Slika je simbolična.
Ameriški proizvajalec električnih avtomobilov Fisker v stečaj.

Ameriški proizvajalec električnih avtomobilov Fisker je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP v ponedeljek vložil zahtevo za zaščito pred upniki. 

Kot razlog je navedel visoko inflacijo in težave s proizvodnjo. Podjetje je že nekaj časa v finančnih težavah in je ustavilo proizvodnjo modela Ocean, predstavljenega leta 2022.

»Tako kot druga podjetja v industriji električnih vozil smo se soočili z različnimi tržnimi in makroekonomskimi preglavicami, ki so vplivale na našo sposobnost učinkovitega delovanja,« so pojasnili v podjetju. 

Trenutno so v pogovorih z deležniki o prodaji premoženja.

Fisker Ocean (foto: Fisker).

V težavah tudi Magna

Ustavitev proizvodnje modela Ocean je v težave pahnila tudi Fiskerjevo avstrijsko hčerinsko družbo.

Vozilo je v Gradcu izdelovala kanadsko-avstrijska multinacionalka Magna, ki je morala zaradi odločitve ukiniti 500 delovnih mest.

Zakaj stečaj?

Podjetje, ki ga je ustanovil danski avtomobilski oblikovalec Henrik Fisker, je bilo ob združitvi s hčerinsko družbo investicijskega podjetja Apollo leta 2020 ocenjeno na 2,9 milijarde dolarjev (2,65 milijarde evrov). 

Ustanovitelj je v februarja objavljenem intervjuju dejal, da je bilo leto 2023 zanje zelo zahtevno, k čemur so med drugim prispevali zamude pri dobavah sestavnih delov, pomanjkanje delovne sile in visoka inflacija.

Skoraj vsi ameriški proizvajalci avtomobilov se soočajo tudi z močno konkurenco kitajskih proizvajalcev

Proizvajalec električnih vozil Tesla je denimo aprila napovedal ukinitev več kot 14 tisoč delovnih mest.

Starejše novice