Izbira ponudnika govejega mesa na Bogračfestu presenetila.

Minulo soboto je v Lendavi, v sklopu Festivala Vinarium potekal Bogračfest, ki so ga organizatorji poimenovali največja kulinarična prireditev pri nas. Namen prireditve je ohranjanje tradicionalnega kulinaričnega izročila kraja, promocija kulinarike in vinske kulture, zabava in druženje ob vrhunski kulinarični ponudbi.

V kuhanju bograča se je pomerilo sto ekip iz Slovenije in tujine. Ekipe so bile sestavljene iz treh članov, in sicer kuharja in dveh pomočnikov. 

Prijavnina na Bogračgest je znašala 120 evrov. Organizator, Zavod za turizem in razvoj Lendava, je ekipam zagotovil gasilsko mizo, dve klopi, en senčnik, trinožno stojalo za kotel, mali emajlirani kotel, kurišče in drva, vrečo za odpadke, zaščitno ograjo, tri predpasnike »Bogračfest 2019« in papirnate brisače.

Poskrbeli pa so tudi za sestavine za pripravo tekmovalnega bograča.
 

Goveje meso iz Poljske

In ravno izbira ponudnika govejega mesa je marsikoga presenetila, sploh, ker je spomin na afero s poljskim mesom, ki je pretresla Slovenijo še vedno svež.

Dobavitelj govejega mesa za Bogračfest je bilo podjetje Krismit iz Škofje Loke. Kot je razvidno iz deklaracije na mesu, je bilo govedo rojeno, vzrejeno in zaklano na Poljskem, razsekali pa so ga v Italiji. 
 

Izbrali najugodnejšega ponudnika

A očitno izbira poljskega mesa vendarle ni naključje. Zavod za turizem in razvoj Lendava je namreč zbiral ponudbe in kot pojasnjuje direktor Romeo Varga, so po načelu dobrega gospodarja izbrali najugodnejšo. Ponudnika za dobavo mesa, ki mora biti sledljivo po slovenski in evropski zakonodaji, so izbrali na podlagi prejetih ponudb dobaviteljev, ki so jim posredovali svoje ponudbe za vse tri vrste mesa. 

“Tudi kot javni zavod smo primorani spoštovati načelo dobrega gospodarja in tako je ponudba naslednjega dobavitelja bila za dobrih 33 odstotkov višja od izbranega ponudnika, ki je eden izmed največjih dobaviteljev mesa v Sloveniji. Tako velikost oziroma tržni delež ter reference ponudnika so bile zagotovilo za dobavo kakovostnega mesa”.

Varga dodaja, da so tako tekmovalci kot obiskovalci kakovost mesa potrdili s praznimi kotli. 

Čeprav so ekipe bograč kuhale tudi iz poljskega mesa, pa so si organizatorji želeli, da se na razstavnih prostorih uporablja lendavsko vino in naravni sokovi ter vode in mineralne vode. 

Komentarji (87)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
.... (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Odkjekoli je meso, je uporaba mesa neprimerna.

mimimimimimi (nepreverjen)

neprimerno je nelokalno meso pakirati lokalno

In reply to by .... (nepreverjen)

Gost2399 (nepreverjen)

Prodajajo nam zgodbo, da naj kupujemo lokalno po dvakrat višji ceni. Podpiram Lendavčane

Vajz (nepreverjen)

Aha, tij bi rad meu dvakrat višjo plačo, küpüvo pa bi falo uvoženo robo. E majstore, ne može to tako....

In reply to by Gost2399 (nepreverjen)

noris (nepreverjen)

MIslite, ka je argentinsko štero potuje po celon sveti boukse?:)

Spaček (nepreverjen)

če je že lokalna prireditev naj je lokalno še mesou...

RECIMO (nepreverjen)

Mislin ka bi za 120 € prijavnine, zadostovalo za kvalitetne sestavine

luc-ifer (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Zdaj se vidi zakoj volkovi napadajo drobnico, ka divjačino damo v kotel se pravi odvzem iz narave za festival žrtja?

nični-fer (nepreverjen)

ne seri. Preberi si v SSJK kaj pomeni "odvzem". Ko nekaj odvzameš iz narave, še ne ubiješ, ampak daš v drugo naravno okolje. Če misliš kritizirat bodi vsaj dosleden in napiši "odstrel".

In reply to by luc-ifer (nepreverjen)

feri11 (nepreverjen)

Kelko ga poznamo, je Vargec že mel svojo računico....

vincenc (nepreverjen)

Zjutraj spijem srbski sok Fructal in hrvaško kavo Barcaffe s francoskim
mlekom Ljubljanskih mlekarn. Poleg naročim še Češko vodo Radensko. V našem
sosedu hrvaškem Mercatorju kupim hrvaško Cockto in hrvaški sendvič od Žita z ukrajinskimi piščanci iz Perutnine Ptuj.
Zvečer si pa privoščim nizozemsko pivo Union.

KUPUJMO SLOVENSKO!

krefo (nepreverjen)

Torej ščeš povedati ka Union več ne vari piva v sloveniji? Ka perutnina ptuj več nema lokalne reje? Ka so v radenski nehali puniti vodo? Ka mlekarne rajši dovažajo mlejko iz francije???

Tisti bilančni dobiček mogoče rejsan pokaserajo tujci. Ampak hrana je še vedno slovenska.

In reply to by vincenc (nepreverjen)

Vajz (nepreverjen)

Pa ka je še vażnejše, pejnez ostaja v regiji (plače, dobavitelji, logistika....)

In reply to by krefo (nepreverjen)

? (nepreverjen)

Pa kaj naklada ta Varga!!!
Kako jih ni sram, da nakladajo o načelu dobrega gospodarja!
Tekmovalce so oskubili za 120 €, dali jim pa najcenejšo robo. Če bi imel ta Varga in njegovi sodelavci kaj empatije do slovenstva in promocije naše kulinarike, bi v povpraševanje oziroma zahteve tudi zapisali, da morajo biti sestavine lokalnega oziroma slovenskega izvora. Njim je bistvo, da pokasirajo čim več in plačajo čim manj, to je vsa njihova filozofija!
Ampak kaj lahko čakaš od Madžarov...
Tekmovalci in obiskovalci, to naj vam bo v poduk za drugo leto, preverite prej česa se udeležujete.

zavdo678 (nepreverjen)

"direktor Romeo Varga, so po načelu dobrega gospodarja izbrali najugodnejšo"
Ampak imeli so tudi možnost izbrati domače meso, samo bi naročilo morali drugače oblikovati. Kjer je volja, tam je pot, samo potem bi malo manj evrov ostali njim. Sem mislil da skrajna levica ni tak materialist.??

feri11 (nepreverjen)

Je tou tej isti Romeo Varga, nesporni zmagovalec kriminalke RRRA MURA, nič krijf, nič dužen, opran sej sumof, na konci pa kupec nepremičnin RRRA MURA??? Samo pijtan... Se podobnosti so (mogouče) zgolj slučajnost....

In reply to by zavdo678 (nepreverjen)

červek (nepreverjen)

No turbašje ge ste zdaj ?Še boste glasni ,kako super je prireditev bogračfest ? Ni vas sramota ,da nudite najslabše Poljsko meso ? Super kak so ga vse požrli lakotni ljudje .

afta he (nepreverjen)

Po načelu dobrega gospodarja najcenejšo ponudbo. Ja. Samo potem naj še po načelu transparentnosti pove, koliko so stale surovine za bograč pa papirnate brisače, ker sigurno manj kot 120 EUR. Se mu je šlo samo za to, da čim več zasluži. Zakaj potem niso točili vino iz Čila ali Španije ali Italije, ki je cenejše od lendavskega. Tam pa ni bilo treba gledati načelo dobrega gospodarja. Dobro da nisem bil na tej prireditvi.

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

ti si pa bolj pameten kot župan

In reply to by afta he (nepreverjen)

afta he (nepreverjen)

Bom kandidiral za župana, tako da me podpreš!

In reply to by Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

heh.. (nepreverjen)

Datum zamrznitve: 18.9.2019 ???

pomurec1919 (nepreverjen)

Če samo malo vklopiš možgane ti mogoče "potegne" zakaj navedeni datum zamrznitve.

In reply to by heh.. (nepreverjen)

heh.. (nepreverjen)

Ja ? obrazložitev

In reply to by pomurec1919 (nepreverjen)

Ja , ja , (nepreverjen)

Morali bi uporabiti " domače " Panvitino poljsko meso , dajte ne serite , ka pa te Sobota ne organizira kaj takega , aha tu je že kulinarični spektakel imenovan Sočna vilica , ne bluzite više .

gospod Ford (nepreverjen)

Zanimiv je ta razkorak odgovornih med vpitjem o domačem in podpiranju domačega, ko so pa sami v poziciji, da bi lahko to naredili, pa se odločijo za ceneno rešitev od katere razen enega uvoznika in njih samih, predvsem njih, nima nobeden nič. Ljudje pa namesto pričakovo kvalitetnega mesa jedo najcenejše na trgu.

Gigi govedina (nepreverjen)

Afta he...... pogrešali smo te , res .

afta he (nepreverjen)

Pridem drugo leto in to s prevajalcem.

In reply to by Gigi govedina (nepreverjen)

gost44 (nepreverjen)

Če bi izbrali dražjega ponudnika bi bil naslov članka korupcija na bogračfestu tak ali tak je nej dobro.

Carni vrag (nepreverjen)

Za rajo je dovolj dobro poljskoitalijansko meso. Negda so ciganje crknjene svinje iz zemle vo kopali in jeli pa so bili vsi živi pa zdravi.

Vipko
Truplo

Pa čemu ste vsi tako prepričani, da je poljsko meso slabo? Tista afera je bila res "srhljiva", poljski mesni predelovalni industriji je naredila veliko škode in močno dvomim, da niso zelo "pooštrili" kontrol?
Kako ste lahko tako zelo prepričani, da pa je z našim mesom vsepovsod vse v redu? Res so mediji polni vsega, kako imamo boljšo kontrolo, kakor je v Evropi in ne vem še kakšne cvetke. Morda da, morda pa tudi ne!
Se pa strinjam, da bi lahko bilo na taki prireditvi VSE DOMAČE!

In reply to by Carni vrag (nepreverjen)

? (nepreverjen)

Truplo tebi se vidi, da si bil v državni službi...dokler si bil. Za nič se ti ni bilo treba brigati, ko pa je bila luknja, smo jo pa davkoplačevalci pokrili!
Če ne bomo Slovenci sami sebe podpirali in kupovali čim več slovenske robe, bo hitro konec vsega. Pelji se enkrat v Avstrijo, vzemi s seboj nekoga, ki zna Nemško, pa naj ti tam razložijo kako stvari v gospodarstvu funkcionirajo.

In reply to by Truplo

Vipko
Truplo

Udaril si mimo, vendar me to pri tebi ne čudi. Napisal sem, da bi naj bilo na takem dogodku res VSE DOMAČE (in to z velikimi črkami še povdaril). V državni službi pa sem delal na začetku kariere leto in pol in čisto po naključju zadnjega leta in pol in še to v isti organizaciji: bolnici na kratko. Ostalo pa ni bila državna služba, če tega ne ločiš. Pa bom pustil... itak vidim, da si se zakačil tudi z Viktorjem in morda še s kom. Če bi se pa rad tepel, pa stopi pred ogledalo in udari!

In reply to by ? (nepreverjen)

MestniRedar (nepreverjen)

A pri Rajhu pa KODILI imate pa Prekmursko meso? Malo morgen! To bo še afera ko nekdo razkrije kaj je za temi šunkarnami in ocvirkami in bifteki. Najcenejše kar se da dobiti, stranki je itak vseeno. Malo ste dvolični novinari.

Hvalite prireditev Gurme over mura, pa boste jedli madžarsko svinjino, poljsko govedo. Piščanec bo morda iz Slovenije, če bo velka velka sreča. Gostinci pač težijo k iskanju najcenejšega, ko se skuha vvelkem kotlu je itak vseeno....

Bodimo vegetar… (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

proti mesu!

Carni vrag (nepreverjen)

Drugo leto do še tursko jed Bograc pripelali iz Istambula.

ZamisliteSe (nepreverjen)

Pa ka je sobotainfo? Vi ste resno prisotni samo za to ka serete po drugih in delate zgago? Redno nizko se spiščavlete in precej podlo se lotevate pisanja. Malo se zamislite kakšen medij ste postali....mene bi bilo sram, ker to je zelo nizki nivo...vij ste Euro Spin v primerjavi s Sparon, ce ze nucate primerjavo ;)

čarni vrag (nepreverjen)

Dejstvo je da se lahko obiskovalci tega Festa počutijo nasamarjene. Vsak normalen človek bi pričakoval, da se na takšni prireditvi za tradicionalno jed kot je Bograč uporabljajo surovine iz regije, ne pa iz cele Evrope ali sveta. Te bi lejko tudi makedonsko ali pa špansko vino točili pa mirna Bosna. Mene na takšnih prireditvaj nedo vidli.

Dizelaš (nepreverjen)

Poljsko meso so dobili tisti, ki so bograč kuhali za ocenjevanje, ne za prodajo. Pojedli so ga v glavnem ekipe in njihovi prijatelji in to zastonj! Nihče za poljski bograč ni plačal (razen če je dal kak dobrodelni euro).
Večina ki vas tu komentira ... nima blage veze.
Za meso v bograču, ki je bil naprodaj pa žal (še) ne vemo od kod izvira.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Ne vem kaj bi rad povedal. Skoraj 100% so se vsi bograči kuhali iz enakega mesa, Zaradi velike količine so dobili še dodaten popust. Ljudje grejo na takšne prireditve, da pojejo kaj domačega. Te pa dobijo meso iz Brazilije, vino pa iz Paragvaja. Sicer pa od lendavčanov kaj drujgo nemreš čakati. Dobro vas poznan.

In reply to by Dizelaš (nepreverjen)

Dizelaš (nepreverjen)

Vsi ki so imeli bograč za prodajo, so si meso nabavljali sami. Lepo bi plačali za bograč, pa bi dobili prekmursko meso (haha?). zastonj bograč pa je bil poljski ... samo to sem hotel povedat.
Pridi enkrat na Bogračfest ... pa potem lupaj!

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Hvala ne bom šel. Organizatorji so pač ljudi nasankali. Sicer pa so verjetno enako napravili tudi ostali ponudniki. Bograč je hrana za hladnejše dni, ne pa za plus 30.

In reply to by Dizelaš (nepreverjen)

Putin (nepreverjen)

To je za bruhanje
Vse to so umazani posli in gre se samo za jebni profit obcine, Sramota!

In reply to by Dizelaš (nepreverjen)

Putin (nepreverjen)

To je za bruhanje
Vse to so umazani posli in gre se samo za jebni profit obcine, Sramota!

In reply to by Dizelaš (nepreverjen)

JordanKing23 (nepreverjen)

Vse je to iz naše EU

Nekdo... (nepreverjen)

Čudno,ka nikjer nič ne piše o pretepu,ki se je zgodilo na ta dan, kot vsako leto?
Ker tu definitivno ni poskrbljeno za varnost obiskovalcev.

Godžiro (nepreverjen)

Doma vsako svinjarijo , ki je naj cenejša vržete v pisker , tu pa na veliko moralizirate , res ste dvoličneži .Tan po Šparu kupujete tiste cenene čevape in podobne stvari in zdaj boste vi govorili kao "domače" , lepo vas prosim .

Xxl (nepreverjen)

Pa dobro ka se pametni delate? Žrli ste leta pa leta meso od vsepovsod pa je kdo mro zaradi tega? Novinarček bi rad presstavil bogračijado v slabi luči. Ide nekaterim v nos ka je prireditev tak uspešna in da je na njejntisoče ljudi in da seveda ni to v MS. Pojejte se! Še lendavske gorice z stolpom bi si odpelali v soboto če bi lejko. ???

Nuke (nepreverjen)

Hahaha sobočki novinarčki ka je zaj van ide v nos ka je to nej v sobote? Pa ka zaj ce je meso z poljske? Saj pa je poljska drzava eu in meso ide skoz kontrole. Ka mislite ka vso poljsko meso iden z tiste zloglasne klavnice kere vec nega? Nase klavnice so varne? Ste se kda pitali?

Čuki (nepreverjen)

Kak drek mejšate.. San bil tan tüdi đo san, pa mi je nika nej...kak či je te naše ultra vrhunsko.. Kak pa te

Pišonja i Žuga (nepreverjen)

A zdaj pa je Špar pojem za kvaliteto , ali ?????

- (nepreverjen)

kakši nesmisel. lokalno jed bi morali skuhati iz lokalno pridelanih sestavin.

mimimimimimi (nepreverjen)

tako je!eni ne razmijo ka lokalno pridelano ni isto kot lokalno pakirano

In reply to by - (nepreverjen)

červek (nepreverjen)

Varga že bil zraven pri eni aferi v Soboti .

trubać (nepreverjen)

pa ka, či je poljsko, bilo je dobro!

ferdopijše (nepreverjen)

drugo leto se bo zvala bogračijada: polskajada..
nej čudo ka pomurci pogejo največ najcenejše polsko meso-zato ma majo posledice na telu in psihi.
malo se spomnite afere z okuženim polskim mesom

Craze (nepreverjen)

Se dobro ka ne hodim v lendvo

Franz 12 (nepreverjen)

Ka serete če je Poljsko meso še ne pomeni ka je slabe kvalitete
Pač pa ceneje
Ka mislite ka je naše najboljše
Malo pogledajte okoli sebe!

UKINITI SOBOTAINFO (nepreverjen)

UKINITI sobotainfo !!!! Saj človek ne more verjeti, da ste sposobni tako negativno in sovražno delovati ampak samo do določenih vsebin in tem in sredine, ki vam ni všeč. Gre za čisto širjenje sovražnega govora. Moti vas cerkev in v tem primeru prireditev Bogračfest v Lendavi moti vas ker to ni v Soboti vi ste sicer nekaj poskušali v Soboti ampak tisto je bil SDbograč. V Soboti niste sposobni skup spraviti nobene uspešne prireditve zakaj ???? Zato ker so na čelu ljudje, ki jih je čas prerasel in naprej od svojega nosa ne vidijo druži jih pa edino korupcija in rdeča barva pa dobra plača.
Kar se pa tiče govejega mesa iz Poljske kaj je tu narobe ? Pravilno označeno in vse napisano in ne vem kaj za vraga vas moti da mislite da je vse kar pride iz Poljske slabo NI RES, slabo je tisto ki gre čez slovensko mesarsko mafijo, ki misli pri tem dobro zaslužiti in svoje ljudstvo nategniti vse to smo že doživeli.
Tako da bravo Lendava samo tako naprej.

čarni vrag (nepreverjen)

Si ti danes preveč degustiral? Kakšen sovražni govor? Ljudje, ki so šli na prireditev so verjeli, da gre za domačo jed iz domačih surovin. Mogoče bi lahko drugo leto probali z mesom nosoroga iz Afrike. V času ko ona švedska deklica pluje z jadrnico čez Atlantik, da bi prišparala CO2 so to meso peljali iz Poljske v Italijo in od tam v Lendavo. To je najmanj 2.000 km poti.

In reply to by UKINITI SOBOTAINFO (nepreverjen)

UKINITI SOBOTAINFO (nepreverjen)

čarni vrag Kako si tako naiven, kje pa ti imaš v Sloveniji kaj domačega ti samo verjami tem pravljicam. Sicer pa Poljska spada v EU kjer veljajo pravila skupnega notranjega trga, če tega ne veš, in prosim ne smeši se ko to primerjaš z Afriko. Da je tista švedska deklica preplula Antlatnik z malo jadrnico je nateg stoletja in čista LAŽ, vsak ki se na to spozna ve da je to nemogoče celo pa 15 letnemu otroku. OJ JOJ JOJ.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Lendavčani se na jadranje spoznate kak zavec na boben.

In reply to by UKINITI SOBOTAINFO (nepreverjen)

büjraš (nepreverjen)

UKINITI SOBOTAINFO........... Zakaj pa bereš sobotainfo ? Sramota vas je ,da je prišlo na dan poreklo mesa ? Upam ,da ste si napunili bleke z poljščino .Fuj bljak

In reply to by UKINITI SOBOTAINFO (nepreverjen)

UKINITI SOBOTAINFO (nepreverjen)

E moj bujraš ka si ti že vse pojo pa ne veš. Sicer pa je Poljska po vseh kazalcih pred Slovenijo seveda ti tega ne veš in ni lepo da jo tako podcenjuješ.

In reply to by büjraš (nepreverjen)

Hmmmmm (nepreverjen)

Po vseh kazalcih so pred nami? Šteri pa so to? Ges ti s prve poven en kazalec, šteri povej fejst fejst dosta: BDP na prebivalca. In tan so daaaaleč za nami. Negi na ravni Hrvaške...

In reply to by UKINITI SOBOTAINFO (nepreverjen)

Vipko
Truplo

BDP po mojem ni edino merilo... denar je lahko med prebivalstvom zelo neenakomerno porazdeljen in taka družba ni ne zdrava, ne napredna in še marsikaj. Pri nas je to kar velik problem... zato trenutno na našo državo ravno ne moremo biti najbolj ponosni. Tako je vsaj moje mnenje.
Če je Poljska že na ravni Hrvaške ji lahko damo samo pohvalo... kajti močno dvomim, da je imela zavidljiv BDP okrog leta 1980 in predvsem takoj po padcu Varšavskega pakta - torej je naredila velik korak naprej do danes. In če ima Poljska slučajno bolje urejene človekove pravice in predvsem delavsko zakonodajo... so kar se tiče samega zdravja družbe že pred nami!

In reply to by Hmmmmm (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Slovenija je med državami kjer so razlike med dohodki najmanjše. Tako pravi Ginijev koeficient s katerim se te zadeve merijo. Sicer pa so že za časa SFRJ vino Janževec prešali iz srbskoga grozdja. Tako ni nič čudnega da lendavski bograč izvira pravzaprav iz Poljske. Seveda,če lahko verjamemo tem dokumentom poljskih veterinarjev.

In reply to by Truplo

Hmmmmmm (nepreverjen)

Ges osebno ne pravin, ka je meso izjemno slabo samo zato, ker prihaja iz Poljske. To nema veze. Ampak dosta pa povej podatek, ka je to meso bilo najugodnejše, torej očitno neke blazne kvalitete nega. Znan, ka cena ne pomeni avtomatsko kvalitete, ampak povsem laže pa tudi nej... Meni je sporno to, ka pri takšni prireditvi v svetovni prestolnici bograča in pri tak visiki prijavnini nemrejo zriktati domačih sestavin, pa četudi to pomeni, ka je cena za 3€ drakša. Saj nišče ne zahteva, ka je govedo bilo zaklano dva dni pred bogračijado in ka je to govedo bilo od najbližjoga kmeta tan v Lendavi. Ampak vsaj nekšne kelko telko lokalne in kvalitetne sestavine pa rejsan lejko pričakujemo na največji prireditvi v svetovni prestolnici bograča, ge tekmuvlejo v kuhanji bograča, ali? Pa zaj pusti sobotainfo. San njin pišeš, ka pišejo proti Lendavi, a ti si isto nastrojeni proti MS...

In reply to by UKINITI SOBOTAINFO (nepreverjen)

Putin (nepreverjen)

Ljudem treba povedati resnico, pa ce tudi boli zaj to lendavcane...
Resnica je da ste jeli vec kot 50 let staro meso katero kdo ve ce je bilo se za konzumacijo.., Dobesedno ste jeli drek katere posledice boste se cutili.

In reply to by UKINITI SOBOTAINFO (nepreverjen)

Viktor (nepreverjen)

Kakšna je razlika med dalmatinskim in kraškim pršutom? Prvi se suši na dalmatinskem vetru, drugi na kraškem.
Po mnenju vas, modrijanov, je kraški kakovostnejši zaradi sušenja za slovenskem zraku. Slovenska gospoda, ki
se greste turizma na hrvaški obali, ali vam tam strežejo uvoženo svinjino iz Slovenije za vaš dunajski zrezek? Pojav
članka tako temelji na običajni "faušiji".

? (nepreverjen)

Viktor!
Včasih je bolje biti tiho. Razlika med pršutoma ni samo v zraku, ampak nima veze, glavno da si ti hotel malo pomodrovati.

In reply to by Viktor (nepreverjen)

lahko noč (nepreverjen)

Ni malo čűdno,da gor piše datum zamrznitve 18.09.2019 ? Ta datum še res ni bil

Viktor (nepreverjen)

Še vseeno pa mi ni jasno, kakšna je razlika med svinjo, vzrejeno v poljski in slovenski štali, ob tem da je meso
podvrženo poenotenim kontrolnim zahtevam. Kdo modruje, pa s kakšnim namenom, so se izjasnili zgoraj že
moji predhodniki.

Dulke (nepreverjen)

Ka je sobočanci? Bote malo bograča? Gejte gejti geli kak je dober. G g g g g g g

Xxl (nepreverjen)

In te bi vi radi ka smo pomurci enotni pa da živimo v neki uradni pokrajini. PROVOCIRATE in blatite vse kar je dobro in se ne dogaja privas v ms..

Putin (nepreverjen)

Tou meso je staro vec kot 10 let, nafilano z antibiotiki in raznimi kemikalijami, te pa se ljudje cudijo da toliko rakavih bolnikov v prekmurju... Lepo vabljeni tudi drugo leto, saj brez vasega trosenja za odpad hrano ne bo slo...!

rouraš (nepreverjen)

najbolj nagravžen bograč je skup spacala ekipa v kateri je bil administrator
Je bil tak nagravžen da ga še taboriščniki ne bi jedli

čarni vrag (nepreverjen)

V svetovni prestolnici bograča toga nemrejo skuhati brez poljskoga mesa. To ti je prestolnica. Pa to par dni po radgonskon kmetijskom sejmi, kjer je Šarec modroval o digitalizaciji slovenskega kmetijstva. Izgleda, ka je mislo še zadnjoga slovenskoga kmeta vničiti in nas prepustiti na milost in nemilost poljskim mesarskim maherjem.

lmo29265

V delovnih urah zaslužim preko 7000 dolarjev na mesec. Slišal sem, kako mi drugi govorijo, koliko denarja lahko zaslužim na spletu, zato sem se odločil, da pogledam. No, vse je bilo res in to mi je popolnoma spremenilo življenje. začel__➧➧➧➧ www.WebJob33.Com

Mirko Papirko (nepreverjen)

Čarni vrag zaj si pa že redno dosadan grato,

'?????????? (nepreverjen)

Kdo pa je v življenju pojedel več nesnage kot büjraš, Putin, čarni vrag, pa vi vsi ostali nevoščljivi šinfači soboški ?????????

cuki (nepreverjen)

Čisto vsak komentar san prešto. Eni majo prav na takši način, drujgi na drugačni.
No, moje mnenje je takšo.
Bogračfest bi glede na tou, ka se zahteva oz. priporoča lokalno vino, mogla biti vsaj lokalna govedina...zaj bon šal v precik globoke detajle... glede na tou, ka smo z govejdino v SLO več kak samooskrbni (priredijmo več govejega mesa, kak ga pogejmo) bi vsaj govejdina lejko bijla domača, prekmurska (saj mamo zadosta prekmurskih kmetij, kere pitajo bijke). Kar se tiče svinjine mi je čisto vseeno, kar se tiče divjačine bi tudi lejko bijla lokalna. Glede na tau, ka smo s svinjino itak daleč od samooskrbe in glede na tou, ka gre za relativno velko priredijtev, ge se kar nekaj mesa pojej...pač naj bou svinjina iz poljske. Če je le možno, trbej podpejrat lokalno gospodarstvo, lokalne kmete, podpirat lokalne zaposlitve, ker v nasprotnon bomo itak meli probleme s plačevanjem socialnih podpor (iz našoga davkoplačevalskega denarja) itd. Vse vkuper pa more biti v enih razumnih mejah. Podpiranje lokalnih pridelkov, lokalne reje itd. je npr, v Avstriji samoumevno. Tan kupujejo SVOJE stvari z argumentom "tou kupujemo, ker je naše". Pa pustimo tou. Moje mnenje je, ka je potrebno podpijrati domače, lokalno, samo nej za vsakšo cejno...nekše razumno razmerje pa vseeno more biti. Če si nešče dolouči ka de plačuvo 5%, 10% ali ne ven kelko % več za tou, ker je stvar lokalna je čista legitimna odločijtev, kero ge podpijran. San osebno, bi dal kakšen evro več, za tou ka de izdelek lokalen oz. Slovenski...No pa ka se vrnen k poljskomi mesi...če je poljsko ali madžarsko (npr. iz rejca iz Lentija) ni nujno, ka je slabo. Resnica je ena, da naj bi v SLO porabili mnogo manj antibiotikov (v živalski prireji) kak je tou v drugih državah EU oz. mnogo manj od povprečja. Tou je npr. lejko eden od razlogov, ka se kupuje SLO...po drugi strani, pa je zakonodaja na celotni ravni EU enaka in ostanki antibiotikov v živalih (z upoštevanjem karence), kda idejo v klavnico, more biti pod določeno mejo detekcije. Glede, na tou, ka pa so tej živali (biki-pitanci) v hlejvaj, tak v SLO, kak na Poljskon ali Romuniji, nega bistvene razlike....saj vsij krmijo več ali menje isto....kuruzno silažo, pa močno krmo, žita, itd (dobro, pustimo tou kak tan pridelujejo krmo, kelko špricajo, kelko nej itd.)....Po eni strani, bi lejko pravli....saj smo vsi v EUji..tou je naša država...skupaj konkuriramo na svetovnih trgih...Nacionalizem bi po vstopu v EU moral biti bole zglajene, saj smo vsij v iston morji, če že nej v iston čolni. Samo problem je ka tudi Avstrijci, Nemci in ostale narodi terajo nacionalizem. No pa še tou, kar se tiče lokalnoga…a če bi mesou bilou iz Lentija, bi tou več nej bilou lokalno? Po mojon mnenji se tou lejko smatra za lokalno ali pa tudi nej, mi je čisto vseeno, ampak kar se tiče govejdine, san mnenja, ka bi ta morala biti iz Prekmurja (žival rojena, rejena), ker bi s ten podprli SLO kmeta, gospodarstvo, po eni strani tudi povečali delež porabe SLO mesa itd.
Polek toga, ka se s takšo organizacijo ustvari velki prihodek, bi pač s stranij organizatora lejko pričakovali, ka se vsaj v določenon deli nabavi lokalno meso in s tem mogoče za 5 % zniža prihodek (ampak, seveda...eni so pač pohlepni). Po ton takšon bi tudi nej bilo takšoga rompompoma in slabe propagande (slabe za nekatere), konfliktov itd. Ša še to...kak javni zavod bi morali delovati v interesi javnosti in tudi ne razmin, kama te idejo dobički.
Glede na tou, ka ide za "kulinarično" priredijtev, bi organizator v prihodnje lejko celou razmislo, ka se nabavi EKO mesou in ostale sestavine...samo v razmislek. Tudi tou, bi mogouče, kda bi se razvedelo, prispevalo na renome dogodka. Takoj bi priletele LJ srajce in papcale EKO bograč :)))

čarni vrag (nepreverjen)

To je za mene nekaj novoga. Se pravi ka če ščen piti lendavsko vino sem nacionalist. Levičari imate povsem zmedene pojme.

cuki (nepreverjen)

Ja, ges če ščen jesti prekmursko govejdino san tudi nacionalist...OK, če si moj komentar tak razmo.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Lepo te prosim, moj komentar si razumel popolnoma narobe. Preberi še enkrat in vklopi možgane.

In reply to by cuki (nepreverjen)

cuki (nepreverjen)

Stikalo se mi je pokvarilo.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

4590 (nepreverjen)

Vcite se od avstrijcev. Tu recimo ge zivem je tudi pivovarna to je prece malo mestece, tak kak beltince recmo. Ampak drugega piva kak od te pivovarne tu v gostilnaj nate dobile. Nasplosno pravi avstrijci do rajsi 2€ vec dali ka do jele ka je na njuvi zemli zrastlo... in zato kes je ker se na domacih tleh obraca...

?????????? (nepreverjen)

Na Bogračfestu se kuha lendavsko-madžarski bograč, ne pa prekmursko-politični kot ga cmarite Sobočanci.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice