Drugi novi sev koronavirusa so zaznali v Veliki Britaniji, in sicer pri dveh bolnikih, ki sta pripotovala iz Južne Afrike. Po prvih podatkih pa bi naj bil drugi novi sev še bolj nalezljivejši od prvega.

Južnoafriški sev so strokovnjaki poimenovali 501.V2 in bi naj bil precej drugačen od tistega, ki so ga v Veliki Britaniji odkrili prejšnji teden. Oba pa naj bi bila veliko bolj nalezljiva od običajnega seva koronavirusa, po mnenju nekaterih strokovnjakov tudi do 70 odstotkov bolj, poroča RTV Slovenija.

»Ta nova različica nas močno skrbi, ker je še bolj nalezljiva, zdi se tudi, da je mutirala bolj kot sev, ki smo ga odkrili tu v Veliki Britaniji,« je povedal britanski minister za zdravje Matt Hancock.

Veliko bolj nalezljiv a nič bolj smrtonosen

Na novo odkriti sev bi naj v Južni Afriki predstavljal okoli 90 odstotkov okužb. V zadnjih treh tednih je število novoodkritih okužb poskočilo s 3.000 na 9.500 na dan. Čeprav naj bi bil sev veliko bolj nalezljiv, pa znanstveniki menijo, da ni bolj smrtonosen. Mutiral naj bi še bolj od prejšnjega seva, prav tako pa naj bi mlade prizadel bolj od prejšnjih sevov.

Prav iz tega razloga so se morali potniki, ki so v zadnjih dveh tednih pripotovali iz Južne Afrike v Veliko Britanijo, osamiti, kot tudi njihovi tesni stiki. Hancock je ob tem še sporočil, da so sprejeli takojšnjo prepoved potovanja v Južno Afriki in iz nje, kar so storile tudi Nemčija, Švica, Turčija, Izrael in Mavricij, poroča RTV Slovenija.

Že zaradi prvega seva so številne države zaprle svoje meje za potnike iz Velike Britanije, ki je bila konec tedna tako rekoč odrezana od sveta. Pred dnevi odkriti sev so sicer že potrdili tudi v Italiji, vnesen naj bi bil iz Anglije, od evropskih držav pa še na Danskem in v Franciji.

S spleta

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Jansa (nepreverjen)

Kako se zove te novi virus? Jansa 19 alo jelko 19??? Ma spizdite nagnusne barabe

Gueeeest (nepreverjen)

Mutejrani ste vi vsi v vladi... Budale "pametne"...

Vir.... (nepreverjen)

" STROKOVNJAKI, "
BOG SE NAS USMILI, ZBOGOM PAMET.

Himmler (nepreverjen)

Lejko pride še 10x močnejši, meni nič ne more tale virus, jez san še 100x večji in bole zajeban virus, sam počakajte ko se začnem mutirati.

. (nepreverjen)

Če ne bi o tem že gučali pred enim mescom..., to so zaj poslali v javnost , ker imajo očitno premali ljudi za vcepiti.

Starejše novice