Slika je simbolična.
Tudi ta mesec smo preverili, kdo so prejemniki najvišjih plač v javnem sektorju. Preverite, kaj smo ugotovili ob pregledu 50 največjih izplačil.

V Sloveniji že od 15. januarja poteka stavka zdravnikov in zobozdravnikov, ki zahtevajo ureditev plačnega sistema zdravnikov v posebnem zdravstvenem stebru, določitev karierne poti zdravnika in odpravo plačnih nesorazmerij vključno z dvigi plač starejšim zdravnikom.

Zdravniki in zobozdravniki trdijo, da so njihove plače neprimerne glede na zahtevnost in odgovornost dela, ki ga opravljajo, in da so v primerjavi z drugimi poklici v javnem sektorju podcenjeni.

Kako pa so v resnici razporejene plače v javnem sektorju in kdo so prejemniki najvišjih plač oziroma izplačil?

Zaradi pomembnosti javnega sektorja kot enega ključnih stebrov državne ureditve in enega največjih zaposlovalcev v državi je pregled ter analiza politik v tem sektorju odločilnega pomena za zagotavljanje učinkovitega delovanja javnih institucij in zaposlenih v njih.

V tem članku bomo tako razkrili informacije, ki so doslej ostale večinoma skrite pred očmi javnosti. Gre za zadnje dostopne številke, ki bodo razjasnile, kdo so najbolje plačani zaposleni v javnem sektorju in kakšni so dejansko njihovi zaslužki.

Kdo je januarja v javnem sektorju zaslužil največ?

Prečesali smo portal plač javnega sektorja in preverili, kdo so prejemniki najvišjih plač.

Zadnji dostopni podatki, ki se nanašajo na plače v januarja letošnjega leta, razkrivajo, da skoraj celotno lestvico sestavljajo zaposleni v zdravstvu, pri čemer so nekateri hkrati zaposleni tudi kot visokošolski univerzitetni učitelji.

Na lestvici najvišjih plač v javnem sektorju je na prvem mestu naveden vodja Univerzitetnega kliničnega centra Maribor. Ta je januarja prejel najvišjo plačo, in sicer kar 73.036 evrov bruto.

Tudi drugo mesto zaseda zaposlen v okviru vodstva Univerzitetnega kliničnega centra Maribor. Njegova funkcija je opredeljena kot 'vodja III' in je januarja prejel 56.479 evrov bruto.

Tretje, četrto in peto mesto pa sedajo višji zdravniki specialisti, ki hkrati opravljajo delo visokošolskega učitelja na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani.

Višji zdravnik specialist na tretjem mestu lestvice največjih zaslužkarjev januarja je tako prejel plačo visoko 20.993 evrov bruto, zaposleni na četrtem mestu nekaj evrov manj, in sicer 20.1009 evrov bruto, prvo peterico pa zaključuje višji zdravnik specialist s plačo 19.884 evrov bruto.

Prvo petdeseterico zaključuje plača visoka 12.353 evrov

Če nadaljujemo s pregledom prve deseterice, vidimo, da se je na šesto mesto uvrstil samostojni policijski inšpektor, ki je januarja zaslužil 18.838 evrov bruto.

Na sedmem mestu prav tako sledi višji zdravnik specialist, ki je hkrati zaposlen kot asistent na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani, ki je januarja prejel 17.637 evrov bruto.

Tudi preostala mesta deseterice pa zasedajo zaposleni v zdravstvu. In sicer je na osmem mestu zdravnik specialist, zaposlen na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani s 17.247 evri bruto, višji zdravnik specialist Zdravstvenega doma Sevnica s 16.878 evri bruto in višji zdravnik specialist Splošne bolnišnice Trbovlje s 16.859 evri bruto.

Pogledali smo tudi, kako je na lestvici največjih zaslužkarjev zastopan vzhod Slovenije.

Že na 11. mestu se je znašel višji zdravnik specialist, zaposlen v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor (15.649 evrov bruto), na 16. mestu višji zdravnik specialist Splošne bolnišnice dr. Jožeta Potrča Ptuj (14.227 evrov bruto) in na 22. mestu višji zdravnik specialist, ki je hkrati zaposlen v Zdravstvenem domu Slovenska Bistrica in Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor (13.895 evrov bruto).

Na 24. mestu je višji zdravnik specialist Zdravstvenega doma Murska Sobota (13.705 evrov bruto), na 25. mestu višji zdravnik specialist Univerzitetnega kliničnega centra Maribor, ki je zaposlen tudi kot visokošolski učitelj in znanstveni svetnik (13.703 evrov bruto), na seznamu, in sicer na 43. mestu, pa je tudi zaposleni oziroma višji zdravnik specialist iz Zdravstvenega doma Lendava (12.527 evrov bruto).

Prvo petdeseterico največjih zaslužkarjev javnega sektorja ne nazadnje zaseda višji zdravnik specialist Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, ki je januarja prejel bruto plačo visoko 12.353 evrov bruto.

Komentarji (20)

Majstore (ni preverjeno)

Ka je namen toga članka

zelenjadar (ni preverjeno)

Je že v redi, ka se vijdi što v JS ima crkavico. Pa more štrajkati. Najavekša beda je, kda NAJBOLE PLAČANI štrajkajo! Nikdar zadosta.

In reply to by Majstore (ni preverjeno)

administrator, (ni preverjeno)

Sem gay in pusim onim z visoko plačo

In reply to by zelenjadar (ni preverjeno)

Bmx (ni preverjeno)

To je samo en "dr3kavi" članek za spodbujanje nestrpnosti in podpihovanje jeze med ljudmi. Kak zanimivost, lejko enkrat tudi objavite članek z enakin zaničevalnim naslovom "zaslužkarji" in napišete plače "vaše" medijske hiše sobotainfo.

administrator, (ni preverjeno)

Pusim za male pare

In reply to by Bmx (ni preverjeno)

Karl Marx (ni preverjeno)

Doktor doubo plačo 73.000 evrov. Drüjgi pa 56.000. Prvih 50 najboukše plačanih so vsi doktori. Pa itak njin je nej zadosta, štrajkajo. Če de što vničo tou državo so tou doktori.

Takjetk (ni preverjeno)

Golob de jo vnico. To z strajkami je domino efekt. Ka pa je cako kda je tak radodarno na zacetki talo pejneze

In reply to by Karl Marx (ni preverjeno)

Getriba (ni preverjeno)

Ti rejsan misliš ka je to bijla ena plača?! To je verjetno bilo kakšno poplačilo, kaj za nazaj ali pa so kaj nej dobro plačuvali. Nega šanse ka so vsi tej viski zneski mesečne plače.

In reply to by Karl Marx (ni preverjeno)

carni vrag (ni preverjeno)

Baje sestre pusijo
Ponoči
In
Podnevi

In reply to by Getriba (ni preverjeno)

Odpri oči (ni preverjeno)

Država plačuvle te plače. Nemajo interesa ka bi spremenile razmere. Vseeno jin je za čakalne vrste. Man občutek ka se direkt delajo norca z lidi.

In reply to by Karl Marx (ni preverjeno)

Pasulj (ni preverjeno)

Največji zaslužkarji v javnem sektorju so SOCIALAŠI. Ampak zdravi SOCIALAŠI DELOMRZNEŽI da ne bo pomote.

KikiRiki moj Miki (ni preverjeno)

Tisti ki imajo blazne plače v zdravstvu tisti ne stavkajo, sploh jih nič ne moti v tem sistemu.

resnicoljuba (ni preverjeno)

KDO JIM TAKE PLAČE DA , METEK V ČELO.

Lukčev Mesec (ni preverjeno)

Še en bedak, ki ne loči "metka" od naboja in krogle.

Aja, ti bi mu vrgel naboj v čelo ?

🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

In reply to by resnicoljuba (ni preverjeno)

resnicoljuba (ni preverjeno)

KDO JIM TAKE PLAČE DA , METEK V ČELO.

realnooo (ni preverjeno)

KIRI, MENE PA ZANIMLE KELKO MAS TI PLACO????

KikiRiki moj Miki (ni preverjeno)

Specialist starejši v SBMS z 5 dežurstvi 3500 e

In reply to by realnooo (ni preverjeno)

Kalist (ni preverjeno)

Nič posebno za takšno odgovornost

In reply to by KikiRiki moj Miki (ni preverjeno)

carni vrag (ni preverjeno)

A je tebi bik v glavo prdnil da si tak fuknjeni prokleti stvor levo fašistični gnoj smrdljivi prder komunajzerski delati se spravi socialas zamazani

In reply to by Kalist (ni preverjeno)

Soboški prdec, (ni preverjeno)

Namen toga članka je obrniti ljudi proti zdravnikom,seveda zaradi nedela in nesposobnosti vlade,kajti možicelj na pajkovih nožicah je baje redno nervozen,ker si ne more podrediti zdravnikov.

Starejše novice