Foto: Agencija IDEA
Na televiziji IDEA so gostili Uroša Kamenška, župana Občine Puconci, ki je spregovoril o prvem letu županovanja, o aktualnih projektih v občini ter o praznovanju 26. občinskega praznika.

Župan Občine Puconci, Uroš Kamenšek, je spregovoril o svojih izkušnjah po skoraj enem letu na položaju župana ter o različnih projektih in izzivih, s katerimi se sooča Občina Puconci.

Poudaril je, da se na funkcijo župana ni mogoče pripraviti, saj je le dinamična in zahteva neprestano predanost in delo 24 ur na dan, sedem dni v tednu. Kljub temu Kamenšek z veseljem opravlja svoje delo in je ponosen na dosežke občine.

V Občini Puconci v teku številni projekti

Občina Puconci je v preteklem letu prijavila več projektov, od katerih so bili nekateri uspešni, drugi pa ne. Kljub neuspehom so vse te projekte pripravili z manjšimi modifikacijami za nove razpise.

Med največjimi projekti sta gradnja šest oddelčnega vrtca in gradnja kanalizacijskega omrežja v naselju Vaneča. Zaradi visokih ponujenih cen izvajalcev je trajalo nekaj časa, da so prišli do sprejemljivih ponudb za te projekte.

Pri projektu, kot je gradnja novega vrtca v Puconcih, so uspeli znižati stroške gradnje in prihraniti približno 1,2 milijona evrov. Kljub temu bo občina morala najeti finančna sredstva za svoj delež v projektu.

Glede gradnje doma za starejše je župan omenil, da je ta projekt trenutno v zastoju, saj projektantska vrednost presega razpoložljiva sredstva. Občina Puconci razmišlja o drugih rešitvah, vključno s prilagoditvijo obstoječih objektov za oskrbo starejših občanov.

Glede sodelovanja s člani občinskega sveta je Kamenšek ocenil, da je dobro, vendar vedno obstajajo rezerve za izboljšave. Poudaril je potrebo po boljši pripravi občinskih svetnikov na seje ter da se zagotovi pravilno informiranje javnosti o sprejetih odločitvah.

Občina Puconci se je soočila tudi z naravnimi nesrečami, kot je močna nevihta julija, ki je povzročila obsežno škodo po občini. Prav tako so se spopadali z zemeljskimi plazovi na območju Goričkega, ki je geološko zelo občutljivo na takšne pojave.

Škoda zaradi naravnih nesreč je presegla 1,5 milijona evrov, kar je močno vplivalo na proračun občine.

Ne smemo si postavljati mej

Kamenšek je spregovoril tudi o strategiji razvoja podeželja in turizma v občini Puconci. Poudaril je, da obstaja veliko možnosti za razvoj turizma, podeželja, kulinarike in domače obrti na Goričkem, vendar je pomembno, da se te poti jasno določijo in načrtujejo.

»Torej napačno je razmišljanje in pa sploh napačno delovanje, ko si postavljaš neke meje. Res je, občinske meje obstajajo, vendar ko govorimo o turizmu, ko govorimo o razvoju celotnega širšega območja, mej ne sme biti.

Gost pride na Goričko, njega ne zanima, kje je meja zdaj med občino Puconci in ne vem, sosednjo občino Grad. Torej, dolgoročno je potrebno razmišljati o nekem akcijskem načrtu za področje celotnega Goričkega,« pojasni Kamenšek.

Ob 26. občinskem prazniku številni dogodki, ki se bodo nadaljevali tudi v tem tednu

Kamenšek je spregovoril tudi o aktivnostih ob občinskem prazniku, ki so vključevale koncert cerkvenih pevskih zborov, srečanje gasilskih veteranov, veseli večer in druge dogodke, ki so združili občane prejšnji teden.

Ta teden je bil ponedeljek namenjen mladim v občini Puconci. V sodelovanju z osnovno šolo so pripravili celodnevno dogajanje, kjer so učenci spoznavali občino Puconci. 

Torek je bil namenjen najmlajšim, vrtčevskim otrokom, ki so se popoldne družili, igrali športne igre in gledali predstavo.

Sreda bo posvečena tistim, ki so ustvarili uspešne zgodbe v občini Puconci in so jo postavili v okvire, v katerih je danes. Zanje so pripravili srečanje vseh štirih upokojenskih društev. To bo prvo takšno srečanje, ki se ga bo udeležilo približno 350 upokojencev.

 

Četrtek zvečer bo rezerviran za premiero filma 'Bratje v vojni', ki še ni bil predvajan v občini Puconci

Petek bo osrednji dan praznovanja občinskega praznika občine Puconci, ki ga praznujejo 13. oktobra v spomin na izdajo tolerančnega patenta leta 1781, ki je tistega časa dovolil takratnim protestantom gradnjo svojega sakralnega objekta 

Slavnostna seja se bo začela ob 14. uri, pred tem bo položitev venca ob spomeniku Števana Küzmiča v Strukovcih. Po slavnostni seji bo dogajanje preselilo v vas Beznovci, kjer bodo predali obnovljen športni center in izvedli otvoritev solarne javne razsvetljave. Sledila bo zabava s skupino Blue Planet in pogostitev gostov.

Sobota bo bila namenjena počitku in druženju z delegacijami iz tujine, ki prihajajo iz pobratenih občin. Celotno dogajanje občinskega praznika se bo zaključilo v nedeljo ob 12. uri z osrednjo prireditvijo Zveze kulturnih in turističnih društev občine Puconci, kjer bodo podelili priznanja in nagrade trem najbolj urejenim vasem v občini Puconci. 

Starejše novice