FOTO: Jure Banfi
Na predvečer slovenskega kulturnega praznika bodo na občinski slovesnosti podelili nagrade in plakete za posebne dosežke na področju umetnosti in kulture.

Nagrade bo podelila Mestna občina Murska Sobota na svečani prireditvi, ki bo potekala 7. februarja ob 19. uri v Gledališču Park. Podelili bodo denarno nagrado za življenjsko delo, plaketo za pomembne dosežke ter priznanje za delo na področju kulture in umetnosti. 

Denarna nagrada za življenjsko delo na področju kulture - Bea Baboš Logar

Bea Baboš Logar, upokojena profesorica slovenskega jezika s književnostjo, se je celo življenje dejavno in z velikim kulturnim učinkom vključevala v regionalno kulturno življenje, s svojim prevajalskim in pisateljskim delom pa je sooblikovala in zaznamovala slovensko nacionalno literarno kulturo.

Njene »soboške zgodbe« jo uvrščajo med pisatelje, ki so ustvarili bogat niz raznolikih upodobitev Murske Sobote v slovenski književnosti.

S svojimi literarnimi sporočili, katerih idejno jedro je misel, da je tudi sanjarjenje o življenju in prebiranje zgodb življenje, ter z načinom njihovega posredovanja je Bea Baboš Logar, kot jo je označila Manca Košir, »prekmurska Jane Austen«.

Plaketa za pomembne dosežke na področju kulture - Tamara Andrejek

Umetnostna zgodovinarka in višja kustosinja v Pomurskem muzeju Murska Sobota, Tamara Andrejek, je ob stoletnici rojstva soboškega umetniškega fotografa Jožeta Kološe pripravila tri pregledne razstave njegovih fotografij iz zbirke Kološevega kabineta umetniške fotografije: 

Prva razstava je bila Murska Sobota skozi objektiv Jožeta Kološe, druga razstava Jože Kološa 1920 – 1998, Življenje in delo soboškega umetniškega fotografa, tretja, virtualna razstava pa Soboški pogledi nekoč in danes.

Andrejekova je hkrati tudi urednica in soavtorica monografije Jože Kološa, sistematično opravlja digitalizacijo bogate zapuščine okrog. 20 000 enot fotografij, diapozitivov, knjig in predmetov fotografa.

Priznanje za uspešno delo in prispevek k razvoju kulturnih dejavnosti - Olga Kous ter Murska Percussion Ensemble

Olga Kous vrhunska pianistka, zaposlena na Glasbeni šoli Murska Sobota, ki sodeluje z različnimi glasbeniki in zborovodji.

Spada med najbolj zaželene in iskane pianistke ter korepetitorke v naši občini in širši okolici. Hkrati je tudi prejemnica Posebne nagrade za najboljšega korepetitorja na Tekmovanjih otroških in mladinskih pevskih zborov RS ter drugih priznanj.

Tolkalna skupina Murska Percussion Ensemble deluje v pomurski regiji že vse od leta 2007. Profesor tolkal Denis Dimitrić je v njej zbral svoje učence, ki so izkazovali željo po preizkušanju in nadgradnji pridobljenih znanj v skupnem muziciranju. Iz šolske komorne skupine je tako sčasoma nastala skupina, ki se lahko pohvali tudi z nastopi izven glasbene šole.

S svojim delovanjem danes bogatijo lokalno pomursko in širše okolje ter vplivajo na dvigovanje kulturne ozaveščenosti o vlogi tolkal v glasbi.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice