak kak ti praviš.

In reply to by Lukčev Mesec (ni preverjeno)

Khmmm (ni preverjeno)

Torej je problem vzgoja oz. Pomanjkanje le te. Normalen stars, brez psihicnih problemov, psihicno stabilen, more biti sposoben vzgojiti mirnoga, normalnoga, !!!socializeranoga!!! otroka, keri se nede pretepo, nede pretepo starsov itd. Otroci so VEDNO, VEDNO odraz starsov, vzgoje in okolja v keron odrasca. In iz toga sklepamo, ka se se itak prejk premalo otrok odvzame. Ce ne ladas otrok jih pac ne mej!

In reply to by Lukčev Mesec (ni preverjeno)

Neko (ni preverjeno)

Preveč posplošeno in pravljično. Vzgoja NI črno bela in NI vedno ogledalo staršev!

In reply to by Khmmm (ni preverjeno)

Resnicaboli (ni preverjeno)

Je! Otrok je od rojstva s starsami. Ka vidi, dozivi, prezivlja je odraz starsov. Ce odrasca v mirni, normalni druzini tezav ni. Ce pa ma starse s psihicnimi problemami, ce so tezave z alkoholon/drogami, dretje, nemirno okoljd itd. Je normalno in pricakovano, ka se otrok nede dobro razvil in do problemi z njimi. Otroke VEDNO starsi zjebejo. Nisce se ne narodi pokvarjeni, nasilen in agresiven.

In reply to by Neko (ni preverjeno)

čarni vrag (ni preverjeno)

Svoboda v vsem svojem sijaju. Uničevanje gospodarstva, pošiljanje denarja v ukrajinsko vrečo brez dna, uničevanje kmetijstva že daje lepe rezultate.

Papežovpolitik (ni preverjeno)

Če so bili sposobni napraviti otroka potem jih zaj tudi naj vzgajajo !!
Ker roko na srce fukat večinoma vsi znajo pa otroke gor napraviti tudi, zaj te naj skrbijo za otroke in na njih trošijo nej pa na sebe.. Težko skrbijo za otroka a vozijo se z adijami,bmw-jih pa take,pa Gucci torbice pa fensy obleke za otroka pa nemajo pejnez, mršš!

Gost55 (ni preverjeno)

Točno tako
imam enak problem v družini
Na žalost
imam avdija žena pol ducata Gucci torbic in čevljev
Otroci pa sedaj hočejo za denar za mamila
Prepozno smo spoznali, da zunanja podoba ni vse

In reply to by Papežovpolitik (ni preverjeno)

Lubrikantis (ni preverjeno)

Kako si jih vzgojil
takšne imaš
Kar seješ to žanješ so rekli stari ljudje in še kako prav so imeli
Za kazen ti ga bom tako popušil da ti bodo oke vun spadnule
potem ga boš pa ti meni

In reply to by Gost55 (ni preverjeno)

Papežovpolitik (ni preverjeno)

In je tragedija hitro tan ge je denar...

In reply to by Gost55 (ni preverjeno)

smrkci (ni preverjeno)

Preveč je,kurvarije,ni strpnosti,en drugega ne posluša,zavist,laž,sovraštvo,kdo ima več denarja in premoženja,na podlagi tega otroci trpijo,nihče se pa s tem ne ukvarja ne politika ne druščina in ustanove ki so za te stvari namenjene in vse hujše še bo in otroci bodo še bolj trpeli.

madžarkajelepa (ni preverjeno)

kurvati se znajo, deco vzgajati pa jin je naporno:))))))

Papežovpolitik (ni preverjeno)

Take egose pred zid! Kurvajo se žene pa vzgajajo doma same te otroke, mislim ka so te ženske same si krijve,tak jin trebej, naj se jin moški kurvajo!

In reply to by madžarkajelepa (ni preverjeno)

Stoka pokvarjena (ni preverjeno)

Za vas je odvzem otroka rešen problem...in najhuje je da otroke ki pa imajo starše narkomane kar pustite,sploh v Murski je ogromno takih...kaj se bojite narkomanske golazni?

Lukčev Mesec (ni preverjeno)

Dobro si CSD nastavil ogledalo.

Na žalost vse te institucije ne rešujemo nobenih problemov, ker jih ne zanima vzrok.

Podaljšujejo in poglabljajo agonijo.

Večina jim pa itak sploh ni poznana.

Te njihove številke so vrh ledene gore.

In reply to by Stoka pokvarjena (ni preverjeno)

Staša7799 (ni preverjeno)

Prijave na CSD so lahko tudi lažne. Tako se center spravi na družino na podlagi laži. Družina si mora najeti, ker more dokazati resnice, odvetnika in s tem naredijo družini samo stroške. Ko pa psihologi in odvetnik govorijo v prid družine, pa se tako imenovane socialne delavke, skrijejo v mišjo ljukno in ne odgovarjajo za nič, ker one lahko. Ti, ki dajo lažno prijavo, pa se smejijo in uživajo.

Mura je večna (ni preverjeno)

socialne delavke
so
javne delavke
kaj že to pomeni
naj kdo to mi pove

In reply to by Staša7799 (ni preverjeno)

kako (ni preverjeno)

kako so lahko tako neodgovorni? kdo so ti starši?

Milenka Knez (ni preverjeno)

Csd Lendava pozna vse in pomaga, mamam samohranilkam

Starejše novice