Na okrožnem sodišču je potekal pripravljalni narok v zadevi, kjer javno podjetje Eko-Park Lendava od občine Velika Polana terja dobrih 13 in pol tisočakov.

Po več kot leto in pol prelaganj se je danes naposled zgodilo prvo dejanje v pravdi med javnim podjetjem Eko-Park Lendava, ki je upravljavec vodovodnega sistema Pomurski vodovod sistem A, in občino Velika Polana, ki je z občinami Lendava, Črenšovci, Odranci, Turnišče, Dobrovnik in Kobilje v solastništvu javnega podjetja. 

Korenine spora segajo ravno v čas določitve skupnega upravljavca vodovodnega sistema A, ko občina Velika Polana ni podpisala upravljavske pogodbe z javnim podjetjem Eko-Park Lendava.

To naj bi občina Velika Polana storila le pod pogojem dosledno upoštevane metodologije za pripravo cene, saj želi zaščititi svoje občane pred nepotrebnimi in prekomernimi finančnimi obremenitvami, je župan Damijan Jaklin pojasnil na tiskovni konferenci lanskega decembra.

Tožeča stranka ostala sama v sodni dvorani

Eko-park je gospodarsko pravdo sprožil zaradi povračila vodarine iz leta 2016 in od občine Velika Polana sedaj zahteva plačilo 13.599,84 evrov s pripadki. Na današnjem pripravljalnem naroku sta se znašla pooblaščeni zastopnik javnega podjetja Eko-Park soboški odvetnik Alojz Draškovič in direktorica občinske uprave Velika Polana Lidija Vučko Bukovec, ki je prišla v imenu odsotnega župana Damijana Jaklina.

Zapletlo se je že v pričetku naroka, saj je sodnica Andreja Pintarič ugotovila, da kljub pooblastilu župana direktorica občinske uprave ne more nastopiti pred sodiščem kot pooblaščenka, saj nima opravljenega pravniškega državnega izpita.

Slednja je nato morala zapustiti sodno dvorano, kajti zaradi možnosti naknadnega nastopa kot priča, ni smela prisostvovati niti v imenu zainteresirane javnosti. Pripravljalni narok se je tako izvedel zgolj s tožečo stranko.

Je možna izvensodna poravnava?

Ugotovljeno je bilo, da se občina in javno podjetje že nekaj časa dogovarjata o možni poravnavi. Zadnjo ponudbo naj bi Eko-Park na naslov občinske uprave občine Velika Polana poslal 4.12.2019, ampak občina še ni odgovorila, ali pristaja na ponudbo, ali ne, je povedal zastopnik javnega podjetja.

Okrožna sodnica je prvi narok razpisala 16.4.2020, ko se bo opravilo zaslišanje prič, prisoten pa bo moral takrat biti tudi zakoniti zastopnik občine Velika Polana Damijan Jaklin.

Obstaja pa seveda možnost, da do naroka ne bo prišlo, saj bosta Eko-Park in občina Velika Polana prej dosegli dogovor o poravnavi in sodno reševanje spora ne bo več potrebno.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice