Pomurski policisti predstavljajo podrobnosti akcije žetve konoplje ob naselju Benica, ki so jo več dni odvažali kar s helikopterjem.

Spomnimo, pomurski policisti so v ponedeljek ob naselju Benica, na otoku, ki ga je ustvarila reka Mure, tik ob slovensko-hrvaški meji poželi večjo količino konoplje. Konoplje je bilo toliko, da so jo spravljali v ‘jumbo’ vreče in jo odvažali kar s traktorjem. V rokah policije naj bi bili trije moški, srednjih let. Šlo naj bi za Štajerce, ki pa so delovali iz stanovanja v Prekmurju. Policija naj bi v hišni preiskavi našla predmete, ki so jih uporabljali pri gojenju konoplje na skrivni lokaciji.

Osumljeni stari znanci policije

Do informacije, da se izven naselja Benica nahaja večji nasad prepovedane droge, so prišli lendavski policisti, nato so sledile zasede s strani policistov in kriminalistov Policijske uprave Murska Sobota. Osumljence so tako zasačili med zasedo, 3. avgusta v popoldanskem času, ko so ti prišli na območje nasada.

Gre za slovenske državljane, stare med 40 in 48 let, ki so v preteklosti že bili obravnavani zaradi podobnih kaznivih dejanj. Nadaljnja preiskava pa bo, po besedah Dejava Ravša, vodje oddelka za organizirano kriminaliteto, verjetno pokazala da je v ozadju večja kriminalna združba.

Zoper osumljene P.K., D.K. in G.K. je bila dne 5. 8. vložena kazenska ovadba s katero so bili vsi trije privedeni k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Murski Soboti zaradi suma storitve kaznivega dejanje neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami.

Osumljeni bi naj kaznivo dejanje storili s tem, da so neupravičeno proizvajali oziroma gojili prepovedano drogo konopljo ob rokavu reke Mure za naseljem Benica.

Ob ogledu kraja kaznivega dejanja so policisti ugotovili, da je bilo posajenih in nato zaseženih 2.650 sadik konoplje.

Vsi trije osumljeni so bili dne 5. 8. zaslišani pred preiskovalnim sodnikom, po predlogu tožilstva je preiskovalni sodnik zoper vse tri osumljene odredil pripor do enega meseca. Dne 7. 8. 2020 bo zoper vse tri osumljene vložena zahteva za preiskavo v smeri storitve kaznivega dejanja po prvem odstavku 186. člena KZ-1.

Največji zaseg v zadnjih letih

Policistom so zaradi oteženega dostopa, saj je bilo potrebno prestopiti rokav reke Mure, na pomoč priskočili policisti Letalske policijske enote. Gre sicer za območje, ki je v večinski lasti države. Rastline so policisti poželi in s pomočjo helikopterja pripeljali na kopno ter v skladu z navodili stroke, odpeljali na sušenje, zavarovanje in kasneje v hrambo.

Preliminarni test rastlin je potrdil, da gre za prepovedano drogo konopljo, ki je bila skrbno negovana, gnojena, prostor, kjer je bila posajena, pa skrbno pripravljen za ta namen, je dejal Ravš.

Policist ocenjujejo, da bi osumljenci, glede na količino in kako so bile rastline negovane, pridelali najmanj 600 kilogramov zelo kakovostne droge marihuana, gre za posušene vršičke konoplje, s tržno vrednostjo okoli 2 milijona evrov.

Na območju Policijske uprave Murska Sobota so letos obravnavali pet zunanjih nasadov in dva prirejena prostora za gojenje teh rastlin. Količinsko gre sicer za največji zaseg prepovedane droge v Pomurju v zadnjih letih.

Komentarji (15)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Gcdrjjuresvxvz (nepreverjen)

Takoj otok poimenovat "otok mira, ljubezni in zdravja"

ddddd (nepreverjen)

“v skladu z navodili stroke, odpeljali na sušenje, zavarovanje in kasneje v hrambo.” emmm cakaj ka?? Zakoj bi zaj to policija scela delate? Ka te s ten pridobile razen ka te pokurile cuda pejnez za proces toga? Kelko ge razmin ta trava ide na pozig (sad face) torej zakoj jo trbej sisite?? Ob enon se mi postavla vprasanje ci po ton takson mate te zaposlene lidi, kere sisijo travo in prostore namenjene sisenje trave ali ka? Svasta. Pouvlite vsi cim vec ;)

Tajjja (nepreverjen)

Če tè konoplje ne bi gnojili in forsirali z vsemi vsemogočimi "strupi", bi jo lahko uporabili v medicinske namene, zdaj je pa žal preveč "močna" (zastrupljena) za kaj takega!!! Bi pa bila glih prav dobra za kolesarje v Ljubljani.

In reply to by ddddd (nepreverjen)

(nepreverjen)

So pa skrnbni kmetovalci. Nam pa paradajz pa solata nešče rasti.

Gcdrjjuresvxvz (nepreverjen)

kak je v igri helikoptercek je za neke ze vse spektakularno.., ha he hi ha ho, ne srackajte vi idioti skopleksejrani
Ge pa bomo lejko vidli ko bojo unicili to zelenjavo, ker od tistoga dneva ko je policaj oropal banko, vec ne zavüpan v to spektakularno, lažno institucijo!!!

Karl Marx (nepreverjen)

Marihuana je droga, podobna alkoholi. Po doloućenih učinkih je malo močnejša, z drüjge strani pa precej blažja od alkohola. Recimo po vplivi na socialno živleljnje uživalca, je marihuana blažja od alkohola. Alkooholiki praviloma razpade zakon, odtuji se od dece, razpadne njemi družina, dosta je agresije, fizičnoga nasilja šteroga pri uživalcih marihuane nega. Absurd pa je, ka do pridelovalci marihuane zdaj śli v zatvor, pridelovacem alkohola (Vinakras) pa reklamo dela ministrica za kmetijstvo, hkrati pa so spoštovani člani družbe ?! Tou glij nejde fküper.

čukundeda (nepreverjen)

Odlično povedano !!! Saj tudi s travo nihče nikogar ne sili. Povpraševanje je. Tako, kot po drugih opojnih substancah.
Če bi bili normalna država bi že davno morala biti trava legalizirana. Pa nič večja poraba ne bi bila.
Tisti, ki jo hoče jo itak najde. Tisti, ki pa je noče pa je ne bo vzel, četudi bo zastonj.

In reply to by Karl Marx (nepreverjen)

Tajjja (nepreverjen)

Karl Marx, pivo lahko spiješ samo eno in nisi pijan, tudi joint pokadiš samo en, pa si zadet za 10 piv, ker joint "vaga" za 10 piv, ne gre pa pokaditi eno desetino jointa, da bi bil "trezen", kapiš?

In reply to by Karl Marx (nepreverjen)

Czd (nepreverjen)

Pa bojo policaji dehali ko zmešani... Upam, da me keri povabi na kako fešto...

čukundeda (nepreverjen)

Težko temu, ki je prijavil, če ta trojica izve, kdo je bil !!!!
Zelo lepa lokacija in letos je vreme tudi zelo pomagalo, ker je bilo veliko vlage in še zalivati ni bilo treba.
Odlična zamisel na odročnem kraju. Seveda se pa povsod v naravi še v najbolj zakotnem kraju lahko nekdo pojavi.
In taka špeckahla te potem spravi ob posel.
Naravno je veliko boljše in danes se vse povprek propagira, da naj bo naravno.
Ampak problem je, ker pač neka špeckahla naleti.
Zato je bistveno bolj smiselno nakup neke stare propadle zgradbe, ki je seveda zagrajena in notri v miru gojiš kar hočeš in kadar hočeš.
Še kak nevarni odpadek za koga skladiščiš, kar je danes zelo dober posel, ki ga ni možno kar tako odkriti.
Policaji pa so spet doživeli orgazme, ko so zagledali tako veliko polje in potem še opavili žetev.
Me pa res zanima, koliko tega bo sploh uničeno !!!!!!!

tanja flaškon (nepreverjen)

kolikor jaz vem
jih je zašpecal zoki
damjan in jure pa sta
si šla prej ogledati zadevo

In reply to by čukundeda (nepreverjen)

lopol (nepreverjen)

halo, zato kolicini ni bilo potrebne prijave, saj se iz vesolja vidi parcela in nasad. Kaj mislis, da policija ne preletava preventivno s helikopterji ali pregleduje orto foto satelitake posnetke. ceprav so dobro skrbeli za nasad, so bili pa zelo naivni, glede lokacije.

In reply to by čukundeda (nepreverjen)

Tajjja (nepreverjen)

He he he, tâ je prava, "orgazme", hi hi hi.

In reply to by čukundeda (nepreverjen)

tanja flaškon (nepreverjen)

ali si zamislite kako leni bi bili
če bi dobili črno gorsko kri
drugače pa jaz danes joćem
toliko da veste
za mojima dvema pokolnima špil ferderberja
ki sta me zapustila
ko je naša stranka u kurcu
in ta klinčeviča morata ravno sedaj iti v večna lovišča
ko ju najbolj potrebujemo
Kaj si pa naj spomagam z dejanom prašičjeglavskim
kurc kaj

prekmurec75 (nepreverjen)

policaj uporabljate ovaduhe in jas se vprasam kdaj boste ob drzavnih in obcinskih cecta pokosili AMBROZIJO ta ambrozija dela vecjo skodo kot ta industrijska konoplja ce ste taki heroji upam da bom vas videl pri unicevanju ambrozije

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice