Slika je simbolična.
Zemlja je prvič v zgodovini preživela 12 mesecev s temperaturami, ki so bile za 1,5 stopinje Celzija višje kot v predindustrijskem obdobju, je sporočila služba Evropske unije za spremljanje podnebnih sprememb Copernicus.

Lansko leto je bilo po podatkih Svetovne meteorološke organizacije najtoplejše v zgodovini meritev, ekstremi pa se nadaljujejo tudi v letošnjem letu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V obdobju med februarjem lani in januarjem letos se je namreč povprečna temperatura zemeljskega površja dvignila za 1,52 stopinje nad predindustrijsko referenčno vrednost, je sporočil Copernicus. To sicer ne pomeni trajne kršitve meje 1,5 stopinje določene v pariškem sporazumu, saj se ta meri skozi desetletja, pojasnjujejo znanstveniki.

»Dotikamo se meje 1,5 stopinje Celzija in že lahko vidimo gospodarske in družbene posledice tega. 1,5 je ogromna številka, ki se jo čuti pri vročinskih valovih, sušah, poplavah, nevihtah in pomanjkanju vode po vsem svetu,« je opozoril Johan Rockstrom z Inštituta za raziskave podnebnih vplivov v Potsdamu.

V zadnjih mesecih so Zemljo prizadeli številni ekstremni pojavi, med drugim uničujoča suša, ki je zajela porečje Amazonke, nizke zimske temperature v nekaterih delih južne Evrope, smrtonosni požari v Južni Ameriki in rekordne padavine v Kaliforniji.

»To je jasno opozorilo človeštvu, da se meji 1,5 stopinje Celzija približujemo hitreje, kot smo pričakovali,« je dejal Rockstrom in dodal, da se bodo temperature po koncu vremenskega pojava El Nino verjetno nekoliko znižale.

Prejšnji mesec najtoplejši januar v zgodovini

Po podatkih Copernicusa je bil prejšnji mesec najtoplejši januar v zgodovini, temperature pa so bile na splošno za 1,66 stopinje višje od januarskega povprečja za obdobje med letoma 1850 in 1900.

»Leto 2024 se začenja s še enim rekordnim mesecem. Ne le, da je to najtoplejši januar v zgodovini, ampak smo pravkar doživeli tudi 12-mesečno obdobje z več kot 1,5 stopinje nad predindustrijskim referenčnim obdobjem,« je dejala namestnica direktorja C3S Samantha Burgess.

Tudi temperature morske površine še naprej podirajo rekorde. »Leta 2023 je dinamika oceanov preprosto pobesnela,« še opozarja Rockstrom.

Oceani pokrivajo 70 odstotkov planeta in ohranjajo površje Zemlje primerno za življenje, saj absorbirajo 90 odstotkov odvečne toplote, ki jo povzročajo emisije ogljika. Toplejši oceani pa pomenijo več vlage v ozračju, kar povzroča vse bolj ekstremno vreme, kot so siloviti vetrovi in obilne padavine.

Komentarji (14)

Bruce Dickinson (ni preverjeno)

Mega vulkan v nacionalnem parku Yellowstone je že pripravljen na izbruh. Pravijo da bi naj uničil 95% človeške populacije. Pa ne zaradi kurjenja z drvami ampak kar tako zaradi sebe.

čarni vrag (ni preverjeno)

Laž in propaganda!

Pm (ni preverjeno)

Varen sem do takrat dokler sonce ne prileti v zemljo

pametni (ni preverjeno)

Pregrevanje je bilo že v davni preteklosti
Rimske ceste so že par metrov pod morjem, pomeni da so se v dobrih 2000 letih ledeniki toliko stopili, da je morje naraslo za par metrov
Poglejte koliko je naraslo zadnjih 10 let
Po podatkih za 1 ,47 mm v desetih letih
To je samo jebanje naroda - ekologija in zeleni - ki hočejo biti pomembni in bi radi prišli na oblast
Ko se bodo sončne nevihte n a Soncu umirile in to bo drugo leto - ciklični pojav
bo nas še vse presneto zeblo
in ledeniki se bodo povišali za desetine in destine metrov

smrkci (ni preverjeno)

Krivi so bogataši.

Tyuuu (ni preverjeno)

SLO cvet ministrov:
- Fajon-novinarka
- Poklukar- kuhar
- Šarec-tišlar
- Bratušek-šivilja
- Han-trgovec
- Jevšek-policaj
- Čalušić-kelnarca
- Mesec-falirani ekonomist
- Pipan-FDV pravnica
- Golob-el. GENI-j z najvišjo ceno el. v EU
.......
Vprašajte njih.

Flight... (ni preverjeno)

Zemlja se ohlaja, to je dejstvo. Drugače pa enormno število letal vsak dan v zraku pove vse.

Opazovalka (ni preverjeno)

Opet kiks porocanja od komisij EU, kdaj bodo nehali ustrahovati??

3555 (ni preverjeno)

A bo pomurski poslanec SD prestopil v Svobodo?? Načelnost pa taka. In še kdo iz SD. To bomo izvedeli kmalu.

francek preserc (ni preverjeno)

Vermezović: zelo sem zadovoljen z našo igro in borbenostjo, preprečili smo Celju petardo.

nagicigan (ni preverjeno)

Ja ka je pa 1,5 stopinje, če bi to bilo za 15 stopinj te je pa drugo vprašanje. Ka do še pogrüntali ti ZNANSTVENIKI in nas USTRAHOVALI.

Hajdoše (ni preverjeno)

Navijam za Sonce in ne za človeške-sataniste kateri nam jo prekrivajo z chemtrailersi.

Goricanec81 (ni preverjeno)

Ste tudi vi zdavnaj že skočili na propagandni straho vlak....

.... (ni preverjeno)

daj novinare ne piši bedarij

Starejše novice