Slika je simbolična.
Brežiški osnovnošolec je bil v napadu lažje poškodovan, od 130 učencev danes v šolo prišli le štirje.

Učenca Osnovne šole Velika Dolina v občini Brežice, ki ga je v ponedeljek zjutraj napadel eden izmed učencev, so zaradi poškodb hospitalizirali, po zadnjih informacijah pa naj bi bil lažje poškodovan. Od 130 učencev so sicer danes v šolo prišli le štirje, je za STA povedala ravnateljica Anja Zevnik.

Kot je za STA povedala ravnateljica, je v ponedeljek ob 7.10 eden izmed romskih učencev vstopil v učilnico 9. razreda in dvakrat udaril enega od učencev. Napadeni učenec se je začel umikati, pri čemer ga je nasilnež dodatno odrinil, da je zadel ob rob mize in se dodatno poškodoval. 

Prvotna informacija je sicer bila, da je bil žrtev osmošolec, a gre po besedah ravnateljice za devetošolca.

Slednjega so po napadu na šoli nemudoma oskrbeli, poklicali zdravniško pomoč, policijo in starše. Po besedah ravnateljice je čez noč ostal na opazovanju v Splošni bolnišnici Brežice, kakšno je njegovo trenutno stanje, pa ne ve. 

S policije so sicer danes za STA sporočili, da je devetošolec lažje poškodovan.

Občina je šoli zagotovila varnostnika

Nasilnega učenca so po besedah ravnateljice takoj odstranili iz šole in do nadaljnjega vanjo ne bo imel vstopa. Občina je šoli zagotovila varnostnika, varnost je na prošnjo šole okrepila tudi policija in tako naj bi bilo vse do konca šolskega leta, je povedala ravnateljica.

»Učenci, straši in zaposleni smo zaradi dogodka pretreseni in zaskrbljeni. Upam, da se stanje čim prej normalizira,« je povedala ravnateljica. Danes sicer starši svojih otrok niso pustili v šolo. Od 130 so v šolo prišli le štirje.

Zadevo bo zdaj šola reševala skupaj s pristojnim ministrstvom, občino in centrom za socialno delo, s katerimi je po besedah ravnateljice glede romskih vprašanj v preteklosti že sodelovala. Ena od možnosti je šolanje nasilnega učenca na domu oziroma šolanje s prilagojenim načinom poučevanja, kar je po besedah ravnateljice ukrep, ki so ga pri omenjenem učencu že uporabili.

O porastu nasilja bo razpravljal občinski svet

Na Policijski upravi Novo mesto so za STA zapisali, da jih je šola takoj obvestila o dogodku. Primer preiskujejo zaradi suma storitve kaznivega dejanja povzročitve lahke telesne poškodbe. Policija izvaja tudi dodatne aktivnosti za zagotavljanje varnosti.

Že v ponedeljek je o primeru na redni seji razpravljal brežiški občinski svet. 

Ker v občini beležijo porast kaznivih dejanj, ki jih zagrešijo posamezni Romi, bo župan Ivan Molan sklical tudi izredno sejo občinskega sveta, na kateri bodo razpravljali o problematiki. Na sejo bodo vabljeni tudi predstavniki pristojnih institucij, »saj je občina z zakonodajo omejena na področju zagotavljanja varnosti«, so v ponedeljek sporočili z občine.

Komentarji (41)

pomurc (ni preverjeno)

Romi ponovno terorizirajo, že videno. Očitno bodo nekoga morali ubiti, preden bo v tej naši državi kdo odreagiral. Romom je očitno vse dovoljeno, dajmo jim še malo socialo povišat.

22 (ni preverjeno)

Ne skrbi človek. Nacizem in rasizem bosta rešila vse! Taki so pač izgledi evropskih volitev. Vonj po smodniku je vedno bližje, pa tudi pri nas je veliko podpornikov teh desnih sjrajnežev, tako da se boste tisti še imeli priliko izkazati tudi na "terenu", ne zgolj s svinčnikom na volitvah! Stanje v Nemčiji in Franciji, je dokaj zgovorno. Če se narod odloča za več nasilja, se pač mora to nekje odražati. Vse se začne pri malih stvareh, širi pa se hitro. In nihče ne bo več nikogar spraševal kaj je dovoljeno in kaj ne!

In reply to by pomurc (ni preverjeno)

Antimigu (ni preverjeno)

Se že veselin. Predugo smo bili potrpežlivi z enimi, v zameno pa meli samo škodo.

In reply to by 22 (ni preverjeno)

22 (ni preverjeno)

Bojim se, da ni pravega razloga za veselje!?

In reply to by Antimigu (ni preverjeno)

Sitni klošari (ni preverjeno)

Kakor za koga...

In reply to by 22 (ni preverjeno)

Assia (ni preverjeno)

Tako je, nacizem in rasizem je nujen. Evo, kaj vse si zaščiteni dovolijo.

In reply to by 22 (ni preverjeno)

Zoki iz Lublane (ni preverjeno)

Levaki imajo za naciste vse tiste kateri priznavajo 2 spola, jejo meso, vozijo Diesel in volijo Janšo. Tak ka Desnico obtoževati z NEONACISTI ali NACISTI je bedarija

In reply to by 22 (ni preverjeno)

38 (ni preverjeno)

Ni bedarija, temveč kruta realnost. Nekateri pač potrebujete več časa za to spoznanje.

In reply to by Zoki iz Lublane (ni preverjeno)

Sitni klošari (ni preverjeno)

Saj prav tako,da še vi ostali spoznate kruto realnost,sploh desnim debilom gre to malo težje kot levim...ma svi ste bre isto govno haha

In reply to by 38 (ni preverjeno)

bcb (ni preverjeno)

Ko pa so ženske ravnateljice in nič ne morejo storiti.

In reply to by pomurc (ni preverjeno)

22 (ni preverjeno)

No, res imajo ravnatelji glavo več, toda le za določeno "storitev". In to je tudi vse!

In reply to by bcb (ni preverjeno)

Hulahop (ni preverjeno)

Bakreni so zasciteni bole kak kocevski medvedi

Antimigu (ni preverjeno)

Golazen od golazni. Nasilni, neumni, lažnivi, umazani.

Gugu0987 (ni preverjeno)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Opet rasizem
Gda streljajo po šolah neRomi ne komentirate kaj dosti da pa Rom kaj naštela pa udri po Romah
Na socialni pa je 4 več Slovencev
Takih ki komentirate brez možganov bi treba poslat na goli otok
Lp

4 (ni preverjeno)

Zapreti jih v geto, jih vsak dan premlatiti, jih odpeljati na delo pod strogim očesom, socialo odvzeti za kruh naj delajo, da bodo vedeli ceniti dobrine, ki jih imajo zdaj na pladnju servirane. Golazen preveč dviga glave, kradejo kmetom, kradejo obrtnikom, vlamljajo ,pretepajo vse vprek, kje je policija, kje je sociala? Preveč so privilegirani in kdo je to kriv?

tsl (ni preverjeno)

Po ton takšon trbej to vsen naredite, ne glede na pripadnost in etnične podlage.. Stavite trbej sakšo nasilje, tude to ka se prikriva (cerkev itd...)

In reply to by 4 (ni preverjeno)

Sitni klošari (ni preverjeno)

Tako je,z vsemi je treba isto naredit,zakoni naj veljajo za vse

In reply to by tsl (ni preverjeno)

Cinn (ni preverjeno)

Alo slovenčki , to so dolenjski romi ne pa prekmurski,! Ne mečite vse v isti koš

Sitni klošari (ni preverjeno)

Alo zakurjeni,ne bluzi neumnosti,od 100 000 vas je en zaposlen,da se ne boste kje preveč utrudili,vi ki imate tako radi delo

In reply to by Cinn (ni preverjeno)

Cinn (ni preverjeno)

Alo klošar eden .. lejko samo vlečes zakurjenim.. tej keri tak komentejrate postavite se v javnost pa te mo vidli cbete tak glasni v zivo ali ka rep med nogami pa spizdite kak pičke? .. vij delate mij pa vaše zenske mrdamo kda vij delate ... 😂

In reply to by Sitni klošari (ni preverjeno)

Krokodil11 (ni preverjeno)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Same rasistične opazke ne vem če nimate ogledal pa da vidite kakšni ste drugi

čarni vrag (ni preverjeno)

Romi so pripadniki bele rase, kot mi. Zato ne more biti govora o rasističnih opazkah.

In reply to by Krokodil11 (ni preverjeno)

tsl (ni preverjeno)

Maš praf, ista rasa, so pa fašistične opazke..

In reply to by čarni vrag (ni preverjeno)

mi (ni preverjeno)

ja sam glavni za vse ostale me boli kurec

In reply to by tsl (ni preverjeno)

Sitni klošari (ni preverjeno)

Prvo ga moraš imet debilko

In reply to by mi (ni preverjeno)

Kikboks (ni preverjeno)

Zato pa starši pamet v roke in otroka v prvem razredu dati trenirat kikboks,judo,rokoborbo itd...Da se nauči braniti!Ne samo nogomet...Pa boste lazje mirno spali

Antimigu (ni preverjeno)

Problem je ka si hitro kaznjeni če v samoobrambe uporabiš silo. In to pravno dobro zaščiteni cigani znajo in s pridom izkoriščajo.

In reply to by Kikboks (ni preverjeno)

čarni vrag (ni preverjeno)

Bolje da dobiš kazen, kot pa da te zaščiteni spravijo v bolnico. Res pa je da naša policija in pravosodje ščitita bolj storilce kot žrtve.

In reply to by Antimigu (ni preverjeno)

.... ..... (ni preverjeno)

Treniranje borilnih veščin je koristno za krepitev telesa in duha. Ni pa namenjeno za pretepanje in izzivanja. Za lažje in mirno spanje, pa je bolj primerna dobra vzgoja z vzglednim življenjem.

In reply to by Kikboks (ni preverjeno)

trg zmage

Seveda imaš prav, vendar na žalost vedno obstajajo meje... tudi v tem, da se stalno ne moreš umikati nasilju, grožnjam ipd...
Ne vem, kdaj se bo začela politika ukvarjati z enostavno dilemo, zakaj je z Romi v Prekmurju lahko rečemo vse v redu, dočim je to na Dolenjskem čisto druga pesem?
Nekaj bo potrebno storiti, kajti računati na populacijo, kjer pripdaniki v povprečju izdelajo pet, šest razredov osnovne šole, nato pa živijo od šverca, kraj, državne podpore... to enostavno ne gre! V večini evropskih držav se krepijo desne stranke, katere pa prisegajo na vrednote dela, poštenja, sodelovanja... in taki dolenjski Romi nekako tu ne bodo našli mesto!
Pa spet, je to fašistično razmišljanje? Je to fašizem, če se zavzemaš za delo, poštenje, družbene vrednote...?

In reply to by .... ..... (ni preverjeno)

.... ..... (ni preverjeno)

Če bi krepitev desnih strank res praktično zagotavljalo, kar teoretično imenujejo "vrednote", se nam pa res obeta rajsko življenje! Če si boste v redu obrisali nos, boste morda med temi "vrednotami" zavonjali tudi vonj po smodniku!? Zato le previdno in počasi s hvalospevi! Treba je vedeti, da je za nekatere tudi puška "vrednota"!? Ja, tako dolgo, dokler niso sami deležni izstrelka.

In reply to by trg zmage

trg zmage

Hm... nekako sem mnenja, da nisi ravno točno razbral, kaj sem mislil. Zame je večja vrednota, da priznavamo dva spola in nič več. Da se "grebemo" za delovna mesta, da imamo večje družinske vrednote (meni ravno ni uspelo) od levo mislečih, da smo rajši nekoliko konzervativni, kakor revolucionarni. Saj še nikoli ni neka hitra sprememba čez noč prinesla tisto dobro. Navadno je nastal kaos! Desni se borimo, da zaustavimo migracije oz. problem prenesemo tja, kjer je izvor, ne pa, da se nam vse živo šetka po državi brez, da bi uradno prestopilo mejo. Še marsikaj... bi se dalo napisati.
Kar se tiče Romov sigurno zagovarjamo, da se jih zaposli oz. se vzame tistim podpora, kateri nočejo delati. Seveda to velja tudi za nerome. Vse problematične otroke je potrebno nekako, kakor se temu pravi, bolj na trdo prijeti. Rome in nerome, da bo jasno. Vzeti vsem, kateri redno ne pošiljajo otrok v šolo državno podporo in .................

In reply to by .... ..... (ni preverjeno)

.... ..... (ni preverjeno)

No, saj drži, pa vendar vse skupaj zveni preveč idealno, skoraj pravljično!? Ne mislim vas, toda pravijo, da tisti, ki preveč govorijo o vrednotah, jim običajno zmanjka časa, da bi jih tudi živeli!? Sicer pa ni pomembno ali smo ljudje tako ali drugače misleči. Pomembno je, da smo dobro misleči! No, razumel sem vaš komentar, kar se pa tiče dveh spolov, pa vam lahko z menoj vred, vsak normalen človek le potrdi.

In reply to by trg zmage

trg zmage

Dlje se bo ta problem integracije dolenjskih Romov odlašal, hujše bo. Zakaj teh problemov več ali manj pri nas ni? Odgovor verjetno ni nemogoč?
Spomnim se kakšni dve leti nazaj, ko je policija naredila racijo v nekem naselju na Dolenjskem. In kdo se je oglasil v bran tistim Romom? Nihče drug, kot Muc! Takrat sem ga tule vprašal, ali podpira nedelo, kraje, nasilje... pa se ni oglasil. Gledal je na svoje interese, to je jasno.
Tudi njega bi bilo potrebno poslati nekaj delat, z lopato ali krampom, kajti kolikor ga poznamo, celo življenje dela v nekih agencijah, združenih, skupnostih...
Če bo država še naprej gledala skozi prste lopovščini, nedelu, družbeni nedisciplini, katera seje srah med nami, bo samo huje. A bo nekega dne eksplodiralo? Verjetno!
Pa sedaj vsi, kateri mislite, da je moje razmišlanje fašistično pač to napišite. Vsak ima pravico do svojega mnenja, vseeno pa ne bi bilo slabo, da se malo zamisli in se postavi v kožo tistega, katerega je Rom napadel, ga morda okradel, ga... in država potem to mirno gleda!

.... ..... (ni preverjeno)

Saj napisano drži. Teoretična izhodišča za ureditev stanja več ali manj poznamo. Toda, potrebno je začeti zadevo praktično reševati na terenu s konkretno določenimi službami. Torej kdo, kje in kako!? Še tako dobra teoretična spoznanja, brez praktičnega učinka, nimajo teže. Integracija je pač proces in nič ne nastane samo od sebe.

In reply to by trg zmage

čarni vrag (ni preverjeno)

V Prekmurju nas rešuje bližina Avstrije, kjer dosti Romov dela. To je vsa znanost.

Zdrojca (ni preverjeno)

Medvrstniško nasilje in grožnje: »Šola, starši in učenci morajo delovati v pedagoškem trikotniku. Ha ha ha pedagoški trikotnik Negda smo se v OŠ rezali kak teleta ampak nej 5 pa več na enoga kak se zaj izživlavlejo. Obračunal si z ednim ali pa on s tebov pa je bil mer. Te si šče pa fasau od TOVARIŠICE ali TOVARIŠA tak ka ti je zvonijlo. In vse je bilau lepo in prav. Zdaj pa 10 na enoga, te ga zbršejo pa spreboksajo in te takši srmaček da več nemre prenesti nasilja i ponižavanja lipau prijde z samokreson v šaulo in te ……………………….se lejko zgodij nekaj grdoga. V večijni primerov je tak.

župani - odgo… (ni preverjeno)

copy/paste z drugega foruma:

Zakaj pa v Prekmurju ni problemov z cigani !?!
Zato, ker so jim župani uredili osnovno infrastrukturo, da otroci pridejo v šolo umiti, zrihtani in v ničemer ne odstopajo od večinskega prebivalstva. Podjetja v okolici zaposlujejo cigane .... in glede na delavce-južnjake so celo boljši delavci !
Na Dolenskem, Beli krajini bi pa župani radi, da jim država rešuje to problematiko, katere so se otepali 30 let - zadnji čas, da župani prevzamejo odgovornost za ta problem!

.... ..... (ni preverjeno)

V Prekmurju poteka proces integracije že vrsto let in rezultati so tu! Tudi vsak Rom, ki je zaposlen in živi normalno življenje, je sprejet in cenjen. Morda še res ni vse idealno, vendar odstopanja v pozitivno smer od drugih regij, so očitna.

In reply to by župani - odgo… (ni preverjeno)

Sitni klošari (ni preverjeno)

A tebe tudi podpira in ti pomaga cela država ,ker se ti ne znaš prilagodit???Zanimivo ,zakaj so pol non stop z enimi in istimi problemi,z drugimi nikoli???...In zakaj tisti z katerimi ni problemov,ščitijo tiste,z katerimi pa so problemi???Tisti ki normalno živijo in delajo ni problemov,pa tudi tukaj se ne oglašajo,le zakaj a ne....

In reply to by župani - odgo… (ni preverjeno)

starigraničar (ni preverjeno)

Dolfi je naredil veliko napako, da je začel pri judih ne pri ciganih.

Starejše novice