To so podrobnosti prometne nesreče med voznikom avtobusa in kolesarko, do katere je prišlo danes zjutraj v Murski Soboti. Soboški policisti ob zaskrbljujoči statistiki pozivajo k previdnosti.

Danes, malo pred 7. uro, je v Murski Soboti prišlo do prometne nesreče med voznikom avtobusa in kolesarko. 

Šofer avtobusa odvzel prednost, kolesarka po napačni strani

Kot so sporočili s soboške policijske uprave, je nesrečo povzročil voznik avtobusa, ki je na prehodu za pešce in kolesarje pred krožiščem odvzel prednost kolesarki, ki je vozila po levi kolesarski stezi ter jo pri tem zadel. Na avtobusu ni bilo potnikov.

Kolesarka je bila v nesreči hudo telesno poškodovana, policisti pa bodo po vseh zbranih obvestilih zoper šoferja avtobusa podali kazensko ovadbo na pristojno tožilstvo. Zaradi vožnje po napačni strani bo hudo poškodovana kolesarka prejela plačilni nalog.

Več kot vsak četrti od hudo poškodovanih je kolesar

Vse do konca meseca maja po vsej Sloveniji potekajo aktivnosti za večjo varnost kolesarjev v cestnem prometu. Glavni cilj akcije je zmanjšanje števila smrtnih žrtev in hudo telesno poškodovanih kolesarjev ter omogočiti varno kolesarjenje, poudarjajo v Policijski upravi Murska Sobota. 

Na območju soboške policijske uprave je bilo sicer v obdobju od leta 2015 do 2020 v prometnih nesrečah udeleženih 434 kolesarjev, pri tem so trije umrli, 81 pa jih je bilo hudo telesno poškodovanih.

V tem obdobju je bilo skupaj v prometnih nesrečah 8.214 udeležencev, pri tem jih je 26 umrlo in bilo 287 hudo telesno poškodovanih. Tako je delež udeleženih kolesarjev 5,3-odstoten v vseh prometnih nesrečah na območju Pomurja.

Bolj zaskrbljujoč je podatek, da je delež mrtvih kolesarjev v prometnih nesrečah 11,5-odstoten, od vseh mrtvih in da je delež hudo telesno poškodovanih kolesarjev 28-odstoten, od vseh hudo telesno poškodovanih udeležencev v prometnih nesrečah.

Več kot polovica nesreč zaradi napak kolesarjev

V letošnjem letu je bilo v prometnih nesrečah udeleženih 368 oseb, od tega 21 kolesarjev, od katerih je bil en hudo telesno poškodovan. Kot opozarjajo policisti, so kolesarji ena izmed najbolj ogroženih in izpostavljenih skupin prometnih udeležencev.

Pogosto so žrtve nesreč zaradi neustreznega ravnanja voznikov motornih vozil, predvsem zaradi izsiljevanj prednosti in neprilagojene hitrosti. Več kot polovica prometnih nesreč pa se zgodi zaradi napak ali neustreznega ravnanja kolesarjev.

Zato policisti pozivajo kolesarje naj so v prometu vidni in previdni. Ostale udeležence pa pozivajo naj bodo pozorni na kolesarje, še posebej na otroke in starejše.

Komentarji (40)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Delavec na minimalcu (nepreverjen)

Kolesarka vozila po napačni strani,voznik avtobusa izsilil prednost........kolesarji se lahko vozijo vse poprek z kapuco na glavi dežnikom in slušalkami v ušesih po štirje v štric iz M Toplic(v glavnem turisti)....kolesarji so katastrofa.

Tralalalolo (nepreverjen)

No ja, če bi bile kolesarske steze zrihtane kak trbej (nej tu pa tan malo namalane črte na pločniki pa malo je koesarska, te je pa več nega) bi bila tudi vožnja kolesarov drugačna.

In reply to by Delavec na minimalcu (nepreverjen)

Milos (nepreverjen)

Ja to je pa tko v nasi drzavi,sem rejec skotskega goveda in je bilo vceraj natanko 2leti odkar so mi znani storilci na zverinski nacin pokoncali in razsekali 800 kg bika te pasme. Kljub temu da sem naredil prijavo na 113 in vseh zbranih obvestilih in uspesni lastni preiskavi nasel povzrocitelja kaznivega dejanja, stem, da ko sem nasel ostanke bika, to je samo ena polovica trupa,brez okoncin in glave , z vsemi sledmi terenskega vozila v blatu,z odtisi cevljev in celo z samoprijavio povzrocitelja mucitelja bika na policijsko postajo,še do danes drzavno tozilstvo ni zakljucilo postopka,stem da se ocita kaznivo dejnje tatvine vecje vrednosti,kazn dej mucenje zivali in se dve k.d..namrec oseba je pomocnik v drzavnem loviscu ter nosilec km gospoodarstva katero se ukvarja z predelavo mleka,,in prodaja izdelke v eni izmed trgovskih verig v slo...no pa ce kdo to bere me lahko za vec podrobnosti vprasa v zs.....do danes se se ni zgodilo cisto nic,kaj naj si mislim,,,enako kot vi ko to berete in ne morete verjet....bika so na zverinski nacin poskodovali s celnim traktorskim nakladacem ,pri tem so mu raztrgali vamp, ker je postala zival agresivna so ga se ustrelili,cez trebuh in v glavo in kasnej so mu tudi prerezali vrat,ker to ni bilo dovolj so ga se razsekali ker so iskali kroglo orozja,in jo tudi nasli v podkozju na drugi strani trupa,tako so ostanek ene polovice trupa brez glave,brez okoncin in vstopne rane pustili v gozdu z namenom da drugi dan odnessejo se to,vendar sem bil prehiter in ostanke nasel skupaj s policisti in revirnim lovcem pokrito z leskovimi vejami v eni dolinici porasli z mladim bukovjem...ce vas zanima naprej kaj se je dogajalo me lahko osebno poklicete....

In reply to by Delavec na minimalcu (nepreverjen)

turk

Še nisem videl da bi policaji kdaj ustavili in kaznovali kolesarje. Večina jih res vozi kot bi bili edino oni na cesti.

HojSS PRESS (nepreverjen)

Jaz sem še policaja videl, ko se je peljal s kolesom po nasprotnem pasu.

No, sicer so redki na kolesih, ker veliko jih ima motorje in za nekatere potem tudi predpisi več ne veljajo in en drugega ne preganjajo.

In reply to by turk

HojSS PRESS (nepreverjen)

V bivši državi bi kolesarki dali lekcijo.

No, policaji pač moraajo narediti normo in jih čimveč kaznovati in/ali ovaditi.

Če si na napačni strani si avtomatski kriv, ker tam nimaš kaj početi !!!!!!!!!

In sedaj bo zaradi babe, ki se ne zna peljati imel šofer busa probleme, stroške, si iskal odvetnika in dokazoval na sodišču, da ni kriv.

No, večkrat pač policija podobno naredi. Najlažje je spisati neko ovadbo in je za njih zadeva zaključena.

Sedaj se bodo najprej s tem ukvarjali tožilci in že tam se bo zadeva verjetno vsaj malo spremenila.

In potem seveda še sodišče. Najprej okrajno/okrožno potem, če bo potrebno še višje in pozneje še vrhovno, če bo treba.

Vsaj upam, da je še nekaj dobrih tožilcev in upam, da še imamo sposobne sodnike, ki vedo, kaj je pravo in ga bodo tudi uporabili.

Policaji in pravo sta itak dva zelo različna svetova !

Tralalalolo (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Pa ka ti si nepismeni? Ženska je dobila tudi plačilni nalog. Aja zdaj je ona kriva ka je bila na biciklni kdaj ji je 20 tonski bus vzel prednost? San se kak študentka vozila z buson ms- Ljubljana, šoferji pisali SMSe , telefonerali, se slikali... Vožnja pa je bila malo postranska aktivnost.

In reply to by HojSS PRESS (nepreverjen)

Kerozin (nepreverjen)

Kak njoj lejko zeme prednost če je na napačni strani? To je kak če se ti v enosmerni nešče kontra pela, pa si ti krif ka si se njemi nej mekno.

In reply to by Tralalalolo (nepreverjen)

Soseda danica (nepreverjen)

Tebe bi tudi moga poviziti. Ce se po napacni stroni vozis,te si venda ti kriv.
Ali?

In reply to by Tralalalolo (nepreverjen)

dvdvdfvdfv (nepreverjen)

Nega hujšoga kak starih bab na biciklinaj. Glavau držijo ravno kak purane pa se samo pelajo. Nej lejvo nej desno, baug ne daj ka vter trajno zjebe. Samo gas ravno. Če ide z černelavec do cerkve de se mejla glavau tak ravno kak se je doma na biciklin sejla pa ka pri cerkvi doj staupi.

Kolesari so katastrofa. Kolesari so udeleženci prometa za katere ne vala nobeno pravilo. Kak voznijk autoja pa si krijv vsega ka se zgodi. Peščce,kolesare, motoriste vse more samo voznik autoja paziti. Ove vsi pa brez glavej po cesti.

Draš (nepreverjen)

Točno tak. Kolesarin tudi san, ampak križišče je križišče, prehod je prehod, eni se pa kar lepo veselo pelajo brez stavlanja ali pogleda lejvo desno. Ko da smo leta 1935, kda je na cestaj bilo v celon Prekmurji 77 avtojof. Zato pa prijde do toga, kak se je zgodilo gnes. Kolesarji pozabljajo ka kolesarska steza ne pomeni prednosti, ampak si udeleženec prometi, nej pa na nujnoj vožnji, ka bi vsi mogli tebe paziti.

In reply to by dvdvdfvdfv (nepreverjen)

Pacen1234 (nepreverjen)

Ce je krizisce vn z vasij/ mesta. Pa ides traktor prehitejvat, pa ti en zvozi na ten krizisci, in je prometni. Keri je krijv? Ovi ka je na glavno cesto zavijno ali ovi ka je traktor prehitejvau?

Mito21 (nepreverjen)

Logicna stvar ka se pred kriziscon kak tudi pred ali v ovinke nejde prehitevat.

In reply to by Pacen1234 (nepreverjen)

Petanjčar (nepreverjen)

Spoštovanje prometnih predpisov je s strani kolesarjev in tudi peščev na zelo nizki ravni. Večina kolesarjev se vozi, kot njemu paše. Če pa mu potrobiš pa te gleda ali pa še dobiš iztegnjen sredinec. Tu pa policija nič ne naredi. Malo se naj policija postavi v križišča in kontrolira kolesarje. Bo zelo hitro padla dnevna norma!

Gost5 (nepreverjen)

Kazni za kolesarje in pešče je potrebno izenačiti z tistimi za voznike avtomobilov, traktoristov, ... Kolesarka bo prejela plačilni nalog za 40 eur, 20 eur polovička. Voznika pa bodo spravili na sodišče, pa še civilno ga bo tožila, da o tem kakšne duševne posledice bo nosil sploh ne govorim. Tu ni nobene pravice. Če nosita obadva krivdo morata oba na sodišče in v enaki meri odgovarjati. Sam nikoli nisem razumel zakaj človek ne pazi na sebe, ampak tvega življenje. Sam vedno večkrat pogledam levo in desno in se prepričam, da so vsi ustavili, pa ko pridem do sredine cestišča spet pogledam da me ni kdo spregledal.

saynotoracism (nepreverjen)

Gost5, se popolnoma strinjan. Žal mi je za kolesarko, ali eni se rejsan vozijo kak da je cesta njihova. Tudi če maš prednost, ti nika ne pomaga če te što spreglejdne (kar se lejko čisto sakomi zgodi!!), pa si razmazani na cesti. Se mi pa smili tuj šofer avtobusa.

In reply to by Gost5 (nepreverjen)

fwefwef (nepreverjen)

Večje kazni in kontrola kolesarov! Od SPTŠja do daumi se po pločnike pa prek prehodov vozijo frajeri brez ka bi se za ročaje držale s slušalkame v vujaj. In te frajer cejle zosagane kda se na krožnon v maximus obrnej pa san ge 10 centi kraj od prehoda, taka se skoraj posere v tej stisnjene kavbojke.

Gfdcvhj (nepreverjen)

Ja biciklisti so največji ibacili na cesti glej če nema glavej na mesti pa naj zdaj trpij če misli ka je sama na cesti

rdeć (nepreverjen)

Šoferji in kolesarji,pamet u glavu,na cesti nikoli nisi sam,posebno pa takrat ko nisi sam.

Ambam (nepreverjen)

Nekateri kolesarji so nemogoči na cestah.Eni so vse glavni na cestah, vozijo vštric eden z drugim, čez prehod samo gas, ne gleda ne levo ne desno. KATASTROFA!!!

Ajme (nepreverjen)

Danes ob 15: 15 na Industrijski avtobus MB registracija z približno 70 km/h. Prometnikov za usmerjanje pa nikoli, niti danes.

Sotar (nepreverjen)

Kak ste tu vsi glupi,neven,če smo Prekmurci samo tak primitivni,pa pametni seveda,ka vse znamo. Rejsan vas je težko razmite.

en (nepreverjen)

isto pred lete v MB, kolesar pred smetrske tovornjak...
verjetno je mislo, ka je parkrat avto izsilo, lejko tude tovornjak 🤣
Malo naj pesci in peciklaske vklopijo pamet, pa bo vse super

Diđej feri (nepreverjen)

So gasilci izklopili akumulator na avtobusi😳🥱🤔🤔

Lijzekkkk (nepreverjen)

Zjutraj še na njivi, popoldne že na krožniku, nova pridobitev v središču Murske Sobote(te za tou tudi odprite komentare (ka zemlja nuca gnoj)

oprostitev (nepreverjen)

bodimo realni tudi ce je nej vozila po pravi strani je nisce nema pravice klati.

Klausschwab (nepreverjen)

Pustimo zaj smer, ona je bila na prehodu za pešce, tu ne igra vlogo smer, vsaki voznik kateri se približuje prehodu za pešce(zebra) je dolžan zmanjšat brzino in preverit če ima prosto pot.., Tale voznik avtobusa je verjetno bil z misli nekje drugje ali na telefonu, ali pijan, ali ne vidi več dobro. V glavnon je napravil hud prekršek in bo za to moral odgovarjat. Tisti vozniki kateri odvzamejo prednost tistim kateri se nahajajo na prehodu za pešce, nujno kaznovat, da bojo si za drugič zapomnili da na takih mestih šibkejšim v prometu pustijo tisto prednost kaj jin pripada!!!!!

In reply to by oprostitev (nepreverjen)

Milan Veliki (nepreverjen)

Samo ne palamudite,avtobusari se vozijo kak ce bi sami na cesti bili!!! Vsako jebeno jutro mi zeme predost pa to vsako!!! Ne gledajo nikaj ne pazijo nikaj. Zeti njemi izpit nesposobnezi pa naj samo njemi polovici avtobusaron!!!

Fujd (nepreverjen)

Zato ka naša fuknjena država naprej ne misli,da bo potrebno imeti kolesarske steze
Samo žal to ni več mogoče ker ni zadosti razmaka na cestišču
Pravim niti ena vlada nej sposobna za nič
Počasi bi bilo potrebno tudi razmišljat o tretjem pasu na avtocesti samo to žal tudi ni mogoče

Cw3tt0 (nepreverjen)

Prednost je mejla... v napačni smeri pa pred 20 tonskin buson... bravo...

Samo gasa brez zdrave pameti...

Policaji pa si niti komentara ne zaslužijo...

rotschild (nepreverjen)

Večina vas komentatorjev je za dol strejlit. Redni prasci ste edni tü zgoraj, Mrš!
Grdi ljudje ste vi prekmurci, nikoli niste nikjer pouleg pa vseeno znate popljuvati žrtvi, zaj v ton primeri šibkejšoga v toj prometni.

Cw3tt0 (nepreverjen)

Avtobusar je nej žrtev po tvoje? Vedno je samo šibkejši žrtev tüdi če zavestno ravna v nasprotju s predpisi?

In reply to by rotschild (nepreverjen)

vodka (nepreverjen)

Odločite se, če je kriv voznik ali kolesarka. Po mojem je absolutni krivec kolesarka saj se je peljala v napačno smer. Kdor misli nasprotno naj se pelje z avtom po napačni strani avtoceste, ko bodo na njej samo kamioni pa me zanima, če bo kamionar krivec.

Klausschwab (nepreverjen)

Vodka, torej po tvoji logiki katera je seveda idiotsko kretenska, bi ti torej v praksi ko bi se približeval prehodu za pešce takoj nekogar povozil samo iz tega razloga ker je iz napačne strani stopil na prehod za pešce.
Dam ti en zastonj nasvet: Streli se psihopat kretenski!

vodka (nepreverjen)

Nesreča se je zgodila zaradi NEPRAVILNE strani in smeri vožnje. Torej si prvi kateri se poženi na avtocesti po nasprotni strani proti šleparju pa potem poveš kateri je storil prekršek.

In reply to by Klausschwab (nepreverjen)

Klausschwab (nepreverjen)

Majmun zabiti, ko pa ti enkrat vlak iz leve prileti drugič pa iz desne te pa nej je problem. Taki majmuni kot si ti se tam ustavijo in preverjajo če vlakec prihaja iz lejve ali desne, seveda ker taki kot si ti in tebi podobni se zavedajo da bi bole bolelo če bi vlakec v mene priletel kot pa en kolesar,.MRŠ PRASCI!!

ena vse videla (nepreverjen)

Lazete na avtobusi so bili potniki katere bi morali zaslisati

ena vse videla (nepreverjen)

Lazete na avtobusi so bili potniki katere bi morali zaslisati

stop (nepreverjen)

To zdaj nima veze ,kam gleda pešec , kolesar , v glavnem voznik se mora obvezno ustaviti pred prehodom za pešce,v kolikor je pešec pri prehodu za pešce, posebno pa še avtobusni šoferji, kateri vozijo ljudi ,ne pa živino.

delavec58 (nepreverjen)

tak treba šoferju ker so ti na ap ms adijo pamet. naj gre za vedno sedet.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice