Izjemni uspehi naših maturantov.

Rezultati splošne mature so znani, veliki večini dijakov je odleglo, tisti, ki se jim tokrat ni izšlo, pa bodo že kmalu dobili drugo priložnost.

V spomladanskemu izpitnemu roku se je na 84 šolah po Sloveniji izpitov udeležilo 6.248 kandidatov. V Pomurju je k maturi pristopilo 207 kandidatov, med njimi pa je bil tudi Adrijan Rogan, ki je postal diamantni maturant.

Dijak Gimnazije Murska Sobota je torej eden izmed desetih kandidatov, ki so v Sloveniji letos dosegli vseh 34 točk na splošni maturi.

Ko te zjutraj pokliče ravnatelj …

Adrijan je z nami delil vtise ob uspešno opravljenem zrelostnem izpitu in priznava, da ga je rezultat pozitivno presenetil:

»Vem, da so nekateri bili budni že ob sedmih zjutraj, da bi takoj preverili svoj rezultat. Sam sem se zbudil kasneje, še preden sem lahko preveril točke na spletni strani, pa me je poklical kar ravnatelj. Sprva sploh nisem verjel, da sem dosegel tak rezultat – vseh točk na splošni maturi pač nisem pričakoval,« se sredinega jutra spominja diamantni maturant. 

Kot pravi, je matura precej zahtevna in terja dobro poznavanje snovi. Pa vendar ima občutek, da se nanjo ni zelo intenzivno pripravljal – vsaj ne toliko, kot nekateri drugi. Še največji izziv je po njegovih besedah bila slovenščina, saj je kar polovico ocene prinesel esej, ki mu je moral nameniti več vaje. 

Preostala obvezna predmeta nista predstavljala večjih težav. Z angleščino se namreč vsakodnevno srečuje na spletu, medtem ko ga matematika precej zanima. Podobno zanimanje pa goji tudi za oba izbirna predmeta, fiziko in informatiko.

Vsekakor pa ni vse samo v znanju, ugotavlja Adrijan, ki meni, da je za uspešno maturo »zelo pomembna psihična pripravljenost, saj pisni in ustni del po eseju predstavljata dolgotrajnejši napor.«

A če gre soditi po rezultatih, se je odlično izšlo tudi na tem področju.

Razburljivim izzivom naproti

Pred Adrijanom je torej novo poglavje v življenju. Začel ga bo z interdisciplinarnim študijskim programom računalništva in matematike, ki ga skupaj izvajata Fakulteta za računalništvo in informatiko ter Fakulteta za matematiko in fiziko v Ljubljani. 

Mlade resda velikokrat mika selitev v tujino, a Prekmurec svojo prihodnost vsaj zaenkrat še vidi znotraj meja domovine.

»Upam, da bom delo našel v bližini domačih krajev ali pa vsaj v Sloveniji, saj mi je tu všeč, kljub vsem pomanjkljivostim. Zanima me še raziskovalno delo, zato mi je žal, da česa v tej smeri nisem delal že v gimnaziji,« razlaga bodoči študent.

Želja po znanju

Z izbiro svoje dozdajšnje izobraževalne poti je sicer povsem zadovoljen, saj je prepričan, da soboška gimnazija nudi kakovostno izobrazbo in pripravo na poznejše življenje:

»Ni nujno, da to kažejo tudi rezultati, saj so ti v veliki meri odvisni tudi od dijakov samih. Bolj pomembno je, da so ti dijaki razmišljajoči in žejni znanja.«

Sam tako lahko zatrdi, da ga ni sram in rad pove, da je obiskoval soboško gimnazijo. 

 »Žal obstaja trend zmanjševanja vpisa, vseeno pa bodočim (in trenutnim) gimnazijcem želim veliko sreče, uspeha in znanja,« misli sklene nekdanji dijak.

Soboški dijaki v državnem vrhu

Ne dvomimo, da je Adrijan na pragu velikih uspehov, ravno tako kot ostali zlati maturanti soboške gimnazije. Izjemne rezultate so namreč dosegli še:

•    Sara Klemenčič
•    Mario Pezer
•    Kaja Tuškei in 
•    Blaž Klement

Še posebej pri tem velja izpostaviti Maria Pezera, ki je z 99 odstotki fiziki osvojil največ točk v Sloveniji, ter Kajo Tuškei, ki se lahko pohvali s kar sto odstotki točk pri kemiji in ki je prav tako med najboljšimi državi. 

Naši maturanti so se torej več kot izkazali. Če jih bo po pridobljeni izobrazbi vsaj nekaj delo našlo v domačih krajih, pa je gotovo tudi pred Pomurjem svetla prihodnost.

S spleta

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
xxyyxx (nepreverjen)

Iskrene čestitke in obilo študijskih uspehov!!!!!

vrtan3k (nepreverjen)

čestitam! Na takih mladih svet stoji

Vipko
buldog

Čestitke Adrijan.... to je uspeh par excellence. Veliko uspeha tudi v bodočem šolanju in poklicni poti. Všeč mi je tudi, kako razmišljaš o možnostih zaposlitve. Taki kot ti, ste bodočnost Slovenije.

DEBELI FUKJENEC (nepreverjen)

VSAKO RESNICO, KI VAM NI VŠEČ BRIŠETE. Še lahko niže padete?

VRANA (nepreverjen)

Čestitke in uspešno še naprej vsem....

Starejše novice