(vir: osebni arhiv Quasim Hazinyar).
V Afganistanu zaradi prevlade talibanov vlada popolni kaos, mnogi Afganistanci so pri poskusu pobega iz države izgubili življenje. Kako trenutno krizo doživlja 23-letni Qasim Hazinyar?

Afganistan je pod oblastjo talibanov, ki številnim tamkajšnjim prebivalcem povzročajo pravi pekel. Prenekateri so želeli zapustiti državo in ob tem umrli, tragedijam pa ni videti konca. Afganistanske družine doživljajo hude krize, med njimi tudi družina Qasima Hazinyara

Qasim je 23-letni Afganistanec, ki z družino živi v tretjem največjem mestu v Afganistanu, Heratu. Z grozo opazuje dogajanje v svoji državi, med drugim pa je kritičen do afganistanskega predsednika, ki je zbežal iz države. 

Ljudje so prodali vse, kar so imeli 

Trenutna situacija je za Afganistance nevzdržna. Prebivalci želijo na vsak način pobegniti v druge države. Qasim govori o posameznikih, ki so prodali vso imetje in se odpravili do meje, kjer so se morali razočarano vrniti domov. Veliko željo po selitvi ima tudi 23-letnik, saj v svoji državi ne vidi prihodnosti.

Čeprav je želja po zapustitvi Afganistana neskončna, pa je praktično nemogoča. »Meje so zaprte, letov ni, otežena situacija pa dela Afganistance vse bolj jezne,« pripoveduje Qasim. Prebivalci so tako obtičali v kaotičnem Afganistanu.

Ljudje v želji po pobegu plezajo na letala, svet pa pretresajo slike otrok, ki so v košarah privezani na letalo. Starši se na vsak način trudijo spraviti otroke iz države, saj se zavedajo, da jih v nasprotnem primeru čaka kruta usoda. 

Starši so otroka dali v košaro in nato privezali na letalo (vir: osebni arhiv Quasim Hazinyar).

Če prebivalcem ni uspelo zapustiti Afganistana, pa je bil toliko bolj srečen njihov predsednik Ashraf Ghani, ki je odšel, še preden so talibani zavzeli predsedniško palačo. Qasim je do dejanja kritičen: »To enostavno ni bilo prav.«

Talibani (vir: osebni arhiv Quasim Hazinyar).

Zaskrbljen za svojo družino

»Moja družina je obupana,« razlaga Qasim. Družina Hazinyar doživlja veliko krizo, ki pa jo najmočneje doživljajo predstavnice nežnejšega spola.

»Največje spremembe doživljajo ženske,« je prepričan Qasim. 23-letni Afganistanec ima dve sestri, ki sta redno obiskovali univerzo. To ni več mogoče, saj ženskam ni več dovoljeno pridobivati formalne izobrazbe.

Starejša sestra je zaključevala zadnji letnik medicine, nadaljnji študij pa so ji preprečili talibani. »Zapravila je šest let svojega življenja,« poudari Qasim. Mlajša sestra prav tako ne sme več obiskovati univerzitetnih predavanj, kar dodatno otežuje situacijo družine. 

Z velikimi problemi se sooča tudi njegova mati, ki je učiteljica v srednji šoli. Službe že ni opravljala teden dni, saj ji talibani preprosto ne pustijo. Prihodnost družine je tako zelo negotova.

23-letnika trenutna kriza zelo skrbi (vir: osebni arhiv Quasim Hazinyar).

Popoln nadzor nad ženskami 

Talibani so zavzeli cel Afganistan, Qasim pa opisuje trenutek, ko so vstopili v njegovo mesto: »Takoj, ko so zavzeli Herat, so ženskam prepovedali iti v službo ali na univerzo, za srednješolska dekleta pa so dejali, da pri tem potrebujejo spremstvo. Enaka pravila veljajo na ulicah, če si ženska, potrebuješ spremstvo. Če kršiš pravila, si takoj opozorjena.« 

Ženske ne smejo nositi ličil, morajo pa nositi burke. »Ženske so tukaj kot v zaporu, pod stalnim nadzorom,« pripomni Qasim. 

Mlad Afganistanec je prepričan, da je režim talibanov predvsem škodljiv za ženske, saj jih ponižuje in uničuje njihovo samopodobo. 

Kaj bo prinesla prihodnost? 

Čeprav nadaljnih dogodkov ne zna napovedati nihče, pa Qasim ne vidi svetle prihodnosti. 

»Talibani bodo oblikovali svojo državo, ženske bodo veliko trpele, saj ne bodo imele izobrazbe in svobode. Ne kaže nam dobro,« je prepričan Afganistanec. 

Svojo pot želi nadaljevati v državi, ki zagovarja enakost spolov in je do svojih prebivalcev strpnejša. 

Qasim se želi preseliti v drugo državo

S spleta

Komentarji (22)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Afnastan ili B… (nepreverjen)

24sata/talibani-su-usetali-u-kabul-ljudi-su-u-soku-zakljucali-su-se-u-kuce-ostavili-su-nas-na-cjedilu

pomurc (nepreverjen)

Zakaj točno smo mi v NATO-ju? Da zapravljamo denar v Afganistanu, kjer 20 let sodelujemo pri okupaciji in kao usposabljamo njihovo vojsko, ki potem v 10 dneh brez boja preda državo?? Kamor koli je NATO preko ZDA posegel, je za seboj pustil kaos. Afganistan, Irak, Libija, Sirija, Jemen,... Zadnji čas, da morda razmislimo o izstopu iz te okupacijske organizacije...

vga (nepreverjen)

In zakaj se ne borijo? tusi njih ni malo, naj jih oborozijo in se borijo za svojo domovino. 23 let in samo uzivanje.

Tati (nepreverjen)

Od kod de je vzelo toliko talibanov da hahko zavzame celo državo. Je nadaljevanje islamske države ali pa delo plačancev. Kje v Islamu so našli taka pravila za ženske. Bolano.

Zujhbni (nepreverjen)

Cepte jih ka spocrkajo.

Jgdgiitgh (nepreverjen)

Jah , mislim , da je konec s paradami ponosa.

pi*kind*m (nepreverjen)

Ja, to je konec mavričnosti. 🌈💀

Kmalu bo tako tudi v Evropi. Če ne zaradi talibanov, pa zaradi katolibanov. Na Poljskem že delajo na tem. Kmalu bodo splav prepovedali še na Madžarskem, Hrvaškem ... aja, pa ženske bodo obvezno morale nositi vsaj rute. Kot naše babice.

In reply to by Jgdgiitgh (nepreverjen)

Don Mentony (nepreverjen)

Tako se zgodi ko agresivno vsiljuješ ljudem svoje spolne nazore, ljudem ki ji jih tvoja spolnost ne zanima in agresiven pristop LGBT rodi odpor drugače mislečih . Saj se vam bo vrnilo kot bumerang, najbolj ironično je pa to da ravno lezbače najbolj novačijo k nam afričane in arabce, več kot očitno jih črne kače v hlačah kozojebov zanimajo, vsaj tako, na skrivaj .

In reply to by pi*kind*m (nepreverjen)

turk

Vsi bi se preselili, jebe se njim za domovino pa za ženske in otroke. Vsi ki take reve sprejmejo so za mene vojni zločinci.

alkimist

Izobrazba. Preštejš, razmiliš in komentejraš. Ti si prva dva segmenta preskočo. Pivo iz hladilnika, čik in komentar na Sobotainfo. Čestitan, uspel si.

In reply to by turk

Don Mentony (nepreverjen)

Ko je bil begunski val leta 2015 je povedal v kamero naše nacionalne tv en od sirskih kozojebov, da žena ni mogla zraven ker je bila preslabotna . Svetovno znani kozojeb frizerski mojster Ahmad sa Roga, ki ga je v Sloveniji na protizakoniti način zadržala Levica, je v Siriji pustil 3 hčere in ženo. Same "herojske" zgodbe kozojebov.

In reply to by turk

Jbg ffstgdfgjbc (nepreverjen)

Talibanom svaka čast. Eni niti nemate pojma ka so oni napravili na svojem ozemlju. Oni so 100% patrioti, oni so se zoperstavili amerikanosom in njihovi vojski ko so okupirali njihovo državo in na njihovi zemlji sadili droge in to potem prodajali po cejlon svejti. Vi tv gledalci še vedno mislite da so američani tisti kateri želijo vsem svetovnem prebivalstvu le dobro, e žal frjst ste se edni zmoutili. Talibani so bili tisti ksteri so američanom uničevali nasade drog, lohk bi še dalje pisal sam se mi ne da ker ste žal edni tü tv fanatiki in samo tistim verjamete kateri imajo denar in moč... Zbudi se narod telebajski!!!

pi*kind*m (nepreverjen)

V filmih so amerikanosi vedno pozitivci. Rusi, Arabci itn. to so grdi fantje.

Pride Tom Cruise ali pa Steven Segal in sovjetom nabijejo kol v tazadnjo. Aja, pa na Silversterja sem pozabil. Pogledni Rambo filme.

In reply to by Jbg ffstgdfgjbc (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Tak kak prekmurci štajerci pa prleki pri nas.

In reply to by pi*kind*m (nepreverjen)

Yusuf! (nepreverjen)

"lohk bi še dalje pisal sam se mi ne da ker ste žal edni tü"
lohk, tü .... sinek, ka maš ti malo krizo identitete? Če vmejs kakšno ljubljansko med prekmurščino napišeš še ne pomejni ka si pameten. Kvečjemi si navaden lolek.

In reply to by Jbg ffstgdfgjbc (nepreverjen)

Jbg ffstgdfgjbc (nepreverjen)

Lolek šteri ti jeb. mater za 2 centa. Mater tvojoj sajavi pa povej ka že lejko dvigne tarifo ker je prepocen potrošen material!

In reply to by Yusuf! (nepreverjen)

Yusuf! (nepreverjen)

Kak me to na neka drugoga spominja..... maska obvezna na obrazi, prepovedano gibanje, prepovedan vstop, prepovedano šolanje, prepovedano delanje..... man občutek ka pri nas talibani vodijo korona histerijo.

čarni vrag (nepreverjen)

Izgleda, da tej Quasim ne pozna situacijo v Sloveniji. Tu ti medicinski fašisti grozijo z iglo, policijska vora, zapiranje v občine, prepovedano kupuvanje zoklinov. Afganistanci so na bogšen, ka jim lejko žene spletejo zokline iz ovčje volne. Ustavo je twiteraš vrgo v smeti in uvedo sistem ako se drukčije ne naredi. Ka se pa mučenja žensk tiče, tu so naši policaji elita. V Ljubljani se jih pet spravilo na eno mlado žensko, in ji nadeli lisice, ker jih je siromake hudo ogrožala. Janša-Hojsovi talibani. Mogoče so si tudi medalje talali za zmago nad babjim hudičem. Tak ka v ton tvojon afganistani niti nej tak slabo.

Don Mentony (nepreverjen)

Ubogi ti kako hudo bi ti šele bilo v Novi Zelandiji kjer imajo 1 primer in zaprejo celo državo, da ne omenjam Avstralije. Kakšna škoda da nimamo levih liberalcev na oblasti , lahko bi se svobodno sprehajali po vsem Svetu, vse tuje države bi nas spuščale brez omejitev k sebi in mi bi vabili vse ljudi dobre volje k nam :) . Levi smradi a veste da ste bolj debilni od pojma debilizem ?

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Jgdgiitgh (nepreverjen)

Tebe bi rejsan trbelo vcepiti , mogoče direktno v tikvačo , žalostno , da sam ne ugotoviš , da si bolan.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Don Mentony (nepreverjen)

Znova zrežirana kriza s strani ZDA demokratov, pod pokroviteljstvom " mirovnika Bidna " . Znova bo Evropa na udaru in še večji val migrantov . Banda pokvarjena, znova bo cel val doktorjev znanosti, psihologov, dr. matematike itd...seveda znova 95 % moških, ženske in otroci ki bi naj bili najbolj diskriminirani bodo pa znova ostali tam v Toplovodistanu .

Miki mali (nepreverjen)

23.let s slike vidim da mu ne gre slabo ,a talibani niso Avganistanci??? tudi sedi v ogromnoj fotelji in jamra,zakaj se ne bori za svojo državo?? boge ženske????zakaj??zdaj bodo morale nositi burke, a ih do zdaj niso nosile???in zakaj so leta in leta v Evropi in nosijo še zmeraj burke???

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice