V sojenju obdolženemu za požar v pomurskem doživljajskem parku iz spisa umaknjeno izvedensko mnenje, na katerem je domnevno temeljila obtožnica tožilstva.

Na soboškem sodišču je stekla glavna obravnava proti Danielu Strniši. Ta je obdolžen, da je v primeru požara v doživljajskem parku Vulkanija opustil nekatera ravnanja za varnost ljudi in premoženja, s katerimi bi nesrečo v objektu lahko preprečili. 

Spomnimo, da je požar v Vulkaniji izbruhnil decembra leta 2014. Zagorelo je pri hidroizolacijskih delih na zunanjem delu stene med objektom Vulkanija in prizidkom, ki so ga gradili, ogenj pa se je kmalu razširil v notranjost. Zublji so kmalu pogoltnili celoten doživljajski park in nastalo je za približno pol milijona evrov škode.

Umik nedovoljenega dokaza

Minuli mesec je na sodišču potekal predobravnavni narok, na katerem pa se Strniša kot odgovorni vodja gradbenih del v doživljajskem parku ni izrekel o krivdi, prav tako se ni zagovarjal. 

S strani njegovega zagovornika je sodniku bila predlagana zavrnilna sodba, ki bi bila možna, če bi tožilstvo zaradi pomanjkanja dokazov za pregon umaknilo svoj obtožnico. Potem ko je obtožnica postala pravnomočna, je bilo namreč kot nedovoljen dokaz iz sodnega spisa umaknjeno izvedensko mnenje, piše STA.

Pravni pouk Strniši kot priči, ne obdolžencu

V mnenju je med drugim bila povzeta tudi izjava Strniše, ki je v postopku sprva nastopil kot priča. Tožilstvo je namreč najprej prvotno preganjalo drugega osumljenca storitve kaznivega dejanja povzročitve nevarnosti pri gradbeni dejavnosti, šele pozneje je bil obdolžen Strniša. 

S tem je dokaz oziroma izvedensko mnenje postalo nedovoljeno, saj je Strniša pravni pouk v preiskavi prejel kot priča in ne kot obdolženec.Glede na to, da je tožilstvo obtožnico temeljilo prav na nedovoljenem oziroma umaknjenem dokazu, utemeljen sum za kaznivo dejanje po mnenju Strniševega zagovornika torej sploh ni podan.

Tožilstvo se sicer ni strinjalo in je poudarjalo, da pri omenjenem mnenju ne gre za edini dokaz. Sodišču pa je predlagalo tudi novega izvedenca za varstvo pri delu in požarno varnost. Predlog je sodišče sprejelo ter sklenilo, da bo opravilo postopek. 

Zaslišali osem prič

Tako je danes potekalo zaslišanje osmih prič, delavcev na gradbišču, podizvajalcev in Milana Pintariča, ki si lasti podjetje Gradbeništvo, glavnega izvajalca. Slednji je v pričanju dejal, da na dan dogodka iz njihovega podjetja niso odredili konkretnih nalog podizvajalcem.

Starejše novice