Slika je simbolična.
Pomurski policisti se v zadnjem času soočajo z vse več goljufijami.

Policijska uprava Murska Sobota je sporočila, da se policisti v celotni Sloveniji ponovno srečujejo s kaznivimi dejanji goljufije, v katerih neznani storilec zamoti oškodovanca pri menjavi denarja.

»Storilci si, zlasti v trgovinah, s preusmerjanjem pozornosti v pogovoru ali pa z rokohitrstvom pri menjavi bankovcev večjih vrednosti za manjše, navadno protipravno pridobijo več denarja, kot so ga menjali. 

Tovrstne goljufije, v katerih žrtev del svojega denarja zamenja za večjo vrednost in ga izroči goljufu, lahko posamezniki prepoznajo po tem, da si storilci med menjavo denarja lahko tudi po večkrat premislijo ali pa vmes predlagajo menjavo denarja v drugo valuto,« sporočajo iz Policijske uprave Murska Sobota.

Storilci so navadno zelo mirni, v pogovoru in pri odvračanju pozornosti pa prepričljivi in zato žrtev navadno šele ob koncu dneva pri štetju denarja dojame, da je bila ogoljufana.

Policisti svetujejo, da posameznik, ki menja denar, vedno ve, kateri bankovci so njegovi in kateri od druge osebe ali stranke ter koliko je sprejel in koliko vrača.

Vse več kaznivih dejanj v gostinskih lokalih in podjetjih

Prav tako so policisti v zadnjem času obravnavali kazniva dejanja v poslovnih prostorih (gostinski lokali, podjetja), kjer neznani storilci odtujijo denarnico oškodovanca. 

»Svetujemo vam, da svojih denarnic, torbic in drugih vrednejših predmetov ne puščate odloženih na mizi ali na drugih vidnih mestih in jih imate ves čas pod nadzorom,« dodaja Suzana Rauš, predstavnica za odnose z javnostmi Policijske uprave Murska Sobota.

Storilci izkoriščajo trenutek nepazljivosti, pogosto stopijo za točilni pult, po storitvi dejanja pa iz denarnice odtujijo ves denar in denarnico najpogosteje odvržejo v neposredni bližini.

Komentarji (3)

1 prijava za inšp. (ni preverjeno)

Gospe frizerke so nehale davati račune svojin strankan. Je to dovoljeno?

1 prijava za inšp. (ni preverjeno)

Gospe frizerke za nehale davati račune stgrankam za svoje storitve. To je dovoljeno?

Avubdul (ni preverjeno)

Pitaj vašo

In reply to by 1 prijava za inšp. (ni preverjeno)

Starejše novice