*Fotografija je simbolična
Na 34. Roševih dnevih, ki potekajo pod okriljem Javnega sklada za kulturne dejavnosti, se bo na literarni delavnici pod vodstvom Benke Pulko družilo dvajset mladih piscev, izbranih na literarnem natečaju, izpopolnjevali se bodo tudi njihovi mentorji.

Na literarnem natečaju 34. Roševi dnevi 2021, ki je namenjen mladim literarnim ustvarjalcem osmih in devetih razredov osnovnih šol, so med 46 sodelujočimi avtorji izbrali dvajset najbolj prodornih mladih piscev. Ti se bodo udeležili zaključne literarne delavnice, ki bo v torek, 30. marca 2021, potekala preko spleta.

Delavnico z naslovom Bodi to, kar hočeš biti, bo – prav iz osrčja ameriških gozdov v državi Missouri, od koder se bo javila – vodila slovenska popotnica, pisateljica in fotografinja Benka Pulko, ki bo z udeleženci »poskusila najti šopek žarkov, zaradi katerih je vredno živeti in se na tem planetu lepo imeti.« Dela vseh dvajsetih izbranih avtorjev so objavljena tudi v posebnem zborniku Greva skupaj lovit oblake. Izbrani naslov je verz pesmi Daleč potuješ mi, misel avtorja Maija Colnariča iz OŠ Kidričevo, sliko na naslovnici pa je ustvaril učenec OŠ Frana Roša iz Celja, Selmir Srebrić.

 

Med petimi Veronika Horvat iz OŠ I Murska Sobota in Mark Abel Sijanta iz Osnovne šole Kuzma

Izmed izbranih dvajsetih avtorjev iz vse Slovenije je komisija izbrala pet finalistov. Veronika Horvat, Maša Valentina Krašek, Mark Abel Sijanta, Ana Sotlar in Zoja Strmšek, ki prihajajo iz OŠ I Murska Sobota, OŠ Šmarje-Sap, OŠ Kuzma, OŠ Vižmarje-Brod pri Ljubljani in OŠ Rače, se bodo, če bo v drugi polovici maja to mogoče, udeležili tudi branja v živo na Tednu ljubiteljske kulture (TLK) v Ljubljani. Prejeli pa bodo pa tudi knjižne nagrade in priznanja.

Izbrani mentorji in uredniki šolskih glasil se bodo udeležili delavnice Pisanje – pot v svobodo. Vodil jo bo novinar, dolgoletni krizni poročevalec Dela in avtor številnih knjig Boštjan Videmšek, ki je prepričan, da je dobro pisanje reflektirano in osmišljeno, osvobojeno balasta in prazne komunikacije, zato bodo na delavnici preko pisanja iskali pot v svobodo.

Starejše novice