Foto: NK Dokležovje
Bruselj odobril 100 milijonov evrov iz solidarnostnega sklada za odpravo posledic poplav v Sloveniji.

Evropska komisija je danes odobrila izplačilo 100 milijonov evrov predplačila iz solidarnostnega sklada Evropske unije za obnovo po avgustovskih poplavah v Sloveniji. 

Preostanek od 400 milijonov evrov, za kolikor je zaprosila Slovenija, bo predvidoma izplačan prihodnje leto.

Evropska komisarka za kohezijo Elisa Ferreira se je zahvalila ministru za kohezijo in regionalni razvoj Aleksandru Jevšku (foto: Bobo).

Kot so pojasnili na komisiji, bodo sredstva iz solidarnostnega sklada Evropske unije namenjena odpravi posledic in obnovi po avgustovskih poplavah. 

Med drugim za obnovo kritične infrastrukture, izvajanje ukrepov za zaščito kulturne dediščine, ki je bila prizadeta v ujmi, ter tudi za financiranje čiščenja.

»Podnebne spremembe še naprej povečujejo pogostost in resnost naravnih nesreč. Pomoč iz solidarnostnega sklada je zdaj še pomembnejša kot kdajkoli, da bi omilili finančne posledice tovrstnih dogodkov, obenem pa dali upanje ljudem. Sloveniji stojimo ob strani, kar potrjuje tudi dejstvo, da je predplačilo v višini 100 milijonov evrov največje doslej v okviru sklada,« je ob tem povedala evropska komisarka za kohezijo Elisa Ferreira, ki se je ob tem za zgledno sodelovanje zahvalila tudi ministru za kohezijo in regionalni razvoj Aleksandru Jevšku.

Da bo Sloveniji za odpravo posledic poplav letos na voljo 100 milijonov evrov, v letu 2024 pa še dodatnih 300 milijonov evrov iz solidarnostnega sklada Evropske unije, je že med obiskom v Sloveniji nekaj dni po poplavah napovedala predsednica komisije Ursula von der Leyen.

Slovenija je prošnjo za sredstva iz sklada v Bruselj poslala 20. oktobra. Medtem ko za izplačilo predplačila ni potrebna potrditev v Svetu Evropske unije in Evropskemu parlamentu, pa bo to potrebno pred izplačilom dodatnih 300 milijonov evrov.

Starejše novice