Nov gradbeni zakon, ki se je začel uporabljati 1. junija 2018, je nadomestil prejšnji Zakon o graditvi objektov in na področju gradenj prinesel številne novosti in poenostavitve postopkov.

Nov gradbeni zakon ključno vpliva na vsakega graditelja. Po koncu gradnje, za katero se zahteva gradbeno dovoljenje, je namreč treba pridobiti še uporabno dovoljenje, s katerim se dovoljuje uporaba objekta. 

Uporabno dovoljenje je pogoj za dodelitev hišne številke in je nujno za vsak objekt, izjema velja za nezahtevne objekte. Uporabnega dovoljenja za novo hišo pa upravna enota ne more izdati za nedokončani objekt, kar v praksi pomeni, da dovoljenja ni mogoče pridobiti brez fasade ali ograj na balkonih. 

Fasada je sestavni del objekta

Tadej Horvat je dom za svojo mlado družino začel graditi lansko jesen. Fasada na hiši pred vselitvijo prvotno ni bila v njihovem finančnem načrtu.

"Tega v načrtu nismo imeli. Najprej smo se želeli vseliti in počakati kakšno leto ali dve, toda očitno bomo morali vseeno zdaj narediti vse," pravi.

Fasada je namreč sestavni del objekta. Uporabnega dovoljenja za objekt ni mogoče dobiti brez fasade ali ograj na balkonih. Takšna so pač določila novega gradbenega zakona.

"Filozofija vseh naših investitorjev je bila takšna, da si hišo naredil, fasada pa je sledila enkrat kasneje. Ponekod so ljudje že deset, petnajst let v hiši, pa ni fasade. Prepričan sem, da bi že lahko naredili, pa vendar ni ograj in tak naprej", pravi Stanislav Klemenčič iz Projektivnega podjetja INGRA.

Nepričakovana ovira

Za izvedbo fasade so si številni pustili za čas, ko so si finančno opomogli od gradnje. Takšen je bil tudi načrt Horvatovih.

"Načeloma se lahko fasado naredi kasneje, pač žrtvuješ tistih nekaj evrov več na začetku za mesečno ogrevanje. Mislim pa, da to sicer na vselitev nima nobene vloge. Glavno, da se lahko vseliš, da so notranja dela zaključena," pravi Horvat.

Fasada je torej nepričakovana ovira za marsikoga. A gradbena inšpekcija lahko vseljenim najprej izreče opozorilo in določi rok za ureditev fasade. Podoben predlog ima tudi projektant Klemenčič.

"Po domače, nekdo se bo vselil na gradbišču. Potem mu dajoen rok, recimo tri leta, čez tri leta pa mora prinesti uporabno dovoljenje in potrditev hišne številke. Tako smo v trenutku rešili vse in ni nobenih problemov".

Brez fasade ni hišne številke

Trenutno je priporočen enoletni rok za ureditev nepravilnosti, ki se v primeru hudih socialnih okoliščin lahko podaljša. A vizija graditeljev mora biti celostna.

"Investitorji morajo meti pred sabo, da pač gradijo objekt, ki ima streho, fasado in ograje, da je to pač en sestavni del, da dobijo hišno številko in da se potem vselijo".

Šele nato naj bi bile na vrsti preostale stvari, povezane z vselitvijo. Družina Horvat upa, da jim bo uspelo čim prej, verjamejo pa, da bi to lahko bilo možno že naslednje leto. Nov dom namreč že čaka, a preden bodo v njem lahko zaživeli, bo moral dobiti še fasado.

S spleta

Komentarji (45)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Frunc Garsa (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Tak je tudi prav. Vsak investitor naj tudi dokonča objekt, kot je predpisano in narejeno v gradbeni dokumentaciji. Vsak dokončan objekt je tudi lepo za videti in se lepo zlije z okolicov. Saj nismo bosanci. Trenutno stanje pa smo meli tak, da je veliko nedokončanih hiš, ker nimajo denarja za dokončanje. Ja kaj v pizdi se potem spuščaš v gradnjo in jočeš na fb in delaš galamo, če nimaš denarja in se ne moreš vselit zaradi inšpektorjev.

Jes bi se pital, ge so inšpektori, da ponekod delajo najnačikše kuče, brez streje in sploh ni skladno z lokacijski načrti v občini. Še bole pa bodejo v oči fasade. V nekaterih vasaj je kak v ciganski romuniji, če je že kda keri tan bil. Podobna slika.

naprej (nepreverjen)

To ka si tij napijso ,velja za bogatune ali si pa tij eden izmed njih!

In reply to by Frunc Garsa (nepreverjen)

Zavedni (nepreverjen)

Že zakon je napisan diskriminatorno, noralno, proti volji ljudi...nekomu na kožo.
Ni gab ki si ne bi hotel hišo uredit do konca fasado.
In ko si komaj s kreditiom zgradi do vselitve, in kje sedaj za fasado.

Večina zajamčeno plačio....
Zgornji komentar pa temu primerno butast...

In reply to by Frunc Garsa (nepreverjen)

naprej (nepreverjen)

No pa te je bil naš komunizem tak slab? Vejpa smo mij meli socializem nej komunizem! Zaj pa imamo -demokracijo tiranijo!!!!!

Marko2go (nepreverjen)

Frunc pomoje zivis v bloki in ti za vse skrbijo drugi ! Tezko je hiso postaviti in jo zrihtat v nulo! Marsi keri je pa prisiljen ka na hitro neka gor postavi ka ma ger biti z druzino in njemi nej vazno ce de mel fasado al nej glavno ka de mel strejo nad Glavo!
In vsak leko telko napravi kelko si privosci

Vsak dan prvi (nepreverjen)

Zato pa obstajajo stanovanja. Če nimaš denarja, potem ne zidaš in ga ne daješ not, da potem nimaš prostorske stiske.

Že stari so rekli. Najprej štalca pol pa kravca. Gnjes den je obratno.

In reply to by Marko2go (nepreverjen)

šaren (nepreverjen)

Fajn popotnica za dodatne kredite in s tem posredno pokrivanje bančnih lukenj na račun obresti.
Fajn plan. Ni kaj. Ko pa si novi lastnik omisli na hitro kurilno napravo na drva pa ga obišče še inšpektor, ker kuri z drvmi kupljen zadnji moment, ker mora naškrabat ta zadnji cent.
Ker je vse naravnano v kazni, se lahko mimogrede pojavi kazen v enormnih zneskih. Mimogrede se država spravi na graditelja z kakšno izvršbo. Ki povzroči mimogrede neplačevanje obrokov kredita na banki, ... potem pride še nepremičninski davek,... , ja postali smo (če še en, pa bomo) veliki reveži, pod pretvezo, da država skrbi za nas in naše zdravje,...

A79 (nepreverjen)

Poskrbi najprej ti za sebe, svoje in naše zdravje, pa ne boš imel problemov.
Pri novogradnjah pač moraš imeti v glavi, da ti ostane za fasado, bodo pač v hiši cenejši elementi v kuhinji, dnevni sobi, mogoče ne tako draga keramika, kakšna soba lahko počaka nedokončana. Ni pa fasada napram ostalim izdatkom, ki te v hiši čakajo tako velik strošek. 35€/m2 sem plačal pred leti, imam približno tako veliko hišo, kot sosed, ki pa (tudi on sam prizna) pokuri ogromno več drv, ker ima deloma staro fasado, deloma je sploh nima. Na dolgi rok se tudi tako privarčuje pri kurjavi, privarčevan denar lahko porabimo za hišo, da ne govorim o vplivu na okolje. Ampak to vsi vemo.
Bolj so problem ljudje, ko dajejo prednost stvarem, ki niso tako pomembne in toliko vredne ter pomembne, kot je recimo fasada. Poznam nekoga, ki mu ni žal odšteti skoraj 1000€ za pomivalno korito v kuhinji, jokal se pa bo za stroške fasade, ki so za neko normalno veliko hišo in povrnjenimi subvencijami približno (samo) 8x večji strošek od omenjenega korita. Po mojem mnenju je to narobe svet.
Zato pa je žal prišlo do tega, ker se pri nas z lepo rečjo ne doseže nič.

In reply to by šaren (nepreverjen)

Vipko
Truplo

Podoben komentar kakor Frunc Garsa, tam ste ga zbili z minusi, tule so plusi? A se sploh bere, kaj nekdo napiše?

In reply to by A79 (nepreverjen)

Gost Gost (nepreverjen)

Fasada, ki je energetsko učinkovita, je iz vidika požarne varnosti zelo nevarna. To je zgolj iztočnica za debato v različnih smereh ...

In reply to by A79 (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Gradbeni lobi je pač dosegel svoje. Ta zakon bo težko izvajati v praksi. Družina z majhnimi otroki se bo vselila v hišo brez fasade. Kaj če v enem letu ne bodo uspeli napraviti fasade? Jih bo država s policijo metala na cesto? Ne verjamem!

dcevfgrth (nepreverjen)

ZA TISTE DEBILE V NAŠIH PISARNAH KA MAJO NEKAJ TISOČ EVROV PLAČE RESNO NEJ PROBLEM NAPRAVITI FDASADO! DRUGO PA JE KA POMENI METI FASADO?? NEŠTERNI MAJO SAMO TISTE CIGLE PA LES

Janez Komunist (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Pravilno,zraven fasade še mora imeti hiša urejeno dvorišče s tlakovcem in ograjo,če tega nima ne more dobit hišne številke,ko bi se lastnik rad vselil mu naložit,da to v nekem roku uredi npr: v šestih mesecih,če tega ne stori je potem to črnja gradnja in mu treba vse skupaj podret.

Strijc. (nepreverjen)

Ka tij si pijan? Ale od kejc ti taksne ideje? Glede na tou ka mlatis taksne ideje, vupan ka nikdar ne prijdes nekan na polozaj, ka bos lejko z tejmi blesavimi idejami nekoga pahno na rob obupa in se nebi cudivo ka bi ti taksen clovik gezik vkraj vrezo... In ce gledas iz vidika teh lujde keri majo 750e place, se more zapufati za 40 lejt v kredit ka lejko kuco do konca zrikta! Tij se poslujsas kaksne mlatis? Se pravi placa 750e, kredit za kuco 300e, lizing za auto 140e, vrtec pa cote pa gesti za dejte 200e, gorijvo za auto 150e, amortizacija autoja 40e. To so stroski na mejsec! Ge pa je se ostalo??? Z lufta do ziveli? Kosilnica, gesti za psa, vglavno ne guci na pamet ce si nej sam v taksnoj situaciji! Ce si sam z pajdason kaj delas, je tou fcasi delo na carno, za majstre keri so dostakrat dragi kak zlatou, kvaliteta je pa bole bouga nega pejnez, in kelko ges znan brez fasade pa brez tlakovca se pa da ziveti v kuci. Austrija recimo je proti sloveniji kak svica proti albaniji, in njin ne prijde na kraj pameti ka bi si sploj kaj taksnoga zmislili. Tej drzavne subvencije si pa lejko v rit potijsnete, ker je to samo pejsek v ocij, v prihodnosti itak telko pa se vec z drujgimi forami nazaj damo! Telko ka te nekak zejdnoga prek vodej. Zriktaj tij pametnjakovic ka mo meli minimalno placo 1000e brez potneh pa ostale kozlarije, pa de malo mensi problem zriktati dokraja v starti. Itak pa keri se razmi na gradnje, more kuca nekaj cajta stati brez fasade ka se stabilizejra vlaga v stejnaj. Ampak lepou je biti pameten pa pijsati zakone. V realnosti pa si nevejte kruja vrezati brez mesoreznice! Banda lopovska! Cudno ka narod tou pistij ka se nan dela, ka se nas vedno po prstaj mlati! Situacija je gratala smrtno resna!

In reply to by Janez Komunist (nepreverjen)

Trolo (nepreverjen)

Tomi se pravi sarkazem...

In reply to by Strijc. (nepreverjen)

luxuz (nepreverjen)

Do si lidje pač menše pa menje potratne in menje drage kuče zidali. Vsi bi meli gradove, te pa nemajo za fasado. Napraviš par kvadratov menšo dnevno pa normalno kuhinjo pa bou. Te pa vidiš v prvi vesi do Sobote (nemo pravo ge pa što tou ma) ka ma majster 3x vejčo kučo od vseh v ulici pa že 5 lejt živij not brez fasade ka prej nema pejnez. Glavno ka zunaj dva mercedesa stojita pa ka je kuča največja v ulici, notri pa pou sob brez opreme.

Strijc. (nepreverjen)

Clovik.... Pa ka tou tejbe briga kak ma on narejeno? Za tvoje pejneze dela kuco pa autoje kipuvle??? Njemi tij zavarovanje placuvles pa tankas? Verjetno si taksna glijsta kak vecina slovencov, ka ga sinfles na sakon koraki pa vseposejdi, ali prvi si pa na njegovih piknikaj! Vij ste vsi prtijsnjeni? Brigajte se za svoje stvarij pa pustite kak majo drujgi reseno pa kak delajo drujgi! Ges tou enostavno ne razmin! Eno je kda ma soused đunglo, pa ka vse boug marija lazi od njega k vann od podgani pa neven ka se vse, al dotecas ka nikak ze 10lejt nema fasade pa ka ma dobre autoje, pa se nemas kaj buniti. Verjetno nema fasade, pa ti znankar se babo krese fajn naraji, ali tij si se pa pikno v fasado! Bravo! Lejko so se deca njegova! Mislen malo se poglednite v ogledalo pa spucajte najprle pred svojin pragon!

In reply to by luxuz (nepreverjen)

A79 (nepreverjen)

Vsi dihamo isti zrak, samo to eni ne boste nikoli razumeli, ker dalje od svojega nosu ne vidite.

In reply to by Strijc. (nepreverjen)

bakreni (nepreverjen)

zakon glede fasade so že spremenili tako da fasada ni več pogoj za hišno številko (Malo ste zamudili z informacijami)

Strijc. (nepreverjen)

Ka si pameten telko glede toga zraka? Pa ka zaj nekak vlazne drva kujri pa ka 20% vec skujre ka nema fasade, ka zavolo toga zaj tij betezen gratas??? Neven ce si kadilec pa me niti ne briga, ali ka pa kadilci? Tou ka san ges pasivni kadilec, te mi zaj more tisti ka polek mejne kadij, dati masko za dihanje ali ka? Kda nekak smetij pa nesnajgo kujre, nema veze ce ma plout na balkoni pa fasado! Na taksnoga se spravte ka smetij v centralnoj kujrijo!

Neko (nepreverjen)

Ej stric, ka ma veze čik pri fasade? Govora je o fasade, zakoj se ne naprave, pa kakšne so posledice, če se ne naprave. Či ge pejnez za fse drujgo, ge tude za fasado, pa to more bite prioriteta!

In reply to by Strijc. (nepreverjen)

A79 (nepreverjen)

To si preberi: http://www.rtvslo.si/okolje/novice/tezko-pricakovano-podnebno-porocilo-…
Skratka, VSI smo dolžni prispevati svoj delež, brez izgovarjanje na druge. Res je, da mnogo stvari še ne štima in še dolgo ne bo, ampak to ni izgovor, da mi vsi, jaz in ti pred svojim pragom ne bi to počela že zdaj.

In reply to by Strijc. (nepreverjen)

Strijc. (nepreverjen)

Meni je tou vse jasno.... Lejko mamo mij na kucaj pa na blokaj vsi pou metra izolacije gor, pa toga nemremo prepreciti oziroma spremeniti. Ges sam vijden problem v ton, ka se narod vec ukvarja z ten kak majo drujgi postijmano, kak pa ka bi se za sejbe pa za svoje stvarij pobrigali. Problem je v ton ka ma najvec koristi od teh zakonov glij drzava pa davcni sistem, okolje nema od toga cista nobene koristi. Ker izdelava stiropora je ena najbole skodlivih za okolje. Kda naredis novo fasado, pa stari stiropor pa silikat doj raztrgas, se pijtas ka se naredi z ten gradbenin odpadkon? Ges vidin problem samo v enoj stvari, ka te dejansko drzavni zakon prisijle ka se zadolzijs do guta pa se dale, ka se lejko v kuco vselis. Glavno ka de fasada gor zaleplena, znotraj pa ce bos na foslinaj pa kukorci spau. Kvalitetno zivljenje ti ne dela fasada, ampak notranja oprema. Vsi do si enkrat naredili fasado, ampak za fasado trbej meti pejneze najprlej. In vsi jih nemamo na pretek. Aja rejsan, zemes kredit pa sousida, keri nema fasade natejgnes ka ti podpijse kak porok za kredit.

In reply to by A79 (nepreverjen)

A79 (nepreverjen)

Kvaliteta življenja ni drag kauč v dnevnem prostoru ampak gibanje zunaj v naravi na svežem in zdravem zraku. Upam, da bo to naša prihodnost, ne pohlep posameznikov, ampak to je težko razumeti omejenim ljudem.

In reply to by Strijc. (nepreverjen)

Strijc. (nepreverjen)

Nemres tij diktejrati nekomi kak de gradil! Pa kda de si delo fasado! Ci si tij vse z prve roke narejdo, odlicno, cestitke! Ali vsi nemrejo!!!! Ci te pa tou mouti, pa tij njemi narejdi! Ka so pa te za tejbe posledice toga ka nega fasade? Ha majster? Tou ka nikak vec skujre, je njegof strosek pa problem! Glede onesnazenja zraka, pa je miljon drujgih faktorov keri delajo vekso nesnajgo! Ker kak vijdin vas dosta bluzi ka zavolo fasade vec skujre pa posledicno zastrupla zrak!

A79 (nepreverjen)

Seveda se diktira in prav je da se diktira kako se bo gradilo, ker drugače bi bil kaos večji, kot je. Če nimajo za gradnjo, naj ne gradijo, saj pa nihče nikogar ne sili nič. Če pa se odloči nekaj delati, pa naj dela po pravilih, ki niso spisana za brezveze. Sem ti malo višje napisal, da se je izgovarjati in kazati na druge neodgovorno in otročje. Takšna miselnost nas še vedno povezuje z balkanom in izgleda, da se od njega mentalno še dolgo ne bomo ločili.

In reply to by Strijc. (nepreverjen)

Strijc. (nepreverjen)

Mas tij normatijve kak trbej graditi in praf je tak! Ale fasada je nej tak pomemben del objekta za zivljenje kak streja recimo! Glede na tou ka si tij napijso, ka ce nega za gradnjo ka se te naj ne gradij.... Te nede nisce nika gradil! Razen atijovi sineki, keri je po moznosti na ala pomurki 20 lejt kradno pejneze, ka zaj lejko svojoj deci kuce dela, pa ka njemi je seeno za tej pejnez, ker ga je itak delavcan spokradno in nje krvavo zaslujzo! Boli kurac vas blokare za cejli svejt.... Sto si pa nekaj dela na minimalnoj placi, ka de mel nekaj svojoga negda(za 40lejt kda odplaca pufe ce de vse po sreci) za svojo druzino, pa ne premislavle kak tisti keri ma puno rit vsega pa njemi je nej 15000 zmetno dati za fasado.

In reply to by A79 (nepreverjen)

Pkpk (nepreverjen)

Vcasih bi bilo fajn znati starost komentatorjev, ker dostikrat glava boli od pametovanja. Sem presenečena, ka vas nekatere tak moti, ce sosed nema fasade;) super za vas, kateri jo imate.

Piplek30 (nepreverjen)

Dovolj mamo hiš, ki brez fasad kvarijo izgled okolice / vasi.
Manj čikov, manj po gostilnah pa bo fasada tudi.
Koliko je teh grobo narejenih hiš na goričkem, katastrofa..
Kdor nima denarja pa naj živi pri mamici.

Pkpk (nepreverjen)

Srmak, kvarijo izgled okolice... ka pa stare zapuščene hiše kjer nihče ne živi. Vsak bi se z drugimi ukvarjo. Ce ti mas fasado bi jo mogli vsi imeti? Oblačis se dobro? Ker to tudi vcasih kvari izgled. Kak pa znaš, ce nase mame imajo fasado? Brez fasade se ne pokuri vec, ker vec kak goreti ne more. Manj je toplo notri.

In reply to by Piplek30 (nepreverjen)

A79 (nepreverjen)

"Brez fasade se ne pokuri vec, ker vec kak goreti ne more. Manj je toplo notri."
Ta je podobna tisti izjavi, da nima veze koliko avto porabi, tip ga vedno tanka za 10€. Ob tem se vprašaš, koliko razredov OŠ imate nekateri?!?

In reply to by Pkpk (nepreverjen)

Marko2go (nepreverjen)

Takse bederije pisete tisti keri zivite pri starsan ali so van pa vse starsi dali !
Hisa +fasada+okolica+ oprema ne kosta 10 jurjov ampak dosti vec

hja33 (nepreverjen)

V Gančanaj so se nove kuče odavale po 110k€ med krizo in tau dokončane v nulo z urejeno okolico ampak ka če večina senja o 2x večji kuči, kere si nemre privoščiti.

In reply to by Marko2go (nepreverjen)

Strijc. (nepreverjen)

Navedo si "med krizo"... Ka te mijslis ka te kda je kriza bijla, ka je mali clovek na minimalci te mel 110.000e za kuco? Mijsles ka ma mali clovik gnes 110.000e za kuco? Nesterni mogoce majo, vecina jih pa nema! Te se ges zaj na püjsco odselin, si narejdin kuco z fasadof in se naj iden bunit na vse vrata, ka ostale püjscinske kuce kvarijo izgled okolice? Pa ka je to nek lipou? Sto scej meti fasado si naj narejdi fcasi ci si jo lejko, ostale ka si nemrejo fcasi narejditi, pa naj pistijo na mejre pa se naj ne brigajo za njihove kuce pa okolico!!!!

In reply to by hja33 (nepreverjen)

hja33 (nepreverjen)

Uff kelko takših "malij človekov" san že vido kak nema za malo kučo, te si pa san zijda 250 kvadratno kučo pa jemle pufe, ka se lejko z BMWjon okoli vozi po oštarijaj.

In reply to by Strijc. (nepreverjen)

Ahja (nepreverjen)

Hja rejsan je problem kda eni lidje živijo v oblakaj pa si zazidajo kučetine z 200+ kvadratami te pa zmanjka pejnez ka dokončaš gradnjo. Te pa se v kamijni köri vse sranje, samo ka uspeš kučo spraviti na 20°C. Takše nedokončane gradnje nikaj menje ne kvarijo okolico kak stare podrtije.

PVP (nepreverjen)

Nekaj ne razmin.gda začas zidati kučo moreš kupiti parcelo pa na tisto parcelo plačaš tudi davek. gda zidaš plačaš en kup davkov pa na konci gda si zazido na parceli kero si kujpo moreš vsako leto plačačuvati davek

. (nepreverjen)

Te pa naj nekaj gor vrže na steno pa de fasada, ali je definirano kaj je fasada?

gost 2 (nepreverjen)

glede na vse vaše strokovne komentarje a je kdo od vas slišal za pasivno gradnjo? za izolativno opeko ipd. ? Tak zid z izolativno opeko nudi bolšo izolacijo kot pol nwm kaka fasada. Zato vsi tisti ki govorite o fasadi kao nuji zaradi ogrevanja bolse da ste tiho ker če je hiša grajena z izolativno opeko bo mela še vseeno bolšo toplotno izolacijo kot pa če zidaš z modulom ali tistim smehom od goriških opekarn in fasado. Da o trdnosti ne govorim

Vsak dan prvi (nepreverjen)

Objekt mora biti dokončani tak kak je predpisano, nej neka na polovico. Hiša mora biti izpravna in ustrezati okoljskim standardom. Drugo stvar je, če nemaš dokončan tlakovec ali ograje. To ne škodi nikomi. Ka pa nega teh osnovnih stvari, kak je fasada pa je absurd za okolje, ker se dosti več svinjarije pokuri. Jes da iden vsaki večer se špancerat beltinci - rakičan, pa to je nad vasami megla od dima. Večina vas te že notri na kavči sidi in pametuvle. Sabi sebi se pluva v skledo, te pa prej bolezni. Človik prej nikdar nej kadil pa fasiva raka. Trebej se pitati zakoj.

Podobna stvar je z avti. Avto mora biti izpraven v celoti (luči, izpušni lonci, gume, itd..). Dobro ka ne povejte, ka je avto dragi, in nema sakši penez za nove gumbe. To si nabavin, da mo mel peneze, do tačas pa mo z zlizanimi vozo.

Strijc. (nepreverjen)

Delno mas praf, ali je fora v ton, ka je fasada nej nujno potrejbna za zivljenje lujdi v hisi! In glede na to posiljavanje z fasadof, je puno debate okoli toga. Recimo zijdas z porotermon keri je eko pa izolativen pa neven ka se vse, in je recimo kuca brez fasade energetsko bole ucinkovita kak ma sosid z 8cm stiropora...
Normalno in praf je ka se narejdi fasada, ali nemre zaj nikak od nekoga zahtejvati ka se fcasi narejdi, ali pa nemres v kuco.
Te si se tij nej bil recimo v pekingi na kitajskon. Ka bi vido clovik ka je slab zrak!
Aja, pa kak je kurjenje skodlijvo z kurilnin, larifari, izgorejvanje kurilnoga napram drvan je dosta cistejse! Pa lejko mas 1m izolacije gor znavlecene. Problem slaboga zraka po vesaj so tisti, keri kujrijo plastiko pa smetij v centralnoj. In taksen clovik, ce de mel fasado ali nej, de dale tak kujro.

In reply to by Vsak dan prvi (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Ne vem kakšno vezo ma fasada, pa to da nekak kuri smeti.

In reply to by Vsak dan prvi (nepreverjen)

goostt (nepreverjen)

Glavno je da smo sprejeli zakon, uporabnost in smiselnost je pa vprašljiva, ampak delo smo opravili in naj nam ga plačajo!

OMG (nepreverjen)

Davek pa "lahko" plačujemo že pred vselitvijo??? To ni res kaj se grejo "pametni" v naši državi. Najraje bi hišo dal na kolesa in odpeljal v drugo državo, če bi se dalo!

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice