Bližajoča proslava ob prazniku Združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom spet dviga prah že pred samim začetkom praznika. Tokrat glasbena skupina na slovesnosti ne bo smela nastopiti, ker niso iz prave občine.

Po družbenem omrežju je zaokrožila objava glasbenika Dominika Bagole, člana skupine Balladero. Kot je zapisal na svojem Facebook profilu, so ga organizatorji zaprosili, naj skupina nastopi na osrednji proslavi Združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom, ki bo v sredo, 16. avgusta, v Puconcih, a je Bagola kmalu dobil hladen tuš. 

Bagola lahko nastopi ostali člani ne

Soustvarjalci kulturnega programa slovesnosti so namreč društva in posamezniki iz občin Puconci, Tišina in Cankova. Bagola, ki prihaja iz cankovske občine, bi torej lahko nastopil, a brez ostali članov skupine Balladero, saj niso iz omenjenih občin. 
 

Priključitev prekmurskih Slovencev z matičnim narodom

Slavnostni govornik na letošnji slovesnosti bo Marjan Farič, predsednik Prekmurskega društva generala Maistra Murska Sobota. Sicer pa v Sloveniji 17. avgusta praznujemo Združitev prekmurskih Slovencev z matičnim narodom po prvi svetovni vojni. To je dan, ko je Prekmurje po določilih Pariške mirovne konference pripadlo Kraljevini Srbov, Hrvatov in Slovencev, s tem pa so prekmurski Slovenci po stoletjih madžarske oblasti bili ponovno združeni z matičnim narodom. 

12. avgusta 1919, po koncu prve svetovne vojne, je Prekmurje zasedla jugoslovanska vojska. Po množičnem zborovanju 17. avgusta istega leta so v Beltincih oblast predali civilnemu upravitelju.

Praznik je bil uveden leta 2005, državna proslava pa se od leta 2009 prireja vsakih pet let.

Za hrano pred leti skrbelo podjetje z Brnika

Omenimo pa še, da je javnost v preteklih letih že razburjalo dejstvo, ko je za kulinariko ob omenjenem prazniku skrbelo podjetje z Brnika.

S spleta

Komentarji (14)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
SP
Pika na I (nepreverjen)

Pa niste dihtig

vodka (nepreverjen)

Bravo organizatorji. Ostali kraji pa niso iz Prekmurja po vašem ampak so samo te tri občine iz Prekmurja. Geniji.

občan-ec (nepreverjen)

Vanek de mel guč "spucaj se" te pa si v smej itak nedo razmili

Hamdo (nepreverjen)

naj njemi nikak robček dá, ka si srmak skuze zbriše....naj se dale po LJ pederiše

krnci 112 (nepreverjen)

Mogoče pa bi vprašali Lujzeka Glavača v Morafcaj, on bi gvušno bil za to ka lejko Balladero špila. Samo prlej bi mogli vsi člani benda podpijsati pristopno za stranko SDS. V SDS se lejko tudi včlani drek, in te bi pač na odri bil kup dreka in bi njemi člani SDS vsi ploskali. Samo ka je naš, nema veze kakši je. Tudi če je kup dreka, glavno ka je naš.

Balo (nepreverjen)

....Puconci, Tišina in Cankova.....
Ti konj pa o Glavači in sds-i. Verjetno so te nej ščele včlaniti, ka prej vsakoga tudi ne vzemejo!?

In reply to by krnci 112 (nepreverjen)

aaaahhhhhhhhh (nepreverjen)

Očitno je organizator poskrbel za občinstvo. Tej lejko popevlejo v LJ, pa magari v Polji. Tan so metroseksualci, njihovui fani.

Mojamoja (nepreverjen)

"Sicer pa v Sloveniji 17. avgusta praznujemo Združitev prekmurskih Slovencev z matičnim narodom po prvi svetovni vojni."
To praznujemo, pa se ločujemo od "matičnega naroda" To lahko naredi le pritlehnost organizatorjev proslave. Ja, pa gibanico in vse drugo naj pripelje v osrčje Prekmurja - Hiša JEZERŠEK. Za bruhati. In zdaj se bo ves gnev rolal po FB, pa po Sobota Info, karavana bo pa šla naprej. Sicer pa kaj se drugega lahko pričakuje od oblastnikov - šerifov???

Vodar (nepreverjen)

Ges bi tou ukino. Zakoj tou trbej? Ka se pride nikak v Prekmurje kazat, žret ljubljanske dobrote, (posredno riktat posel prek javnih naročil), kasirat dnevnice, potne stroške, stroške za prevoze z belimi kombiji (lahko več spijejo),...? Brez veze. Še posebej, če se že glede na nastopajoče, izbira na podlagi izvora nastopajočih. Ista klika pa nemre(nešče) razpisati na isti den predsedniških volitev in referenduma II. tir? Takšo obeleženje priključitve si nekan pelajte.

bbraleccc_ (nepreverjen)

No če pa so taki lokal patrioti zakaj pa imajo skoraj vso internetno stran v angleščini? Potem slovenščina ali pa prekmurščina za njih nista dobri? http://www.balladero.com/37/booking.html

Zavedni (nepreverjen)

Pokličemo naj Hodoš, prosenjakovč, Dobrovnik,, Lendavo. Vse tau so čijste slovenske krvij,, zimo so jo zatajili.
Laslo Goncc mi je priznal ko se mu dokazal, da imajo iste DNK R1a holoskupino.

Zavedni (nepreverjen)

Na Madžarskem živi 0,47 % Autohtonih madzarov , polovica SLOVENOV iste DNK R1a kod v Prekmurju. Svetovne raziskave genetike. Prekmurje nigdar nek videlo autohtonost Madžara fazan Madžarona,, strokovna beseda za neautohtonega Madžara. Vsak madžaron dobi cca 2500€ 16 milijonov da država za tiste ki so zatajili slovenstvo,, kazen narod pa krasne drugim pa v rit leze.

Zapisano po konvenciji judikatih EU sodišča svoboda govora raziskovanja obveščanja biti obveščeni itd. Preslikavo.

Jože Sukič

Če je resnica za nekoga boleča ne pomeni sovražnega govora judikati EU sodišča. Svoboda kritiziranje napačnih odločitev zoper NAROD. Itd.

vidocq (nepreverjen)

gda ednog fašenek prijde do sklede se težko krej zeme ,, takši je bagola , samo ga moraš skontati ,,,, ,,,, na račun ka se zednih norca dela lepo kasejra ,, ostani med ža bami pa je s svojimi prepričanji krmi , dukeč do ti še nasedali

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice