Vir: Facebook Zrim Damijan
Na televiziji IDEA so gostili Damijana Zrima, poslanca v Državnem zboru Republike Slovenije iz vrst SD.

Polovica mandata poslanca Damijana Zrima, člana Socialnih demokratov, je že mimo. 

V oddaji Soboški ekran na televiziji IDEA je spregovoril o dosedanjem delu, o načrtih za prihodnost in o izzivih, s katerimi se je spopadal v času mandata.

Poplave vplivale na načrtovanje reform

Kot je dejal, so bili v tem času doseženi pomembni uspehi, vendar so se pojavile tudi ovire, kot so bile lanske poplave na Koroškem in drugod, kar je vplivalo na izvedbo nekaterih načrtovanih reform. 

Kljub temu ostaja optimističen glede prihodnosti, saj pripravljajo nove projekti na področju infrastrukture, turizma in športa.

Reševanje izzivov na lokalni ravni

Lokalni voditelji so se združili v Klubu goričkih županov. Ta povezava po mnenju Zrima omogoča boljše sodelovanje in reševanje skupnih izzivov, ki so značilni za to regijo. 

»Prvo srečanje je bilo, takrat sva se s Urošem Kamenškom dogovorila, da je glede na našo majhnost regije smiselno, da delujemo skupaj, ker imamo relativno veliko število občin. 

Imamo pa podobne težave, ki jih lahko rešimo skupaj, močnejši in zato je ta ideja tudi nastala. Sem vedno sopodpisnik tega vabila, sicer vedno v drugi občini, z drugim županom, tako da nekako koordiniram ta Klub goričkih županov in županje,« je dejal. 

Foto: Agencija IDEA (Jure Banfi)

Povečanje turizma kot razvojna priložnost

Turizem se izkazuje kot perspektivna točka na Goričkem, saj so občine začele delovati pod enotno blagovno znamko. Butični turizem in lokalne znamenitosti pa privabljajo obiskovalce iz cele Slovenije in tujine. 

 »Kot skupnost občin si lahko privoščimo, da skupaj naredimo več in boljše, da vemo turistom povedati, da so na Goričkem dobri, delovni, pošteni ljudje in da na tem gradimo,« je dejal Zrim.

Sodelovanje med občinami in podpora ministrstev pa omogočata razvoj turistične infrastrukture.

O pomenu povezovanja

Zrim je spregovoril o tem, kako pomembno je, da se povezujemo, saj se s skupnimi močmi lahko doseže veliko več, kot bi se posamezno, glede na to, da so naše občine relativno majhne. 

»Povezovanje je koristno, od tega imajo vsi korist, tako da lahko nekaj naredim za kraj, kjer sem bil izvoljen, kot tudi župani vsi, da lahko pridejo hitreje do informacij. 

Kajti moja vest je, da zastopam Goričko, ta okraj, od Murske Sobote severno, v Ljubljani in pomagam tako temu delu kot celemu Prekmurju in tudi širše.«

»In to te tudi nekako bogati, da lahko prideš do volivk in volivcev, kajti na podeželju je ta odnos vseeno drugačen, v mestu gre eden mimo drugega, na podeželju pa smo še vedno bolj vključujoči,« je dodal.

Sodelovanje na evropskih volitvah

Zrim se je aktivno vključil tudi v pripravo na evropske volitve. Aleksander Jevšek, nekdanji murskosoboški župan in trenutno minister za kohezijo in regionalni razvoj, je na listi stranke SD pod številko tri. 

Izkušnje Jevška in poznavanje delovanja evropskih institucij bodo pomagale pri uveljavljanju interesov regije v Evropi, je mnenja Zrim, ki sodeluje v štabu kampanje in si prizadeva, da se njegove dosedanje izkušnje uporabijo za širjenje političnih priložnosti.

Vir: Facebook, Ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj

Prihodnji izzivi in priložnosti

Kot poslanec se Zrim aktivno sooča z izzivi, kot je namakanje iz reke Mure, protitočna obramba ter se zavzema za izboljšanje položaja mladih. 

Na lokalni ravni se nadaljujejo prizadevanja za povečanje sodelovanja med občinami in krepitev lokalne skupnosti. S pozitivnim pristopom in sodelovanjem lahko dosežejo še večje uspehe v prihodnosti.

Starejše novice