FOTO: Mediaspeed
V Mariboru rojeni Drago Jančar sodi med najpomembnejše slovenske pisatelje. Zaradi njegovega obširnega in večkrat nagrajenega knjižnega opusa je Jančar postal kandidat za Nobelovo nagrado za književnost.

Mariborskega pisatelja Draga Jančarja je za Nobelovo nagrado za književnost predlagalo Društvo slovenskih pisateljev in tudi Slovenski center PEN, ki je del mednarodnega združenja pesnikov, esejistov in pisateljev.

Avtor enajstih romanov

Informacijo je za nas potrdil Dušan Merc, predsednik Društva slovenskih pisateljev.

Drago Jančar je do danes nanizal enajst romanov, v katerih si je za osrednje teme izbral individualno eksistencialno in moralno stisko, iskanje smisla in opore, ogroženost posameznika in njegovo brezupno spopadanje z družbeno stvarnostjo, zadušljivo duhovno atmosfero, ujetost v usodo, uničevalna oblastništva, kaotičnost sveta in vseobvladujoče nasilje.

Prejemnik številnih nagrad

Jančar je prejel številne domače in mednarodne književne nagrade, med drugim Prešernovo nagrado in nagrado Prešernovega sklada, Rožančevo in Grumovo nagrado ter evropsko nagrado za kratko prozo. 

Leta 2018 je za roman In ljubezen tudi prejel nagrado kresnik za najboljši roman leta, ki je njegov že četrti. Njegov roman To noč sem jo videl pa je postal najboljši s kresnikom nagrajeni roman med letoma 2010 in 2019. V letu 2020 je prejel prestižno avstrijsko državno nagrado za evropsko literaturo, ki se vsako leto podeli za literarno delo evropskega avtorja, ki je bil deležen posebne mednarodne pozornosti.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
slvkos (nepreverjen)

pa Nobelovo nagrado si je v prvi vrsti zaslužil naš predsednik vlade s svojo ekipo

Starejše novice