Psi, ki so jih na fakulteti za veterino v nemškem Hannovru izurili za odkrivanje novega koronavirusa, so se pri tem izkazali za uspešne v kar 94 odstotkih primerov.

Posebej izurjeni psi, ki virus zavohajo, sicer tovrstno delo že opravljajo na nekaterih letališčih in drugih prizoriščih na različnih koncih sveta.

Psi so izurjeni tako, da zavohajo poseben vonj, ki ga oddajajo celice v okuženih ljudeh, je pojasnila veterinarka Esther Schalke na šoli nemške vojske za službene pse, ki je v raziskavi sodelovala s hanovrsko fakulteto.

Kot so ugotovili, so se ti psi izkazali za izjemno učinkovite. Po besedah Holgerja Volka, vodje pristojne klinike na fakulteti, so psi zaznali virus v 94 odstotkih pri več kot 1000 primerih.

»Psi lahko resnično zavohajo ljudi z okužbo in brez okužbe, pa tudi tako tiste s simptomi kot tiste brez,« je po poročanju nemškega portala Deutsche Welle dejal Volk.

Premier zvezne dežele Spodnja Saška Stephan Weil je nad ugotovitvami raziskave navdušen, je pa pozval k dodatnim testiranjem, preden bi pse dejansko poslali na delo med ljudi, poroča STA.

Tovrstne pse sicer za odkrivanje okuženih že uporabljajo na letališčih v Helsinkih, Santiagu de Chile in Dubaju. Z njimi so si denimo pomagali tudi pri odkrivanju morebitnih okužb med obiskovalci tekem košarkaške ekipe Miami Heat.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Vir.... (nepreverjen)

SPET EN DOKAZ, DA JE ČLOVEK NAJBOLJ NEUMNO BITJE TEGA PLANETA.
SAMO KONEC SVETA LAHKO POČISTI PLANET TOTE NESNAGE.

tuncika

Morali bi dresirati še pse za odkrivanje koruptivnih politikov in kvazi poslovnežev. Prvo vajo pa lahko izvedejo kar v parlamentu.

Starejše novice