Slika je simbolična.
Festival sodobnega plesa Front@ je v Mursko Soboto pripeljal vrhunske plesalce in umetniki iz različnih koncev sveta, ki pa jim je incident v soboškem parku pustil grenak priokus mesta ...

Da je varnost v mestnem parku Murska Sobota že dlje časa pereča tema, so opazili tudi organizatorji festivala sodobnega plesa Front@.

Matjaž Farič, vodja zavoda Flota in plesnega festivala Front@, je s svojimi sledilci delil neprijetno festivalsko izkušnjo v Murski Soboti, ki se je zgodila 2. septembra, na tretji dan dogajanja. 

Sedeli na grajski ploščadi in prežali na žrtve

Kot je pojasnil v objavi na družbenem omrežju Facebook, naj bi enega izmed udeležencev festivala napadli štirje neznanci, ki so od njega zahtevali denar in droge, nato pa ga naprej zasledovali in naposled tudi fizično napadli:

»Ko je ponoči zapuščal prizorišče v soboškem gradu, so sedeli na klopi na grajski ploščadi in prežali na žrtve. Od njega so zahtevali droge ali pa denar. Povedal je, da tega nima. Potem so mu sledili skozi park, ga na Trgu zmage dohiteli in zbili na tla. Izvil se jim je in pobegnil v hotel. Zjutraj je, seveda, odpotoval.«

Pomagale bi lahko le pristojne službe

Farič opozarja, da te dni na družbenih omrežjih dežujejo objave v prid Murske Sobote, torej objave o lokalni hrani, Festivalu prekmurske šunke in gibanice ter hotelu Belmur, glede problematike soboškega parka, in kako ta ponoči postane zbirališče »raznoraznih ljudi« pa s strani pristojnih organov po njegovih besedah še vedno ni zadostnih ukrepov:

»O tem, da je soboški park ponoči zbirališče raznoraznih ljudi, je bilo prelitega že nekaj črnila in porabljenih precej besed.

Ne pomaga, pomagale bi lahko le pristojne službe, ki bi v okviru svojih pooblastil tem dobro znanim nasilnežem pokazale, da tega ne morejo početi kar tako.«

Kot je Farič zapisal v objavi, je tudi na letošnjo 18. Fronto 'padel madež', gostom festivala so zaradi omenjenega incidenta svetovali, da naj se ponoči gibljejo le v skupinah. 

Da je sprehod po parku tvegana poteza, ni novost, o problemu zagotavljanja varnosti v soboškem parku in najdenih injekcijskih iglah, smo poročali že nekaj let, občani so opozorili predvsem na objekt Kmica, kjer naj bi si zatočišče pogosti poiskali narkomani ... 

Poleg zadrževanja narkomanov pa je v mestnem parku prišlo tudi do brutalnih napadov ... Spomnimo, leta 2019 je več oseb napadlo LGBT aktivista, ki je zaradi hudih poškodb pristal v bolnišnici. 

Kasneje je o tem s tedanjim partnerjem spregovoril tudi v seriji zgodb Odkrito na spletu.

Za začetek bi se lahko policisti kdaj pa kdaj ponoči sprehodili skozi soboški park

»Tudi brez velike pozornosti, ob občasnem vračanju v domače mesto, opažam vedno večjo prisotnost trdih drog in s tem povezanih problemov, predvsem nasilja,« svari na resnost razmer v mestnem parku slovenski plesalec in koreograf, pristojne pa poziva k takojšnjemu ukrepanju: »Nekaj bo treba narediti! Za začetek bi se lahko policisti kdaj pa kdaj ponoči sprehodili skozi soboški park.«

V parku nevarno tudi podnevi?

To pa ni edini incident, ki se je zgodil v preteklih dneh v murskosoboškem parku. Kot kaže, občani niso ogroženi le v poznih nočnih urah, ampak čez cel dan ...

Bralec nas je opozoril, da je bil ob sprehodu po mestnem parku priča grozljivemu prizoru, ob grajski ploščadi se je danes, v jutranjih urah, okoli 7.30, zadrževalo večje število oseb, ki naj bi razgrajale in grozile s pretepom, ob tem pa predstavljale nevarnost za preostale sprehajalce ter obiskovalce soboškega parka ...

Se bo v prihodnje poskrbelo za varnost?

Za dodatne podrobnosti napada v mestnem parku Murska Sobota kot tudi uvedbo dodatnih ukrepov za zagotavljanje varnosti smo se obrnili na Policijsko upravo Murska Sobota. Odgovore bomo objavili takoj, ko jih prejmemo. 

Za odziv o varnosti v parku pa smo se obrnili tudi na Mestno občino Murska Sobota.

Komentarji (58)

Skdk (ni preverjeno)

Pa ka mamo v soboti sploj policaje? Razen radarov san policije nej vido ze leeejpi cas, edino da so viole ali pa dragonsi napovedani na obisk.

trg zmage

Na policijo po mojem mnenju ne moremo računati. Dokler koga dobesedno nekdo ne ubije, oni ne bodo ukrepali. Zakaj pa bi hodili ponoči skozi park, zakaj skrivoma nadzorovali lastnike neprivezanih psov (dokler pes ne ugrizne izgleda tudi ni potrebno posredovati) in še bi se lahko naštevalo... torej ali rabimo tako polcijo? Policijo, katera ni v službi ljudi, ampak v službi politike, kjer si policaj motorist nadene kapo z rdečo zvezdo, v službi "kasiranja", prežanja na kakšnega kolesarja, kateri se pelje čisto upravičeno kontra po progi, ker na drugi strani ni pogojev in še...
Pa tako malo volje je potrebno s strani policije, da bi...????

gfdgd (ni preverjeno)

Mas ti rdeco zvezdo speceno na mozganaj. kak tvoj führer

In reply to by trg zmage

trg zmage

Žaljiv si. Je pa to res, v času protestov je policaj paradiral na motorju s titovko na glavi. In potem zaupaj taki policiji!

Tako, da to o možganih prideni sebi!

In reply to by gfdgd (ni preverjeno)

.... ..... (ni preverjeno)

Malo sta oba skrenila s teme. Ni pomembno ali ima policist na kapi zvezdo ali hitlerski križ, temveč dejstvo, kako bo poskrbel za varnost občanov! Zagotovo še ima policija veliko rezerve za uspešno rešitev tega vprašanja!

In reply to by trg zmage

trg zmage

Mislim, da nimaš prav. Še kako je važno, da ima policaj uradno uniformo, kamor pa titovka ne spada. Je pač simbol prejšnjega režima, kateri je za ene storil veliko zločinov, za druge je herojski, dejstvo pa je, da smo se ga z referendumo odkrižali.
In ravno policija mora biti apolitična, se ti ne zdi?

In reply to by .... ..... (ni preverjeno)

Pameten (ni preverjeno)

Se ne strinjam, odškodnino policistom vsak mesec ker ne smejo biti v stranki kot ostali javni uslužbenci. Enakost pre zakonom.

In reply to by trg zmage

trg zmage

To je pač osnova njihovega poklica. Če sprejme to službo mora s tem računati. Gostinski delavec s tem, da bo delal tudi ob vikendih, na staro in novo leto, gasilec prav tako, nočni čuvaj, da bo delal ponoči in še sto in sto primerov se najde.
Tako pač je, nikoli ne bomo vsi enaki pred zakonom!

In reply to by Pameten (ni preverjeno)

CrniPogoj (ni preverjeno)

Poklic policist ne obstaja z ukinitvijo šole v Tacnu. To so samo neki prrseratori, kmeti , peki ,zidari, nesposobneži za poklice, za kere so se šolali. Taka to niso policisti po izobrazbi, ampak.... v službi policije.

In reply to by trg zmage

svensonn (ni preverjeno)

Zanimivo, policist nesmi biti član politične stranke ali se kak drugače politično udejstvovati, niti nesmi javno izkazovati svojih političnih prepričanj.... ob enem se pa more brez besed uklanjati ukazom politično nastavljenih šefov in za ceno svojoga življenja braniti politike. Malo je to smejšno.
Po drugi strani pa kritizejrate policijo, ker ne napravi zadosti za ljudstvo. Mislin ka eni resno nemate določenih pojmov razčiščenih.... policija nigdar neje bila ustanovljena ka bi čuvala narod, ampak je policija vedno bila in vedno bo represivni aparat za delovanje proti nezadovoljnomi ljudstvi in za obrambo elit.

In reply to by trg zmage

trg zmage

A tebi ni zanimivo to, da je tudi v drugih državah podobno, enako? Saj policistu ni prepovedano iti na volitve. Nenazadnje je verjetno lahko udeležen pri kakšnih protestih, vendar v civilu? Kaj si potem mislimo državljani, ko ga nekje, kjer bi naj miril demonstrante vidimo v uniformi, je drugo vprašanje. Opravlja pač tako delo, to delo pa zahteva, da je politično vsaj javno neopredeljen in komu ni kaj všeč, pač ne bo opravljal delo policista. Kaj tu ni jasno?
Pravna država, demokratična država več ali manj policije ne rabi, da jo ščiti. Ne obračati vse na našo zgodbo, kjer je morala policija nastopati proti tistem brezdelnežem, hujskačem in levim elitam med epidemijo.

In reply to by svensonn (ni preverjeno)

, (ni preverjeno)

Občinska prioriteta je Slovenka ulica, vse ostalo je manj pomembno. Policija pa razmišlja o postavitvi kartonske policistke v središču parka, saj ta ne pozna strahu pred temo.

black panter

Prokleta drogeraška klosarska golazen

ZDAJ JE SVOBODA (ni preverjeno)

KA STE VZGOJILI TO IMATE.............. prekleta svoboda.

.... (ni preverjeno)

še dobro ka nej več jajo, ale eni še vedno pogrešate njegova nategovanja, maske, zapiranje na občine pa tak dale

In reply to by ZDAJ JE SVOBODA (ni preverjeno)

22 (ni preverjeno)

In kaj ima to skupnega z obravnavano temo?

In reply to by .... (ni preverjeno)

jtm (ni preverjeno)

...... ti pa si butl......po celi Evropi podobni ukrepi ob koroni, ti pa o nategovanju ipd, opranoglavec! V Janševem času je delavec dobil večjo plačo zaradi nižjih davkov, penzionisti povečanje in usklajevanje penzij, gospodarstvo je bilo v vzponu, zdaj pa ide vse cugrunt, če ne vidiš. In ti bi te hvalil toti golobizem, to je prav pokvarjeno!!

In reply to by .... (ni preverjeno)

svensonn (ni preverjeno)

In to vse na račun kreditov in ostalih pufof katere bodo plačevali še otroci naših otrokov.... eni ste resno tak naivni ka je to že žalostno...

In reply to by jtm (ni preverjeno)

38 (ni preverjeno)

Nasilje je vedno bilo in bo! Vprašanje je le, kako ga uspešno zatirati. Tudi dobro vzgojeni lahko zaidejo na kriva pota!

In reply to by ZDAJ JE SVOBODA (ni preverjeno)

Ograček (ni preverjeno)

Tou ge že cejli čas gočin pa pišen. Te plesalec je sigurno umetnik in je pleso v pleničke. Narod v parke je pa mislo,ka je zdrogerane drogeraš pa so ga zato prosile,če njin da kaj za šut. Normalen človek ne pleše v pleničke,če je nej na kemije. Skoraj bi pozabo. Vej pa zdaj je skuštrana svoboda.

In reply to by ZDAJ JE SVOBODA (ni preverjeno)

pelan dejte v šolo (ni preverjeno)

to gnes vgojno v parke je resno bilo nenormalno. malo san spremlo v šoulo pa sva se gli mimo ploščade pelala kda so se tan drli en na ovoga. ges resno neven ka policija dela ka te ene pa iste vidin dostakrat ka delajo probleme pa ka so v sumljivi družbi. ov eden z dugimi lasami v čop pa čarnoj jakne ka ma bankaš na lance, pa ova narkomanka poleg njega. proso bi resno policijo ka poskrbi vsaj za varno pot v šolo, ka neje prehod za pešce edina nevarna točka za šolare na poti v šolo

Kkkkkkkkkk (ni preverjeno)

Pa ka so bili pavre ali cigani?

In reply to by pelan dejte v šolo (ni preverjeno)

Ograček (ni preverjeno)

Puba,če srečaš strupeno kačo pa jo njaš na mere in se ji izogneš te nede vgejla. Isto je pri lidaj. Ne škrable se ge te ne srbi pa se izogne, da videš takšo grupo pa je.

In reply to by pelan dejte v šolo (ni preverjeno)

realnooo (ni preverjeno)

VRVLEN KA PEJNEZ NEJ MEU, DROGE PA VERJETNO NEJ SCEU DATI:)

Olosh (ni preverjeno)

Daj ne deri se tele.

In reply to by realnooo (ni preverjeno)

Qwwee (ni preverjeno)

Za ostalo ne vem, tole pa zagotovo ne drži .....pripeljal vrhunske plesalce in umetniki iz....

MS_Guest5 (ni preverjeno)

Isto sem napisal nekaj mesecev nazaj da bi se lahko policija sprehodila tu pa tam po parku, prav tak v nocnih urah pred avtobusno postajo in trznico tam se najvec zbirajo "romske" grupe ki iscejo svoje žrtve in ponavadi so to tisti ki so sami ali mlajsi od njih. Prav tak mamilasi celi dan tam po parki kricijo pa pijani....v MS ni vec nobenega reda ali obnasanja

Reee (ni preverjeno)

Policistke si itak ne upajo v park ali na avtobusno postajo, največja napaka je bila da je polovica policajev žensk. Verjetno planirano od nekoga.

In reply to by MS_Guest5 (ni preverjeno)

3a (ni preverjeno)

V nekdanji YU, je bila takratna Milica v službi naroda. Danes je pri nas povsem drugače, saj je dovoljeno vse!

Gklll2 (ni preverjeno)

V Milici tudi ni bilo žensk. To ti vse pove glede feminizacija policije. Zakaj se bo policist s 6 mesečnim tečajem izpostavljal nevarnostim in škodoval sebi, plača pa enaka kot ima njegova ženska kolegica ki je fizično šibkejša in dela manj nevarne sadeve. Ni logike.

In reply to by 3a (ni preverjeno)

Balabala (ni preverjeno)

Tej naši nesposobni policaji bi edino gor dobili od takšij. Najlepše se jin je pri tabli za začetek naselja postaviti pa kasirati, to je edino za ka so usposobljeni.

No name (ni preverjeno)

Mentaliteta vukojebine

bečar (ni preverjeno)

par falatov se nas fküp zberej pa jih nabombamo parkrat pa de mer..

Heheheeeze (ni preverjeno)

Podpijsen! Tak kak smo inda cigane tirale gor pa doj po parki lejko zaj skup stopimo pa narkomane tiramo gor pa doj. Ge san za

In reply to by bečar (ni preverjeno)

black panter

Da idemo

In reply to by Heheheeeze (ni preverjeno)

čarni vrag (ni preverjeno)

V toj državi enostavno ne deluje nič. Droga na vsakon koraki, policije nega nikdi. Edino v Ljubljani so bili hrabri, kda so upokojence s solzilcom špricali. Pa enok je 5 rocokopov aretirali eno 50 kilsko žensko.

lejkomlejko (ni preverjeno)

Pretiravleš malo vragec. Neje gli vrede ali drugje je po večini še hujše.

In reply to by čarni vrag (ni preverjeno)

Božič (ni preverjeno)

Gamad

Lujz Goricki (ni preverjeno)

Ko je imel Ferbezar park pod kontrolo, narkici tega niso poceli

Ograček (ni preverjeno)

Haha. On je rajše pirsing kazo.🤣😂

In reply to by Lujz Goricki (ni preverjeno)

Georgeos (ni preverjeno)

A ni zanimivo, koliko debate o tako očitni stvari, kot je, da naj bo nek kraj, konkretno Sobota, varen in da otroci ne gledajo pijanih in zadrogiranih ljudi. A ni kontrola parka nekaj normalnega, kar bi naj varuhi JRM počeli? Ali pa naj tudi tu ljudje vzamejo stvari v svoje roke? Po drugi strani pa - ta problem razgrajanja v parku je že star. Zakaj ravno zdaj tak halo? No, pa naj vsaj zdajšnji halo kaj pomaga.

Mura je večna (ni preverjeno)

šiško nas lahko reši
te golazni
Na naslednjih volitvah ne bom volil Janše ampak gospoda Šiška

In reply to by Georgeos (ni preverjeno)

Ghost (ni preverjeno)

Nej nekaj na pamet, večina vas mlati po policajih kak nikaj ne napravijo ali kelko je meni znano policaji majo premalo pristojnosti ka bi lehko kak koli ukrepali, edino ka bi lehko ka bi bili v parki prisotni 24ur ka pa je itak nej mogoče, poznan par dobrih policajof ka bi ten gelipteron z veseljem redno gor nadevali ali ka če so tej socialaši sigdi zaščiteni...

trg zmage

Resni komentatorji sigurno nismo predlagali, da je potrebno te ljudi pretepati, jih vezati z verigami ipd...
Predlagamo, za sedaj še nihče ne demonstrira, vendar pa zahteva, da je policija več prisotna v parku in da nadzira dogajanja. In če se bojijo, naj grejo štirje, šest, devet notri in vsake toliko časa obhodijo park. In ne nam soliti pamet, da za obhod, nadzor potrebujejo neke dodatne pristojnosti?
Pa ne, da je to gromozansko težko in zahtevno???
Kot starejši občan Sobote želim, da se počutim varno in prijetno v svojem mestu. Prav tako kot kolesar, da sem v vaseh varen in da se ne oziram za vsak vogal, bo od kje pritekel kakšen rotvajler. Tudi tam bi lahko kakšna patrola malce peš obhodla tisti del Kuštanovec in Fikšinec (pa je teh mest več) in v primeru napada velikega in nevarnega psa enostavno uporabila strelno orožje. Zakaj imajo sploh pištole in zakaj so se odločili za delo policista, če si ničesar ali ne upajo, ali pa za vse rabijo pisni roman, da se jim nekaj ukaže???

In reply to by Ghost (ni preverjeno)

trg zmage

Čudno da padajo minusi, a kaj je takega narobe napisano???

In reply to by trg zmage

majmun (ni preverjeno)

....dostikrat brisem minuse

In reply to by trg zmage

majmun (ni preverjeno)

Čudno da padajo minusi,ej neman pojma

In reply to by majmun (ni preverjeno)

lukčev mesec (ni preverjeno)

Policisti pa se sprehodili skozi park ?

🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Ne me smejat !

Nekoč miličniki ja.

So šli marsikje in veliko peš in tudi naredili red, kot se šika.

Danes se ne premaknejo iz patruljnega vozila.

Razen kje ob cesti, ko se postavi, kot šerif okrog avtomobila in že ves žari od sreče, da bo izdal položnico in izpolnil normo.

Danes so policaji inkasanti.

Nekoč so bili miličniki steber reda in varnosti ❗❗❗

👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍

jonteš (ni preverjeno)

pa jasno, gnes policaj enoga narobe pogledne, pa že pride raznorazna Nika&jenul&Co, pa ga ob službo spravijo....zakoj bi se izpostavlo, te pa gor plača šošteni narod, ker se policija izogiba

In reply to by lukčev mesec (ni preverjeno)

dasdsa (ni preverjeno)

Zmago Jelinci si narobe napiso

In reply to by jonteš (ni preverjeno)

zastor (ni preverjeno)

Ges resno ne vem, če se te na občini delajo slepe ali so dejansko slepi. Dobro, saj tudi sam ne bi verjel, če ne bi videl ka se to dogaja v tem parku. Tam na teh klopcah v bližini ribnika ja ti narkomani dejansko čez dan lagano snifajo s klopc pa se pikajo. Včasih se derejo, kot zmešani. Te se spravljajo na mimoidoče. Snifanje sem tam vido že vsaj 10x. Policaja v parku pa v zadnjih par letih niti enkrat. Očitno vsem dol visi za to kar se dogaja tam. Ogabno vse skuper.

brunker (ni preverjeno)

gda je pa občina ščela ograditi park, in zvečer zaklenoti vrata ter postaviti kamere pa se je cejla Sobota gor vužgala proti tomi

In reply to by zastor (ni preverjeno)

Bindi (ni preverjeno)

Ker je tou nej rešitev. Džankiji bi plot itak preplezali. Park je javna površina in mora biti vedno dostopna, vsak od nas pa ma pravico biti varen v parke pa vseposedi.

In reply to by brunker (ni preverjeno)

trg zmage

Vse to drži, ampak tudi, da ponoči po svoje nimaš kaj iskati v parku. Potem je ta ograjen ali ne, zaklenjen ali ne, brez pomena!

In reply to by Bindi (ni preverjeno)

adsad (ni preverjeno)

Zakoj neman nika za iskati? Halo, majster, znan ka pogresas drzavno palico ali Tito Zeiten sind vorbei, Tovaris!!

In reply to by trg zmage

dfsfd (ni preverjeno)

Ce si dzanki, ka snifas...te je pol parlamenta kredi za metadon terapijo. Pa frtau Slovenije vred z njimi :DD

In reply to by zastor (ni preverjeno)

majmun (ni preverjeno)

p.... sker vkradnejo

Sticky (ni preverjeno)

napihnjeno do urnebes...x krat grem tam, pa je vedno mir kot v cerkvi.

Starejše novice