Tudi letos poezije in vina na Ptuju in v 12 drugih krajih ne bo manjkalo, res pa bo festival Dnevi poezije in vina potekal nekoliko drugače kot v prejšnjih letih. Postregel bo tudi z nekaj novostmi.

Eden najdomevnejših mednarodnih pesniških festivalov v tem delu Evrope, Dnevi poezije in vina, se bo letos odvil med 26. in 29. avgustom na Ptuju, pa tudi v dvanajstih drugih krajih. To so: Janški Vrh, Krško, Ljutomer, Majšperk, Murska Sobota, Ormož, Petanjci, Potrna v Avstriji, Vitomarci in Zgornja Kungota.

Glavnima poudarkoma, poeziji in vinu, se bo tudi letos pridružil bogat spremljevalni umetniški program za vse starostne in interesne skupine. Vsi dogodki bodo brezplačni in bodo potekali v slovenskem in angleškem jeziku.

Program 24. Dnevov poezije in vina je dostopen na tej spletni povezavi.

Sprva so razmišljali o virtualni izvedbi festivala

Letošnje Dneve poezije in vina so organizatorji festivala, založba Beletrina s partnerji, danes predstavili na tiskovni konferenci v Muzikafeju.

Vodja festivala Dnevi poezije in vina Aleš Šteger je priznal, da so maja letos razmišljali, da bi festival pripravili v virtualni obliki, na spletu: »Za to se je odločila večina naših partnerskih festivalov po vsej Evropi. Mi pa smo vztrajali. Gre za precej riskantno vztrajanje, zaradi številnih preprek in omejitev. Iz tujine kogarkoli pripeljati kamorkoli danes meji na čudež.«

Šteger je poudaril, da so dano realnost sprejeli kot izziv za ustvarjanje dodatnih, alternativnih vsebin, pa tudi za povezovanje med organizatorji različnih dogodkov in festivalov na Ptuju.

Vodja festivala Dnevi poezije in vina se je dotaknil tudi finančne situacije: »Stvari še nikoli niso bile tako nepredvidljive in kritične. Dolgo nismo dobili končnih obvestil o financiranju, znižala so se sredstva s strani Mestne občine Ptuj, tako kot vsem ostalim poletnim festivalom, umanjkala so sponzorska sredstva. Številni manjši mednarodni razpisi, kjer smo bili leto za letom bolj ali manj uspešno, se enostavno niso zgodili.«

Šteger pravi, da krčenje sredstev za kulturo ni prava pot: »Kaže, da se bomo kulturno vedno bolj zapirali v lastno majhnost, v lasten svet. To se mi zdi pogubna perspektiva.« Dodal je: »Pandemija je grozna, a mentalna smrt nič manj.«

Vodja festivala Dnevi poezije in vina Aleš Šteger

Zaradi zagotavljanja varnosti bo za nekatere dogodke potrebna spletna predprijava

Producentka festivala Dnevi poezije in vina Sabina Tavčar je pojasnila, da bo zaradi danih razmer festival letos potekal nekoliko drugače kot v preteklih letih: »Jutri bomo na naši spletni strani Stihoteka odprli predprijave za dogodke dnevnega in polnočnega programa. Vse obiskovalce prosimo, pozivamo, da se prijavijo vnaprej in si tako zagotovijo mesto na teh dogodkih.«

Za večerne dogodke spletne prijave niso potrebne, saj lahko sprejmejo več ljudi.

Producentka festivala Dnevi poezije in vina Sabina Tavčar

Festivala ne bi bilo brez prostovoljcev

Koordinatorka festivalskega programa na Ptuju Tina Maroh je razkrila, da so priprave na festival vsako leto pestre, letos še bolj: »Hvaležna sem, da se na Ptuju zbere takšna ekipa lokalnega prebivalstva, ki stopi skupaj in ne glede na situacijo izpelje zadeve tako, kot je treba.«

Dodala je, da imajo letos v ekipi ogromno prostovoljcev in študentov, ki pomagajo pri pripravi prizorišč, raznašanju promocijskega materiala, vzdrževanju vzdušja festivala in tako dalje.

Koordinatorka programa festivala Dnevi poezije in vina na Ptuju Tina Maroh

V sodelovanju s Salonom Sauvignon sprehod skozi Ptuj s kozarcem vina v roki

Vodja festivala Salon Sauvignon Slavko Podbrežnik je priznal, da je bilo letos tudi za organizatorje Salona Sauvignon težko leto: »Grozilo je, da bodo ukrepi preprečili izvedbo festivala, a na srečo smo še ujeli zadnji vlak.«

V okviru Dnevov poezije in vina bodo letos pripravili poseben dogodek Poezija okusov, je dejal Podbrežnik: »Vključilo se je več kot 20 domačih vinarjev. Po Ptuju se bo mogoče sprehoditi s kozarcem vrhunskega vina in na ta način raziskati staro mestno jedro. Odziv na spletnih družbenih omrežjih je izjemno dober.«

Vodja festivala Salon Sauvignon Slavko Podbrežnik

Častnih gostov festivala na Ptuj ne bo

Priznani pesniki in pesnice iz štirinajstih držav sveta bodo v štirih dneh nastopili na več kot 60 dogodkih, ki bodo dali poeziji prav poseben okus.

Častna gosta letošnjega festivala bosta italijanska pesnica Patrizia Cavalli ter škotski pesnik in pisatelj John Burnside. Iz zdravstvenih razlogov sicer ne bosta mogla priti na Ptuj, so pa organizatorji festivala z njima posneli pogovor.

Odprto pismo Evropi bo tokrat napisala in na Ptuju prvič prebrala madžarska pesnica in prozaistka Krisztina Tóth.

Namesto odra bodo uporabili stopnišče prenovljene ptujske mestne tržnice

Program 24. Dnevov poezije in vina je prebogat, da bi ga uspeli stlačiti v novico. Smo pa za vas izbrali nekaj zanimivih dogodkov, pa tudi letošnjih novosti.

Dnevi se pravzaprav začnejo z Večeri pred dnevi. V sredo, 26. avgusta, bo na prenovljeni ptujski mestni tržnici nastopil Slovenski nacionalni mladinski orkester z glasbeniki iz vse Slovenije.

Predstavnik Slovenskega nacionalnega mladinskega orkestra Tomo Peršuh je povedal, da so mlade iz orkestra za 11 dni dali v karanteno: »Z veseljem pridemo na Ptuj. Skušali smo narediti koncert brez odra. Izkoristili bomo stopnice prenovljene ptujske mestne tržnice, da mladi iz vse Slovenije tržnici dajo utrip.«

Slavnostna otvoritev 24. Dnevov poezije in vina bo v četrtek, 27. avgusta, na Vrazovem trgu z branjem Odprtega pisma Evropi. Dogodek bodo sklenili s koncertom Koala Voice.

Predstavnik Slovenskega nacionalnega mladinskega orkestra Tomo Peršuh

Še nekaj namigov

Dnevi poezije in vina bodo tudi letos ponudili številna pesniška branja, vinske pokušine, razstave, koncerte, otroški program in celo kreativno-gibalno delavnico.

Letos bodo prvič pripravili zasebno branje v temi v rovu pod Ptujskim gradom. Za dogodek se bo treba vnaprej prijaviti in primerno obleči. V rovu je namreč le 14 stopinj Celzija.

Novost bo tudi že omenjeni sprehod po Ptuju z najboljšimi lokalnimi vini.

Festival bo tudi letos začinil Pesniški turnir na Ptujskem gradu.

Ljubljana je že 'okrašena' s tako imenovano plakatno poezijo udeležencev letošnjega festivala Dnevi poezije in vina.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Dnevi poezije (nepreverjen)

youtube.com/watch?v=ZfRc_ScS1K4
youtube.com/watch?v=bYLsbSRN3XY
youtube.com/watch?v=0JEgSvP0Clo
youtube.com/watch?v=qg7hkbXt-vc

Starejše novice