Ministrica za kulturo Asta Vrečko se je v soboto mudila v Pomurju. Med drugim je obiskala gradbišče pokrajinskega arhiva, spregovorila pa je tudi za TV IDEA.

Ministrica za kulturo Asta Vrečko si je v Pomurju ogledala kar nekaj institucij, ki še nastajajo, med drugim tudi nastajajočo pomursko enoto pokrajinskega arhiva.

Pokrajinski arhiv Maribor z novo enoto v Murski Soboti

»Šlo bo za najsodobnejši arhivski kompleks, tudi z najsodobnejšo tehnologijo, ki bo pravzaprav vso to gradivo, ki ga je zaenkrat dva tekoča kilometra prenesel sem,« je povedala ministrica za kulturo. 

Ob tem je dodala, da bo nova enota poskrbela za popularizacijo, izobraževanje in povezovanje s šolstvom in lokalno skupnostjo prav za Pomursko regijo.

Obiskali so tudi Pokrajinski muzej Murska Sobota in spregovorili o problematiki tega zavoda, ki je za razliko od arhiva, ki je državni zavod, občinski.

»In vendar ministrstvo za kulturo tukaj financira program in praktično skoraj vse zaposlitve, tako da ima zavod seveda težave z depoji, kjer bomo probali najti skupno rešitev,« je še dodala ministrica.

V želji po odpravi decentralizacije kulture

»Kulturna dediščina je v Sloveniji izjemna, imamo je zelo veliko in - kar je tukaj ključno - je, da je najboljša kadar je v rokah lokalne skupnosti, kadar ima vsebino, ki jo upravlja, s kateri živi lokalna skupnost,« je povedala in dodala: »Mi seveda tukaj mislimo, da morajo biti tako spodbude z ministrstva, čemu jasno mi tudi gremo v sklopu naših finančnih možnosti, kolikor se le da nasproti. To pa je seveda tudi odskočna deska za druga možna financiranja, tako na regionalni kot tudi na evropski ravni.«

V nadaljevanju je ministrica poudarila, da tako kulturna dediščina kot kultura potrebujeta infrastrukturno pomoč vlade in lokalnih skupnosti.

Po drugi strani pa pomeni obnova kulturne dediščine in projektov doprinos k trajnostnemu in kulturnemu turizmu.

Spregovorila tudi o pomembnosti lokalnih medijev

»Vsekakor so lokalni mediji posebnega pomena in vsi drugi lokalni mediji, ki delujejo avtonomno, neodvisno in skrbijo za to, da imajo prebivalci in prebivalke večji dostop do lokalnih informacij,« je dejala.

V nadaljevanju je omenila tudi pomembnost lokalnih medijev predvsem za območja, kot je Pomurje, ki je v nekih določenih delih tudi dvojezično, saj imajo na takih področjih lokalni mediji zelo pomembno vlogo pri ohranjanju kulture, razmišljanju o umetnosti, poročanju in dostopu do informacij.

Prioritete vlade tudi samozaposleni

»Kar smo si mi zadali za cilj, je ureditev sistemsko-kulturne politike, od področja samozaposlenih, novega nacionalnega programa, za kulturo razmišljanja in sprejetja nekaterih zakonodajnih sprememb, krovne zakonodaje in pa seveda tudi na medijskem področju,« je ob obisku še pojasnila Vrečko.

Starejše novice