V Mariboru 12 dni gostuje sloviti češki cirkus Kellners, ki za zabavo ljudi ne izkorišča živali.

V Mariboru na Teznem vse do 14. julija gostuje češki cirkus Kellners, v katerem obiskovalce zabavajo le ljudje, brez pomoči živali.

Cirkusanti cirkusa Kellners so nas toplo sprejeli medse in nam pokazali, kaj pripravljajo. S prijaznimi Čehi smo govorili kar slovensko - vsakoletni nastopi jih enostavno prisilijo, da se naučijo našega jezika.

»Hočemo zabavo brez živali«

Jan Vrba, ki v cirkusu nastopa že od zgodnjega otroštva in obiskovalce zabava kot akrobat, žongler in klovn, je povedal, da pripravljajo večji šov herojev: »Hočemo, da bi se ljudje zabavali, brez živali. To je nam najbolj pomembno. Ne sprejemamo tega, da v cirkusih nastopajo živali, kjer jih tudi mučijo. Pokazati želimo, da se ljudje lahko zabavajo tudi brez nastopa živali.«

»V Mariboru ostanemo do 14. julija. Danes je prva predstava, ki se začne ob 18.30. Ponujamo tudi posebno akcijo - vstopnica za otroke sicer znaša 10 evrov, za odrasle pa 15, danes pa vse vstopnice znašajo 10 evrov. Takšno ceno ponujamo tudi v petek,« je še povedal Vrba.

Cirkusant: »Ne predstavljam si drugačnega življenja.«

Vrba pove, da je »v cirkusu že od rojstva, zame je to popolnoma normalno. Vam je normalno živeti v hiši, meni pa je normalno tole. V tem uživam, ne predstavljam si drugačnega življenja.«

»Tudi mi imamo na Češkem hišo, kjer smo decembra, januarja in februarja. Takrat je hladno in ni dela. Sicer pa sem rad doma. To so za nas ‘počitnice’. Ampak v resnici niso. V tem času pripravljamo nove točke, saj morajo biti vsako leto sveže, prav tako v tem času vzdržujemo šotor, klopi, avte, avtodome, prikolice in druge pripomočke, ki jih potrebujemo za delo.«

»Domov pa gremo še dvakrat na leto, in sicer je to takrat, ko ‘naši’ otroci pišejo teste v šoli,« razlaga Vrba. Pri cirkusantih je namreč navada, da se otroci šolajo na poti, dvakrat na leto pa morajo na Češko v šole, kjer preverijo njihovo znanje. Izpostavil je tudi to, da morajo otroci cirkusantov v šoli biti nadpovprečni - če ne, ne bi mogli z njimi na pot.

V cirkusu prostor le za tiste, ki delajo s srcem

Jan Vrba še pove, da je »po poklicu kuhar, moja sestra pa je končala ekonomsko šolo. Ampak to ni za nas. Mi v cirkusu delamo s srcem. To ni delo za vsakogar. Velikokrat se zgodi, da kdo pride med nas in hitro obupa. Tukaj ni sobot in nedelj. Tudi če je slabo vreme to za nas ni ovira.«

V mnogoterih cirkusih še zmeraj za zabavo zlorabljajo živali, ki ne sodijo v cirkus, ampak v naravo. Sedaj je priložnost, da tudi svoje najmlajše popeljete v čaroben svet zabave in jih obenem naučite odgovornosti do živih bitij.

Devet nastopajočih bo v Mariboru izvajalo predstave vse do 14. julija. Kellnersi, ki so pred dnevi gostovali tudi v Hočah, bodo nato svojo pot nadaljevali v Rogaški Slatini.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
administrator (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

jebeš takaf cirku, kde so majmuni namesto živali
To ne vredi ni ola pice mrzle vode

Pikanogavička (nepreverjen)

Vsi normalni ljudje se znamo zabavati brez trpljenja živali.

In reply to by administrator (nepreverjen)

Starejše novice