Slika je simbolična.
Madžarska je te dni razglasila izredne razmere na področju energetike, na podlagi katerih so prepovedali tudi izvoz energentov in drv. Ker številni še želijo prodati svoja drva, pa so se začele na spletu pojavljati številne prevare.

Kot smo poročali, je Madžarska vlada včeraj razglasila izredne energetske razmere. Zaradi slabe dobave plina in ostale energetike ter posledično vse večjih podražitev so uvedli številne ukrepe, s katerimi želijo izboljšati energetsko stanje v državi. 

Prepoved izvoza drv za kurjenje

Med drugim so tako na Madžarskem uvedli spremembe pri omejitvi cen plina in elektrike, povečanje domače proizvodnje plina in državnih zalog plina ter prepoved izvoza energentov.

Pod prepoved izvoza spada tudi izvoz drv, ki se ga ravno Pomurci pogosto poslužujemo. Številni so zaradi nižjih cen v preteklosti na Madžarskem naročali drva za kurilno sezono. 

Vse več poskusov spletnih goljufij 

Nič kaj optimistične napovedi za kurilno sezono pa so že začeli izkoriščati goljufi. V zadnjih tednih so se začele pojavljati številne spletne goljufije povezane s prodajo drv in peletov

Kot so opozorili na informacijski platformi Watchlist Internet, se pojavlja vse več lažnih trgovin, ki ponujajo drva, pelete, fotovoltaične sisteme ali hranilnike električne energije na spletu. 

»Lažne trgovine, ki ponujajo alternativne vire energije, trenutno cvetijo,« je pojasnil vodja Watchlist Internet Thorsten Behrens

Kriminalne združbe izkoriščajo trende in trenutno energetsko krizo. 

»Vsakdo, ki naroči v teh trgovinah in plača vnaprej, lahko pozabi nakazan denar. Želena alternativa plinu, drva ali peleti pa niso nikoli dostavljeni,« še opozarjajo. 

Kibernetski nepridipravi izkoriščajo energetsko krizo in pomanjkanje, strokovnjaki pa ob tem predvidevajo, da se bo val poskusov goljufij nadaljeval še dolgo in se bo razširil tudi na druge plinske alternative.

Ljudjem, ki so jih goljufi že prevarali, pa svetujejo, naj se hitro obrnejo na banko in preverijo, ali je možna povratna bremenitev, tovrstno spletno prevaro pa naj prijavijo tudi na policijo. 

Komentarji (2)

Gorecanec (ni preverjeno)

Prodam drva po 140€ pred zimo bodo stala 180€

Bisgec (ni preverjeno)

Ti jih za 800 € prodaj, kaj bi bil skromen, leta 2050 bodo stala drva 800 € za kubik. JAz bom pa tebi koliko kruha za 20 € prodal.

In reply to by Gorecanec (ni preverjeno)

Starejše novice