Vir: Spletna stran borstnikovo.si
V Mariboru se danes s programskim sklopom Mlado gledališče začenja 57. Festival Borštnikovo srečanje. Uradno odprtje bo v petek, zaključek pa s podelitvijo nagrad čez dva tedna.

Festival, ki je poimenovan po prvem slovenskem profesionalnem igralcu in režiserju Ignaciju Borštniku, prirejajo od leta 1966 in velja za osrednji slovenski gledališki festival.

Prejšnja leta je potekal v jesenskem času, lani pa so ga prestavili na začetek poletja. Borštnikovo srečanje bo tako letos v Mariboru potekalo med 30. majem in 12. junijem.

Osrednji del festivala predstavlja šestnajst uprizoritev, ki se bodo potegovale za festivalske nagrade. Vsebino zaokrožuje še osem slovenskih uprizoritev v spremljevalnem programu. Festival ohranja tudi mednarodno razsežnost, saj bo občinstvu na voljo pet tujih uprizoritev.

Borštnikovo srečanje prinaša tudi refleksijo gledališke prakse in teorije s pogovori o predstavah, z okroglimi mizami in predstavitvami strokovne literature, z razstavami in koncerti, z mednarodnim sodelovanjem in s promocijo slovenskega gledališča v tujini. 

Za začetek festivala Mladinsko gledališče

Festival se danes začenja z Mladim gledališčem, ki se letos osredotoča na sprejemanje in vključevanje ter gledališke postopke za vnos raznolikosti.

»Vse pa povezuje vprašanje pomena zgodbe za uprizoritev, učni proces in vzgojo posameznika v odprtega, empatičnega in solidarnega človeka,« poudarjajo organizatorji Borštnikovega srečanja.

Program obsega sodobno baletno predstavo 9 v produkciji uveljavljene kanadske plesne skupine Cas Public, dve uprizoritvi animiranih objektov, Svetlonos v izvedbi slovaške zasedbe Odivo in intermedijski kabaret Matije Solceta po motivih pripovedke Martin Krpan z Vrha Frana Levstika Mesarica, ki bo brezplačno na ogled na Grajskem trgu.

Na ogled bo tudi razstava dokumentarnega gradiva, zbranega med delovnim procesom performansa Slovenski pasijon Mariborčanke Line Akif, performativni sprehod po mestu Poezija mesta, tri delavnice in strokovni posvet.

V sredo sledi Gledališka vključenost – socialna aktivacija

Med 1. in 3. junijem se bo festival nadaljeval z večdnevno mednarodno konferenco Gledališka vključenost – socialna aktivacija, ki se bo ukvarjala z vprašanjem gledališča kot učinkovite in uspešne metode socialne aktivacije ranljivih skupin.

Gostili bodo slovenske in tuje strokovnjake. Med osrednjimi gosti v sklopu strokovnih predavanj bodo med drugim italijanska invalidna umetnica Chiara Bersani, predavatelji Jitka Vrbková, Snježana Abramović Milković ter Alenka Vidrih in Matjaž Pograjc.

V umetniški del konference sodi tudi uprizoritev Koža v izvedbi Rolanda Walterja in Renae Shadler.

»Iskren odsev današnjega časa pa je predstava Krhkost, v kateri Simon Šerbinek interpretira izbrane odlomke iz istoimenske knjige filozofskih esejev svetovno znanega scenarista in pisatelja Jeana-Clauda Carrièrja, prepletene s premisleki o lastni krhkosti,« so med drugim zapisali organizatorji.

Uradno odprtje bo ta petek

Slavnostno odprtje festivala, ki bo v petek, 3. junija 2022, ob 20. uri v Veliki dvorani Slovenskega narodnega gledališča Maribor, bo pospremila sodobna plesna uprizoritev koreografa Akram Khana Prelisičiti hudiča v izvedbi britanske skupine Akram Khan Company.

V spremljevalnem programu bo na ogled še multimedijska francosko-grška predstava Deklica v temnem gozdu, v glasbeni predstavi MarlenEdith Slovenskega stalnega gledališča iz Trsta pa se prepletajo življenje in pesmi Marlene Dietrich in Edith Piaf.

Gledališče Glej na festivalu gostuje s predstavo Under Construction, prvim izveninstitucionalnim projektom Počemučke.

V Melju, na področju nekdanje MTT, bo na ogled predstava Solo v režiji Nine Rajić Kranjac ter produkciji Maske Ljubljana in Slovenskega mladinskega gledališča.

»Ponovno gostuje Emanatova gledališka uspešnica – tehnoburleska Tatovi podob, v avtorski predstavi Nevidna pa režiser Primož Ekart spregovori o občutljivosti trenutkov iztekajočega se človeškega življenja, polnih intenzivnih spominov ter obračunov s seboj in svetom,« med drugim vabijo organizatorji Borštnikovega srečanja.

Tekmovalni program s 16 predstavami

V tekmovalnem programu je letos 16 predstav po izboru selektorice Nike Leskovšek.

Tekmovalni program bo stekel v četrtek z uprizoritvijo Požigi Slovenskega narodnega gledališča Drama Ljubljana. Letos se bodo izjemoma začele vrstiti tekmovalne predstave že dan pred slovesnim odprtjem festivala, saj je v tekmovalnem programu zaradi daljšega obdobja izbora več predstav kot običajno. Posledično je manj obsežen spremljevalni program.

Predstave bo ocenjevala strokovna žirija v sestavi Rok Andres, Primož Ekart, Žanina Mirčevska, Giacomo Pedini in Igor Ružić.

Svoje delo pa je že opravila žirija za podelitev Borštnikovega prstana in ga letos namenila nekdanjemu članu ansambla SNG Nova Gorica Ivu Barišiču.

Starejše novice