Foto: Bobo
Evakuiranih je bilo sto ljudi, gasilci so zaradi nočnega boja z ognjem izčrpani.

Kot je povedal nočni vodja intervencije Stanko Močnik, so se gasilci ponoči spopadali z dvema požaroma v bližini Kostanjevice na Krasu, torej na območju, kjer se je že v sredo ogenj nevarno približal naselju. Obe žarišči so obvladali in omejili.

Ervin Čurlič iz regijskega štaba civilne zaščite je za STA povedal, da se je ponoči požar v bližini Kostanjevice na Krasu dvakrat obnovil. Težavo namreč predstavljajo neeksplodirana ubojna sredstva iz prve svetovne vojne, zaradi katerih ognja ne morejo gasiti v središču požara. So pa oba požari uspeli omejiti.

Čurlič se boji, da se bo požar v primeru vetra ponovno razplamtel. Kakšna bo danes situacija z vetrom, je po njegovih besedah težko napovedati, saj se razmere zelo hitro spreminjajo.

Danes v boj ponovno helikopterji in letala

Ker gasilci zaradi varnosti ne morejo dostopati do središča požara, je edina možnost, da ga pogasijo, gašenje s helikopterji. Ti ponoči ne morejo leteti, se bodo pa v gašenje znova vključili danes. Prav tako bodo požar predvidoma gasili z letalom Pilatus, na voljo pa naj bi bilo tudi letalo Canadair.

Sicer pa je bilo ponoči na terenu več kot 800 gasilcev, na Kras pa prihajajo še nove enote, so zjutraj sporočili iz regijskega štaba civilne zaščite.

Zaradi utrujenosti in izčrpanosti gasilcev, sploh po včerajšnji "hudi uri", so namreč nujno potrebne rotacije ekip, opozarjajo v regijskem štabu.

Gasilci uspeli obraniti hiše

Poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan je v pogovoru za TV Slovenija v sredo zvečer ocenil, da gre za doslej največji požar v Sloveniji.

Ogenj je uničil velikanske površine gozda in podrasti, k sreči pa so uspeli gasilci z velikimi napori do srede zvečer pred ognjem obraniti hiše.

Prebivalci Sel na Krasu, Hudega Loga, Korit na Krasu, Nove vasi in dela Mirna, ki so jih preventivno evakuirali, pa so se do večera povečini lahko vrnili na domove. Evakuiranih je bilo skupaj okoli sto ljudi.

Starejše novice