Otroci, mlajši od pet let, imajo v nosu od deset- do stokrat več genetskega materiala novega koronavirusa kot starejši otroci in odrasli, je pokazala objavljena študija.

To pomeni, da bi lahko bili majhni otroci pomembni prenašalci virusa v skupnostih, kar se razlikuje od dosedanjih dognanj.

Med 23. marcem in 27. aprilom so raziskovalci v Chicagu odvzeli bris iz nosu 145 bolnikom z blagim ali zmernim potekom bolezni en teden po pojavu simptomov. Bolniki so bili razdeljeni v tri skupine. 46 otrok, mlajših od pet let, 51 otrok, starih med pet in 17 let, in 48 odraslih, starih med 18 in 65 let.

Ugotovili so, da imajo mlajši od pet let v zgornjem respiratornem traktu od deset- do stokrat večjo količino virusa sars-cov-2 kot drugi dve skupini bolnikov. Dodali so, da je nedavna laboratorijska študija pokazala, da več kot je genetskega materiala virusa, bolj je lahko ta kužen.

»Zato bi lahko bili mlajši otroci pomembni prenašalci pri širjenju virusa sars-cov-2 med prebivalstvom,« so zapisali avtorji študije, objavljene v znanstveni reviji JAMA Pediatrics.

»Vedenjske navade mlajših otrok in tesni prostori v šolah in vrtcih ob sproščanju ukrepov povečujejo zaskrbljenost glede širjenja virusa v tej starostni skupini,« so še poudarili.

Te ugotovitve ameriških znanstvenikov so v nasprotju z dosedanjimi dognanji. Doslej so ugotovili, da je pri mlajših otrocih precej manj verjetno, da bodo hudo zboleli za covidom-19 in da virusa ne širijo v veliki meri. Raziskav na tem področju je sicer še bolj malo.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
čarni vrag (nepreverjen)

za dober denar lahko kupiš kogarkoli, še posebno v ZDA, deželi kavbojev in mafijašev. Lahko kupiš doktore, ka izdelujejo takšne bebave članke. Otroci so več kak en mesec hodili v šolo, pa nejso nikoga okužili. Lekar so v Odrancaj že vsi na pol mrtvi, ka so jih okužila deca iz vrteca. Na vsak način je treba podminirati normalen začetek šole in ohranjati novo normalnost. Banda!

Totebuje (nepreverjen)

Še vedno ste nej po črpali vso domišljijo ali pa res hočete revolucijo???

čukundeda (nepreverjen)

Itak so večji prenašalci !!! Bistveno hitreje se gibljejo in so zdaj tu, zdaj tam. V nekaj minutah se dužijo z vsemi sovrstniki, ki so na razpolago.
Starejši in nepokretni se ne zmorejo tako hitro gibat in tudi kroga vrstnikov za druženje več nimajo takega, kot malčki.

Starejše novice