Slika je simbolična.
Danes minevata natanko dve leti, odkar je ruski predsednik Vladimir Putin sprožil invazijo na Ukrajino in s tem tudi najhujši konflikt v Evropi po drugi svetovni vojni.

Vojna je terjala več deset tisoč smrtnih žrtev in povzročila begunsko krizo. Ob obletnici so v številnih mestih po Evropi, vključno z Ljubljano, napovedani shodi v podporo Ukrajini.

Invazijo na zahodno sosedo je Putin začel 24. februarja 2022 z besedami, da gre za posebno vojaško operacijo »za demilitarizacijo in denacifikacijo« Ukrajine.

Več kot deset tisoč smrtnih žrtev med ukrajinskimi civilisti

Po začetnih uspehih ruskih sil je Ukrajina ob koncu leta 2022 z izdatno vojaško in finančno pomočjo Zahoda prevzela pobudo, nato pa se ji je lani izjalovila dolgo pričakovana protiofenziva. Fronta se nato več mesecev ni spreminjala, v zadnjih tednih pa je Rusija znova prešla v ofenzivo.

Združeni narodi so januarja sporočili, da so od začetka invazije zabeležili 10.382 smrtnih žrtev med ukrajinskimi civilisti. Pri tem so opozorili, da je dejansko število verjetno še višje. Po podatkih ZN je ob tem Ukrajino zapustilo več kot šest milijonov ljudi.

Shodi v podporo Ukrajini

Ob obletnici ruske invazije so v številnih mestih po Evropi, vključno z Ljubljano, napovedani shodi v podporo Ukrajini. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen bo s premierjem predsedujoče Svetu EU Belgije Alexandrom De Croojem obiskala Kijev, voditelji skupine industrijsko najmočnejših držav G7 pa se bodo sestali na videokonferenci.

Vojna po dveh letih in ob trajajoči izraelski ofenzivi v Gazi sicer ni več v ospredju mednarodne pozornosti kot nekoč, zaradi nepripravljenosti obeh strani na mirovna pogajanja pa ji še vedno ni videti konca.

Komentarji (14)

Lajos (ni preverjeno)

Ukrajinci so najebali, in praf njin je tak, ker so budale. Dali so se nategnoti iz strani zahoda. Inda so prinas pravli.... Ka si skujas, to tude pogejs. In na konci nika kriv narod trpi, amerikanci pa se smigejo fajn pa nazdravlajo propadi evrope! Vsi smo budale ka smo sli v sankcije in raznorazne kvazi anti ruske finte. Ce bi v kozi rusije bili amerikanci, bi ze zdavna celo evropo bombardejrali. Putin kaksen koli je, ma moje spostovanje, kakor tudi orban! Ker spostujen lidi keri so gnesden sposobni razmisljati s svojo glavou! Amerika je rak rana, kera se ne da pozdraviti, in prinjih je tak, ka ce si nej njihov lapec, si njihov sovraznik. In glede na to kelko lujde so spoklali po svejti(afganistan, irak, sirija, jemen, vietnam, jugoslavija,...), in oni nan izvazajo demokracijo? Daj ne serte. Na kozlanje mi ide kda o ton studeran!

vaški pijanček (ni preverjeno)

Točno pred dvema letoma je Putin sprožil invazijo na Ukrajino, se zna zgoditi, da je imel celo prav, Zelenskemu ne preostane drugega kot da aktivira SS divizijo Galicija ! Nemci ga odločno podpirajo.

In reply to by Lajos (ni preverjeno)

Levo krilo. (ni preverjeno)

Slava Rusiji. Živel Vladimir Putin. Smrt fašistom in nacistom.

PROLETAR (ni preverjeno)

Vladek Putin sin Adolfa Hitlerja ! Kako je Hitler začel na Poljskem tako Putin v Ukrajini, vendar so ga zaenkrat ustavili.

In reply to by Levo krilo. (ni preverjeno)

misk (ni preverjeno)

tele

In reply to by PROLETAR (ni preverjeno)

Vajz (ni preverjeno)

Tele mamino.

In reply to by PROLETAR (ni preverjeno)

smrkci (ni preverjeno)

Ni kriv putin za vojno,kriva je Amerika,zakaj pa sedaj Evropa in Amerika ne pošiljata orožja palestincem,saj pa palestince napada izrajel,kot rusi ukrajino in ukrajino oborožuje celi svet,bilo bi pošteno da palestince tudi oborožuje celi svet ampak je amerika zaveznica izraela in ne sme evropa in svet oboreževati palestincev ker amerika tako reče,psihično in dementen bajden itak ne vodi bolan bajden amerike,evropa je pa ritolizec amerike.

KikiRiki MS (ni preverjeno)

Kršenje mednarodnega prava
Leto 1999, bombardiranje Srbije
Odprta Pandorina skrinjica

. (ni preverjeno)

ge se amerika mejsa fcuj tan je sranje :) znamo z zgodovine to mij balkanci tudi dobro .

Persona Non Grata (ni preverjeno)

Gnile balkance dvolične smrdljivi. Bar nesce ka van je pokazo kelko je velka vaša Smrdija. Če de pa še inouk trbelo pa so letalonosilke poleg.

In reply to by . (ni preverjeno)

KikiRiki MS (ni preverjeno)

Možeš da ga duvaš konjušarčiću

In reply to by Persona Non Grata (ni preverjeno)

Vajz (ni preverjeno)

Mrš.

In reply to by Persona Non Grata (ni preverjeno)

Ivan Grozni (ni preverjeno)

Slava Rusiji!

Vajz (ni preverjeno)

Bedaki kronani. Malo si poglente v leksikoni, ka pomejni invazija. Dejansko je šlo tü za omejeno vojaško operacijo, na omejenem območju. Či se je to območje razširilo - zaradi želje povzročiti Rusom čim več škode, je to izključna krivda Ukrajincov, ker nasedajo Amerosom. Je pa to svetlobna leta od ibvazije.

Starejše novice