Marjan Dora je danes v oddaji Dora - nedeljski pogovori gostil Ervina Hladnika Milharčiča, novinarja, vojnega dopisnika, prevajalca in pisatelja.

Ervin Hladnik Milharčič je dolgoletni novinar, ki trenutno piše za Dnevnik. Med pogovorom z Doro sta se tikala, saj sta novinarska kolega.

Dora ga je uvodoma povprašal po dvojnem priimku in Hladnik Milharčič mu je pojasnil, da je prevzel še ženinega. 

"Moja žena Mirjam je zelo resno jemala vprašanje enakopravnosti spolov"

Hladnik Milharčič je svoje trenutno delo primerjal z delom gostitelja Dore.

"Od tega jaz živim, da delam to kar ti počneš zdaj. Da poskušaš najti vprašanja, ki bi me speljala na neko pot, ki bi ti bila všeč."

Spoznal je kako visoko ceno terja vojna

Svojo pot je začel na Radiu Študent, nakar je začel pisati za Mladino, kjer je poročal o propadu Jugoslavije in vojnah, ki so sledile.

Obdobje konca Jugoslavije se spominja z dobrimi spomini.

"To je bil fantastičen čas, še vedno si imel režim, ki je bil enako strog kot vedno, ampak zver ni imela več moči. Lahko si jo dražil in ni mogla ugrizniti."

Dora ga je povprašal tudi o vojnem dopisništvu, saj je s to vlogo bil najbolj zaznamovan.

"Mene ni zanimalo hoditi od bitke do bitke, Jugoslovansko vojno sva pokrivala skupaj z Ivotom Štandekerjem in sva poskušala razumeti kaj se sploh dogaja in ne toliko kdo bo zmagal."

Med poročanjem o vojnah v Jugoslaviji je dejansko spoznal kakšno ceno terja vojna.

"Kraji, kamor se je hodilo na počitnice, so postali bojišča. Prijatelji, novinarji in sociologi so postali ostrostrelci. Kolega, novinar s katerim sva delala za Mladino, Ivo Štandeker je bil v Sarajevu ubit."

Migracije so posledice dejanj Zahoda in Amerike

Hladnik Milharčič je bil tudi dopisnika Dela v Izraelu in Egiptu, zato sta se z Doro dotaknila tudi žarišč na Bližnjem vzhodu.

"Mi na Zahodu ves čas govorimo kako si želimo miru na Bližnjem vzhodu, to ni res. Interes Zahoda je bil ustvariti čim večji kaos. Amr Moussa, bivši zunanji minsiter Egipta in predsednik Arabske lige mi je povedal, da so Američani obupali, da bodo kdaj pokorili Husseina, Gaddaffija in druge ter so se odločili, da bodo naredili čim večji kaos in bo tako lahko nastalo nekaj novega. Kar je nastalo? Kaos in pika."

Današnje masovne migracije po njegovem mnenju izvirajo ravno iz teh problemov.

Migracije so posledica zrušitve Gaddaffija, saj je takrat bil tudi porušena tiha pogodba z njim, da zaustavlja afriške migracije.

Spregovorila sta še o Ameriki in njihovem predsedniku Donaldu Trumpu, ki ga vidi tudi v drugem mandatu.

Trump bo zmagal brez težav tudi naslednje volitve, saj demokrati ne zmorejo predstaviti kredibilnega kandidata. 

Dora je izpostavil, da Trumpova politika bistveno vpliva tudi na podobo celotnega sveta.

"Trumpu delajo krivico, ostali ameriški predsedniki, vključno z Obamo, niso vodili bistveno drugačne politike kot Trump. Edino kar je Trump naredil je to, da je snel plašč sprenevedanja."

Stanje v novinarstvu ni tako slabo

Za konec sta nekaj besed še namenila o poklicu novinarstva. Dora ga je povprašal o njegovem videnju poklica danes, saj so v mladih letih verjeli, da kot novinarji oblikujejo politiko in vplivajo nanjo.

"Novinarji, ki so mislili, da je njihov posel, da vplivajo na politiko, so bili bedaki. Novinarstvo ima smisel, če novinar kontrolira kar politika počne. Odkar se ukvarjam z novinarstvom poslušam, da tako slabo kot je zdaj, ni bilo še nikoli. Jaz mislim, da ni tako slabo."

Zanimiv pogovor si lahko v celoti pogledate v priloženem videoposnetku.

S spleta

Komentarji (0)

Starejše novice