Nadarjeno Timeo Vida že od nekdaj navdušuje glina in ustvarjanje iz tega materiala, zato se trudi ohranjati ljudsko izročilo lončarjenja.

Mlado umetnico Timeo Vida je že med študijem na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje navdušila glina in široka paleta možnosti oblikovanja iz tega materiala. Slednje je tudi eden izmed razlogov, da je vse od otvoritve Hiše rokodelstev PANNart v Dobrovniku ena od soustvarjalk projektov za ohranjanje ljudskega izročila. Timea se tako trudi ohranjati tradicijo lončarjenja naših prednikov.

»Raziskujem in ohranjam tradicijo naših prednikov tako, da oblikujem in izdelujem keramične izdelke, ki najdejo svoje mesto tudi v današnjem vsakdanu. Svoje znanje delim na delavnicah in prezentacijah za otroke kot tudi za odrasle,« nam pojasni Timea.

Nekoč keramika redko okrašena

Po njenih besedah so bile nekoč lončarske posode redko ali minimalno okrašene, saj so bile namenjene za vsakdanjo rabo in hitro so se razbile, precizna poslikava pa bi le zvišala ceno izdelkov: »Izjema je bil veliki vrč za poroko, na katerega so raje pisali lepe želje in čestitke mladoporočencema, saj so ga imeli za spomin in ga niso uporabljali, zato se je ohranil dolga leta.«

Vezeni motivi vir Timeinega navdiha

Veliko lepše in bolj premišljeno so bili načrtovani motivi na oblekah, rutah in drugih tekstilnih pripomočkih. »Z raziskovanjem vezenih motivov, so mi domače gospe, ki še danes negujejo te veščine, razkazale bogastvo zbirk svojih del in mi točno povedale pravila, ki jih je treba upoštevati pri oblikovanju novih vzorcev. Zbrala sem veliko motivov tudi v muzejih in razstavah vezenin, preučila sem jih in ugotovila, da so že takrat bili čudovito geometrizirani in minimalizirani na le tri geometrične oblike na krog, kapljico in črto, ter treh barv belo, modro in rdečo,« ugotavlja Timea.

Podpora družine ji omogoča, da se posveti delu

Iz teh elementov so bili nekoč sestavljeni zanimivi vzorci cvetličnih, rastlinskih in geometričnih motivov. Z upoštevanjem teh pravil je Timea oblikovala vzorce za keramične posode, ki zelo lepo izpopolnijo belino njenih posod in vaz. Pri pripravah ji pomaga partner, ki opravi prvo žganje in po poslikavi pripravi keramiko za ponovno žganje.

»Takrat, ko slikam pa mi stojita partner, kot tudi moja družina ob strani in pazijo na komaj eno leto staro hčerko. Tako se lahko popolnoma posvetim svojemu delu,«  je podpore vesela Timea.

Prekmurske vezenine na keramičnih izdelkih

S povezovanjem tradicionalnih tehnik izdelave in motivov s sodobnimi funkcionalnimi predmeti se lahko rodijo predmeti z dodano vrednostjo. »Ohranjanje dediščine je zelo pomembno poslanstvo nas vseh, ki se lahko prepleta z modernim življenjem in je lahko atraktivno, le na primeren način jo je potrebno predstaviti. Treba jo je prebuditi iz zimskega sna!« še pristavi Timea. Njena nova keramična kolekcija se lahko tako pohvali z na novo oblikovanim tradicionalnim motivom prekmurskih vezenin na keramičnih izdelkih. Predmeti s pridihom tradicije dajo uporabniku tudi vrednoto, ki prikličejo občutke pripadnosti.

Starejše novice