Foto: Tim Vengust
Ob Tednu kulturne dediščine so v Beltincih pripravili pester celodnevni program ter osrednjo slovesnost s kulturno-glasbenim programom.

Med 23. septembrom in 7. oktobrom 2023 se po celotni Sloveniji in v zamejstvu odvijajo 33. Dnevi evropske kulturne dediščine in 11. Teden kulturne dediščine, ki so tokrat na temo Redka in dragocena znanja, spretnosti in poklici. 

V Beltincih otvorili Teden kulturne dediščine

V počastitev kulturne dediščine se v tem času v 150 krajih širom po Sloveniji in v zamejstvu odvija več kot 450 dogodkov, sodeluje tudi občina Beltinci, ki je danes v sodelovanju z Javnim Zavodom za turizem, kulturo in šport Beltinci (ZTKŠ Beltinci) in ZVKDS pripravila bogat celodnevni program ter osrednjo slovesnost. 

Celodnevno kulturno dogajanje v Beltincih se je začelo že ob 10. uri, ko so kulturno dediščino prikazali z različnimi delavnicami, vodenimi ogledi, razstavami, predstavitvami, okušanjem ter prekmursko glasbo na grajskem dvorišču in v parku.

Obiskovalci so se lahko preizkusili v spretnostih, kot so pletenje iz koruznega ličja, izdelava »pantlikov« in različnih rož iz krep papirja za »gančki majoš« in »pozvačina«, pletenje iz slame in šibja, tkanje na statve, risanje, izdelovanje različnih arhitekturnih maket, izdelava nakita iz odpadnega materiala in izdelava sodov, ter spoznavali naravo, reko Muro in mürske ladje.

Pripravili pester celodnevni program ter osrednjo slovesnost

Vrhunec dneva pa je bila osrednja slovesnost, ki se je pričela ob 17. uri.

V družbi Matevža Čelika Vidmarja, državnega sekretarja z Ministrstva za kulturo Republike Slovenije, Marka Viraga, župana občine Beltinci, in Jerneja Hudolina, generalnega direktorja Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, so namreč na slovesnosti odprli Dneve evropske kulturne dediščine in Teden kulturne dediščine 2023.

Kulturni program na slovesnosti so popestrili učenci Osnovne šole BeltinciLjudske pevke Kulturno umetniškega društva Lipovci in Veseli Vandrovci Kulturno umetniškega društva Lipa

Za glasbeni program pa so poskrbeli člani skupine Marko Banda.

Starejše novice