V okviru 49. mednarodnega folklornega festivala je bilo v grajskem parku v Beltincih danes izjemno živahno, zaznamovano s kulturo in kulinariko.

Na etno-kulturni prireditvi v organizaciji Občine Beltinci in Zavoda za kulturo in turizem Beltinci so se predstavile krajevne skupnosti občine Beltinci. Dogodka, ki predstavlja tudi uvod v letošnje praznovanje 100. obletnice priključitve Prekmurja k matičnemu narodu, se je udeležilo veliko število obiskovalcev od blizu in daleč. Skozi prikaze šeg, navad in običajev so spoznavali utrip življenja v osmih krajevnih skupnostih:

KS Beltinci je denimo predstavila mlatitev s 100-letno mlatilnico in Jože Mertük ročno izdelavo različnih izdelkov iz lesa. KS Melinci je obiskovalcem približala ročno izdelavo opeke, medtem ko je KS Gančani, ki letos obeležuje sto let svoje prvomajske tradicije, na slikovit način prikazala ročno postavljanje mlaja. Z ročnimi deli, kot je pletenje izdelkov iz slame, so se izkazali v KS Lipovci, z büjraškimi opravili na reki Muri pa v KS Ižakovci. KS Bratonci je prikazala, kako so nekoč pridelovali jabolčnik in izdelovali odlične bratonske krapce. Predstavila sta se še krajevna skupnost Lipa s cimprano hišo in ljudsko igro ter Obmurska krajevna skupnost Dokležovje s prikazom klepanja kose in luščenja pridelkov. 

Ob vsem tem so v lesenem čolnu ponazorili, kako je duhovnik Ivan Jerič pred sto leti prevažal ljudi, med drugim tudi duhovnike, ki so si prizadevali za priključitev Prekmurja k matičnemu narodu. 

Vsaka vas je sicer postavila tudi bogato založene stojnice s prekmurskimi jedmi, kot so gibanice, zavitki, vrtanki in langaši, v parku, med cerkvijo in gradom pa so se predstavili domači obrtniki in drugi ponudniki različnih ročnih izdelkov. 

Nekaj utrinkov vam ponujamo v fotogaleriji.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
ffran

Kak lejko te bogi narod lada telko veselic !
Bogata socialna država pomaga.

Eden pać (nepreverjen)

kulturna priredirev ,je lahko samo na Fazaneriji

Starejše novice