Na novoletni dan se bo po ocenah Unicefa na svetu rodilo skoraj 400 tisoč otrok.

Sklad ZN za otroke ocenjuje, da se bo 1. januarja rodilo natančno 392.078 novorojenčkov, prvi bo najverjetneje na svet prijokal na otoku Fidži, zadnji pa v Združenih državah Amerike.

Več kot polovica vseh svetovnih rojstev na prvi novoletni dan se bo zgodilo v osmih državah, in sicer v Indiji (67.385), na Kitajskem (46.299), v Nigeriji (26.039), Pakistanu (16.787), Indoneziji (13.020), ZDA (10.452), DR Kongo (10.247) in Etiopiji (8493), ocenjujejo v Unicefu.

V Sloveniji pa se bo po ocenah Unicefa 1. januarja rodilo približno 51 novorojenčkov, kar je 0,013 odstotka vseh rojstev na svetu na prvi dan novega leta, pišejo na STA.

Večina smrti novorojenčkov preprečljivih

V Unicefu opozarjajo, da je v letu 2018 v prvem mesecu po rojstvu umrlo približno 2,5 milijona novorojenčkov, med njimi tretjina le dan po rojstvu. Večina smrti novorojenčkov je posledica prezgodnjih porodov, zapletov med porodom in okužb, kot je sepsa - vzrokov, ki jih je mogoče preprečiti ali ozdraviti.

Poleg tega je vsako leto mrtvorojenih 2,5 milijona otrok, navajajo v skladu. Izpostavljajo še, da je bil v zadnjih treh desetletjih dosežen izjemen napredek pri preživetju otrok, saj se je število otrok, ki umrejo pred svojim petim rojstnim dnevom, zmanjšalo za več kot polovico, precej pa zaostaja napredek na področju preživetja novorojenčkov. 

"Začetek novega leta in novega desetletja sta priložnost za razmislek o naših željah za našo prihodnost, kot tudi za prihodnost naslednjih generacij," je dejala izvršna direktorica Unicefa Henrietta Fore, ki je še spomnila na potencial vsakega novorojenčka.  

Novorojenčki, ki so umrli v prvem mesecu, so v letu 2018 predstavljali 47 odstotkov vseh smrti med otroki, mlajšimi od pet let, kar je 40 odstotkov več kot leta 1990, še navajajo v Skladu ZN za otroke.

Unicefov v globalni kampanji "Vsak otrok živ" poziva k povečanju vlaganj v usposobljeno zdravstveno osebje, ki z ustreznim znanjem, opremo in zdravili preprečuje in zdravi zaplete med nosečnostjo, porodom in po njem. Kampanja hkrati poziva k zagotavljanju cenovno dostopnih in kakovostnih zdravstvenih rešitev ter ukrepov za vsako mater in novorojenčka. Forejeva opozarja šena nujnost usposobljenih babic ali medicinskih sester in poziva k skupnemu prizadevanju za zagotavljanje preživetja novorojenčkov, še poroča STA.

Starejše novice