Obiskali smo Aufsteirern, festival ljudske kulture v Gradcu!

V avstrijskem Gradcu se je od minulega petka pa do včeraj odvijal priljubljeni festival Aufsteirern, s katerim naši severni sosedi slavijo štajersko ljudsko kulturo

Po prireditvenem prostoru v središču mesta so se tako sprehajali gostje in nastopajoči v tradicionalnih oblačilih, navduševali so ljudska glasba, noša in kulinarika, medtem ko je v gostinski ponudbi razvajala domača kulinarika.

Rekordno število obiskovalcev, med razstavljavci tudi Pomurci

Središče Gradca septembra vsako leto zablesti z ljudsko glasbo, nošo in kulinariko ter pritegne množice ljudi. Tokrat se je festivala Aufsteirern udeležilo rekordno število obiskovalcev; našteli so jih kar 130.000

V petek se je odvilo slovesno odprtje z modno revijo sredi glavnega trga, na kateri so domači oblikovalci, krojači in blagovne znamke predstavili svoje jesenske kolekcije. V soboto, ko je oder zavzela nova ljudska glasba, so se medtem pomešali tradicionalni zvoki in različne glasbene smeri. Včeraj pa je festivalsko dogajanje doseglo vrhunec, saj se je središče mesta spremenilo v največji vaški trg Avstrije. 

K obisku so vabili številni razstavljavci z ročnimi deli in naravnimi izdelki. Zabavale so plesne in pevske skupine, ki so predstavljale raznolikost štajerske kulture. S posladki in regionalni jedmi pa so vseskozi razvajale kulinarične stojnice.

Med ponudniki smo zasledili celo pomurske razstavljavce, dogodka se je namreč udeležila tudi ekipa združenja Gourmet over Mura in drugi predstavniki naše regije, med drugim Kodila, Frangež, Muzej Špital in Grad Negova.

Naša ekipa je nekaj utrinkov za vas ujela v objektiv. 

Nenapovedan nastop Amande Palmer

Sicer pa je za veliko presenečenje na dogodku poskrbela znana ameriška glasbenica. Na graškem trgu, v neposredni bližini prizorišča je namreč na ulici nenapovedano nastopila Amanda Palmer, ki je ravno tisti večer nastopila še v Stefaniensaal v Gradcu, pred tem pa na Dunaju.

Umetnica in aktivistka, ki je bila glavna vokalistka dua The Dresden Dolls, nastopala pa tudi kot del dua Evelyn Evelyn, je na graški ulici odpela pesem Creep skupine Radiohead. Njeno improvizirano izvedbo znane skladbe si oglejte v videu:

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
lpsec12 (nepreverjen)

zavedni avstrijci, ohranjajo svojo narodna oblačila in jih je kar veliko.

Hmmmm (nepreverjen)

To niti nema veze z zavednostjo. Tracht nosijo vsi. Levi in desni. To se je tan pac ohranilo. Oziroma kelko gucin z avstrijcami, je gratalo komaj v zadnjon casi tak popularno. Ampak vseeno vsa cast. San bil na festi. Izjemna guzba, seveda glavna stvar je bil alkohol, oziroma most pa spricer. Taksne feste v Sloveniji nega

In reply to by lpsec12 (nepreverjen)

Nekoc so tu bile (nepreverjen)

Rimljanske province ... .

Starejše novice